Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με τους αγώνες μας σημαδεύουμε όσους μας στερούν το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

Οι φοι­τη­τές στεί­λα­με την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα ένα ηχη­ρό μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση μέσα από το μαζι­κό, μαχη­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο των φοι­τη­τι­κών μας συλλόγων.
Σπά­σα­με στην πρά­ξη την προ­σχη­μα­τι­κή απα­γό­ρευ­ση της κυβέρ­νη­σης, που νόμι­ζε ότι βρή­κε ευκαι­ρία να ψηφί­σει το «νομο­σχέ­διο — ζόμπι» Κερα­μέ­ως — Χρυ­σο­χο­ΐ­δη χωρίς αντιδράσεις.
Έχει πολύ θρά­σος η κυβέρ­νη­ση και το φερέ­φω­νό της στις σχο­λές μας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να μιλά­ει για «ντρο­πια­στι­κές εικό­νες» στο φοι­τη­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο. Αν ανη­συ­χούν για την υγεία μας, ας απο­σύ­ρουν το νομο­σχέ­διο και ας στα­μα­τή­σουν να νομο­θε­τούν «πίσω από τις πλά­τες μας», όπως έκα­ναν με τα 113 «κορο­νο-νομο­σχέ­δια» που ψήφι­σαν μέσα στο 2020, εκμε­ταλ­λευό­με­νοι την πανδημία.

Παράλ­λη­λα, οι φοι­τη­τές που συμ­με­τεί­χα­με στο φοι­τη­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο γίνα­με μάρ­τυ­ρες ενός άθλιου επι­κοι­νω­νια­κού σόου βου­λευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ στα περι­θώ­ρια της κινη­το­ποί­η­σής μας. Νομί­ζουν ότι βρή­καν ευκαι­ρία να «ξεπλύ­νουν τις αμαρ­τί­ες τους». Το λέμε ξεκά­θα­ρα: Οι αγώ­νες μας δεν θα γίνουν «ντε­κόρ» για να δια­κο­σμούν το «αρι­στε­ρό» — φιλο­λαϊ­κό προ­φίλ τους κόμ­μα­τα που έχουν στα­θεί και στέ­κο­νται απέ­να­ντι στις διεκ­δι­κή­σεις και τους αγώ­νες μας.

Η κατα­στο­λή έρχε­ται για να «συμ­μορ­φώ­σει» τους φοι­τη­τές σε ένα πανε­πι­στή­μιο — «εμπο­ρι­κό κατά­στη­μα» γνώ­σε­ων που έχτι­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις διαχρονικά.

Κυβερ­νή­σεις έρχο­νται και φεύ­γουν, όμως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βιώ­νου­με στα Ιδρύ­μα­τά μας είναι συγκε­κρι­μέ­νη και χρό­νο με το χρό­νο χει­ρο­τε­ρεύ­ει. Ολα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που «πίνουν νερό» στο όνο­μα της ΕΕ και ακο­λου­θούν τις κατευ­θύν­σεις της, έχουν ευθύ­νη για­τί δια­μόρ­φω­σαν και δια­μορ­φώ­νουν ένα πανε­πι­στή­μιο που συνε­χώς απο­μα­κρύ­νε­ται από τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες μας και τις διεκ­δι­κή­σεις μας. Αυτό το πανε­πι­στή­μιο έχει ως συστα­τι­κό στοι­χείο την όξυν­ση της κατα­στο­λής. Ας δού­με μερι­κά παραδείγματα.

«Δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές»

Οι φοι­τη­τές με τις κινη­το­ποι­ή­σεις μας αυτήν την περί­ο­δο ζητά­με να πάρουν οι διοι­κή­σεις, το υπουρ­γείο και η κυβέρ­νη­ση όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα ώστε να ανοί­ξουν με ασφά­λεια οι σχο­λές μας. Αυτό σημαί­νει να δημιουρ­γη­θούν μικρό­τε­ρα τμή­μα­τα, περισ­σό­τε­ρες βάρ­διες εργα­στη­ρί­ων, να γίνουν προ­σλή­ψεις καθη­γη­τών, επι­κου­ρι­κού προ­σω­πι­κού, καθα­ρι­στριών, να πραγ­μα­το­ποιού­νται δωρε­άν rapid test στο πανε­πι­στή­μιο κ.ά. Το αίτη­μα αυτό πάει κόντρα στην πολι­τι­κή επι­λο­γή της κυβέρ­νη­σης να κρα­τή­σει κλει­στά τα πανε­πι­στή­μια, αφού θεω­ρεί τις δαπά­νες για την ασφα­λή λει­τουρ­γία τους κόστος.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όμως δεν είναι η μόνη που απο­δει­κνύ­ε­ται «φει­δω­λή» στη χρη­μα­το­δό­τη­ση των πανε­πι­στη­μί­ων για τις ανά­γκες των φοι­τη­τών. Η παν­δη­μία εξάλ­λου βρή­κε τα ιδρύ­μα­τα ήδη χτυ­πη­μέ­να από την υπο­στε­λέ­χω­ση και τους μειω­μέ­νους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, δυσκο­λεύ­ο­ντας τη λήψη μέτρων για την ομα­λή συνέ­χι­ση της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας. Σε αυτό έχουν παί­ξει ρόλο όλες οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευ­ταία χρό­νια παγί­ω­σαν την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση των πανε­πι­στη­μί­ων, υπέ­βα­λαν όρια στις προ­σλή­ψεις καθη­γη­τών μέσω των περιο­ρι­σμών που έθε­ταν τα μνη­μό­νια, ανέ­θε­σαν σε εργο­λα­βί­ες τη φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα, μια σει­ρά υπη­ρε­σί­ες όπως η καθα­ριό­τη­τα κ.ο.κ.

Αγω­νι­ζό­μα­στε για πανε­πι­στή­μια δημό­σια και δωρε­άν, κόντρα στην ενί­σχυ­ση των ταξι­κών φραγ­μών, στις κατη­γο­ριο­ποι­ή­σεις πτυ­χί­ων και αποφοίτων

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε σε πρό­σφα­το νομο­σχέ­διο προ­χώ­ρη­σε στην ανα­γνώ­ρι­ση των κολε­γί­ων Αρχι­τε­κτο­νι­κής και Λογι­στών, πηγαί­νο­ντας ένα βήμα παρα­πέ­ρα την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση των πτυ­χί­ων και των απο­φοί­των. Με την πολι­τι­κή της υπο­βαθ­μί­ζει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τη δημό­σια και δωρε­άν εκπαί­δευ­ση και ενι­σχύ­ει την ιδιωτική.

Παρέλαβε τη σκυτάλη από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το 2017 ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφι­σε τρο­πο­λο­γία με την οποία επι­τά­χυ­νε τις δια­δι­κα­σί­ες ανα­γνώ­ρι­σης πτυ­χί­ων κολε­γί­ων Νομι­κής. Ενώ την ίδια χρο­νιά με το «νόμο — πλαί­σιο Γαβρό­γλου» προ­χώ­ρη­σε στην ίδρυ­ση προ­πτυ­χια­κών προ­γραμ­μά­των με δίδα­κτρα (π.χ. προ­πτυ­χια­κό ξενό­γλωσ­σο πρό­γραμ­μα με δίδα­κτρα στη Φιλο­σο­φι­κή του ΕΚΠΑ), ενώ παράλ­λη­λα γενί­κευ­σε τα δίδα­κτρα στα μεταπτυχιακά.

Οι αγώνες μας πάντα αντιμετώπιζαν τη δυσφήμιση και την καταστολή από τις κυβερνήσεις

Στα «πανε­πι­στή­μια ΑΕ», που υπη­ρε­τούν δια­χρο­νι­κά όλες οι κυβερ­νή­σεις, δεν έχει θέση η οργα­νω­μέ­νη συλ­λο­γι­κή αγω­νι­στι­κή διεκ­δί­κη­ση των φοι­τη­τών μέσα από τους φοι­τη­τι­κούς τους συλ­λό­γους. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ πιά­νει το νήμα από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση και το απο­γειώ­νει και στο θέμα της κατα­στο­λής, υλο­ποιώ­ντας κατευ­θύν­σεις της ΕΕ για χτύ­πη­μα του ριζοσπαστισμού.

Φοιτητές ΚΚΕ κινητοποιήσεις

Γι’ αυτό τόσο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όσο και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ αξιο­ποί­η­σαν το αφή­γη­μα περί «εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας» στα πανε­πι­στή­μια για να συκο­φα­ντή­σουν και να δυσφη­μί­σουν τους αγώ­νες μας. Η ΝΔ έκα­νε σημαία της πολι­τι­κής της την κατάρ­γη­ση του ασύ­λου, στην οποία προ­χώ­ρη­σε αμέ­σως μόλις εκλέ­χθη­κε. Από την άλλη, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ με το Πόρι­σμα Παρα­σκευό­που­λου άνοι­γε το δρό­μο για την παρα­πέ­ρα ποι­νι­κο­ποί­η­ση των αγώ­νων των φοι­τη­τών, θεω­ρώ­ντας την κατά­λη­ψη ποι­νι­κό αδί­κη­μα και προ­βλέ­πο­ντας τη σύστα­ση «επι­τρο­πής αντι­με­τώ­πι­σης κατα­λή­ψε­ων». Μάλι­στα, η αντι­με­τώ­πι­ση των φοι­τη­τών ως εγκλη­μα­τιών φαί­νε­ται ότι «μπό­λια­σε» τόσο πολύ στη σκέ­ψη των στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγες μέρες ο πρώ­ην υπουρ­γός του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μάρ­δας, αντι­πρό­τει­νε στην ίδρυ­ση της πανε­πι­στη­μια­κής αστυ­νο­μί­ας την παρου­σία… μυστι­κών αστυ­νο­μι­κών στα Ιδρύματα!

Βεβαί­ως, μαζί με τη δυσφή­μι­ση έρχο­νται και το απευ­θεί­ας χτύ­πη­μα και η κατα­στο­λή των αγώ­νων. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έχει δώσει «ρεσι­τάλ» αυταρ­χι­σμού και περιο­ρι­σμού των λαϊ­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών το τελευ­ταίο διά­στη­μα, αξιο­ποιώ­ντας ως πρό­σχη­μα την παν­δη­μία. Τελευ­ταία προ­σπά­θεια που έκα­νε ήταν η επι­δί­ω­ξή της να απα­γο­ρεύ­σει τα φοι­τη­τι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια που έγι­ναν σε όλη τη χώρα στις 28/1.

Αυτό όμως δεν οδη­γεί στο συμπέ­ρα­σμα ότι η κατα­στο­λή είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό μόνο της συγκε­κρι­μέ­νης κυβέρ­νη­σης. Η πεί­ρα όλων των τελευ­ταί­ων χρό­νων απο­δει­κνύ­ει ότι η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων ανε­ξαι­ρέ­τως πάει χέρι χέρι με την κρα­τι­κή κατα­στο­λή. Δεν ξεχνά­με ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που αγό­ρα­σε τις «αύρες» που τώρα χρη­σι­μο­ποιεί η ΝΔ ενά­ντια στους αγώ­νες του λαϊ­κού κινή­μα­τος και των φοι­τη­τών. Δεν ξεχνά­με την αντι­με­τώ­πι­ση με χημι­κά και ΜΑΤ των δια­μαρ­τυ­ριών των φοι­τη­τών επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κή την επί­θε­ση των δυνά­με­ων κατα­στο­λής σε εστια­κούς φοι­τη­τές στο υπουρ­γείο Παι­δεί­ας τον Νοέμ­βρη του 2017 ή την άγρια κατα­στο­λή της φοι­τη­τι­κής δια­δή­λω­σης μπρο­στά στο άγαλ­μα του Τρού­μαν τον Απρί­λη του 2018. Δεν ξεχνά­με τον χαρα­κτη­ρι­σμό ως «ιδιώ­νυ­μου αδι­κή­μα­τος» της παρε­μπό­δι­σης της διε­νέρ­γειας πλει­στη­ρια­σμών από φορείς του λαϊ­κού κινή­μα­τος ή τον περιο­ρι­σμό του δικαιώ­μα­τος στην απερ­γία που ψηφί­στη­καν επί δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ.

Η χρονική στιγμή κατάθεσης των νομοσχεδίων για την Παιδεία «προδίδει» τον φόβο τους!

Τέλος, δεν μπο­ρεί να μεί­νει ασχο­λί­α­στη μια… κοι­νή πρα­κτι­κή τόσο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ όσο και της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ. Φαί­νε­ται ότι όλες οι κυβερ­νή­σεις φοβού­νται τόσο πολύ το οργα­νω­μέ­νο μαθη­τι­κό και φοι­τη­τι­κό κίνη­μα, που επι­λέ­γουν να ψηφί­σουν σημα­ντι­κά νομο­σχέ­δια για την Παι­δεία σε περιό­δους που τα σχο­λεία και τα πανε­πι­στή­μια είναι κλειστά.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ψήφι­σε την κατάρ­γη­ση του ασύ­λου το καλο­καί­ρι του 2019, ενώ επι­διώ­κει να προ­χω­ρή­σει τώρα εν μέσω lockdown και με κλει­στά πανε­πι­στή­μια στην ψήφι­ση του νομο­σχε­δί­ου για την πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία και τις δια­γρα­φές φοι­τη­τών. Το «σκο­νά­κι» για αυτή την πρα­κτι­κή το πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος είχε ψηφί­σει τον περι­βό­η­το «νόμο — πλαί­σιο Γαβρό­γλου» μέσα στις δια­κο­πές του Πάσχα!

Δυνα­μώ­νου­με τη συζή­τη­ση για τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για το πανε­πι­στή­μιο που έχου­με ανάγκη!

Από τα παρα­πά­νω είναι φανε­ρό ότι οι φοι­τη­τές έχου­με απέ­να­ντί μας όχι απλά μια κυβέρ­νη­ση, αλλά το σύνο­λο των αστι­κών κομμάτων.
Έχου­με απέ­να­ντί μας μια δια­χρο­νι­κή αστι­κή στρα­τη­γι­κή για την Ανώ­τα­τη Εκπαί­δευ­ση που εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης και πάει κόντρα στις δικές μας ανάγκες.

Κόντρα στην πολι­τι­κή της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και όλων των κυβερ­νή­σε­ων, οι φοι­τη­τές έχου­με ανά­γκη ένα πανε­πι­στή­μιο που θα παρέ­χει ενιαία επι­στη­μο­νι­κή μόρ­φω­ση και επαγ­γελ­μα­τι­κή ειδί­κευ­ση. Ενα πανε­πι­στή­μιο που θα προ­ά­γει τη συζή­τη­ση, τον προ­βλη­μα­τι­σμό, κόντρα στην πολι­τι­κή της παρα­κο­λού­θη­σης, των αλλε­πάλ­λη­λων φραγ­μών, της έντα­σης της κατα­στο­λής. Αυτήν τη συζή­τη­ση τα μέλη της ΚΝΕ έχου­με χρέ­ος να τη δυνα­μώ­σου­με με όλους τους συμ­φοι­τη­τές μας που ασφυ­κτιούν από τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση, ειδι­κά με τους πιο πρω­το­πό­ρους νέους και νέες που συμ­με­τέ­χουν μαζι­κά στις κινη­το­ποι­ή­σεις αυτής της περιόδου.

 

Αντώ­νης ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ
Μέλος της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής του ΚΣ της ΚΝΕ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο