Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με χημικά και βία απωθήθηκαν χιλιάδες μετανάστες από τα σύνορα Μεξικού — ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

Τα σύνο­ρα του Σαν Ντιέ­γκο με την Τιχουά­να του Μεξι­κού έκλει­σαν χτες οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές, καθώς Μεξι­κα­νοί συνο­ριο­φύ­λα­κες συγκρού­στη­καν με ομά­δες μεταναστών.

Οι μετα­νά­στες που πλη­σί­α­σαν τον φρά­χτη στα σύνο­ρα και επι­χεί­ρη­σαν να τον περά­σουν απο­μα­κρύν­θη­καν με δακρυ­γό­να. Παι­διά έκλαι­γαν και έβη­χαν, σύμ­φω­να με δημο­σιο­γρά­φο του Associated Press.

Το μεξι­κα­νι­κό κανά­λι Milenio TV μετέ­δω­σε εικό­νες μετα­να­στών οι οποί­οι προ­σπά­θη­σαν να πηδή­ξουν τον φρά­χτη, ενώ από την αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά των συνό­ρων πολί­τες μπαι­νό­βγαι­ναν σε εμπο­ρι­κό κέντρο.

Περισ­σό­τε­ροι από 5.000 μετα­νά­στες από την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή έχουν φθά­σει στην Τιχουά­να με το λεγό­με­νο μετα­στευ­τι­κό καρα­βά­νι. Οι χιλιά­δες μετα­νά­στες από την Ονδού­ρα, τη Γουα­τε­μά­λα και το Ελ Σαλ­βα­δόρ ξεκί­νη­σαν πριν από ένα μήνα με λιγο­στά υπάρ­χο­ντα, αλλά απο­φα­σι­σμέ­νοι να ζητή­σουν άσυ­λο στις ΗΠΑ, σε μία ύστα­τη προ­σπά­θεια να ξεφύ­γουν από την φτώ­χεια και τη βία που μαστί­ζουν τις χώρες τους.

Από την αρχή του ταξι­διού τους, το οποίο συνέ­πε­σε με τις κρί­σι­μες ενδιά­με­σες εκλο­γές στις ΗΠΑ, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, Ντό­ναλντ Τραμπ, έκα­νε λόγο για «εισβο­λή» και προ­σπά­θη­σε να πεί­σει ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρω­πί­νως δυνα­τόν, προ­κει­μέ­νου να την σταματήσει.

Το Σάβ­βα­το, η «Washington Post» ανέ­φε­ρε σε δημο­σί­ευ­μά της ότι η κυβέρ­νη­ση Τραμπ έχει κατα­λή­ξει σε συμ­φω­νία με την μεξι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση – η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμ­βρί­ου – να κρα­τή­σει τους μετα­νά­στες από τη νότια πλευ­ρά των συνό­ρων, πλη­ρο­φο­ρία η οποία διαψεύστηκε.

Την Κυρια­κή, εκα­το­ντά­δες μετα­νά­στες, κυρί­ως άνδρες, προ­σπά­θη­σαν να σπά­σουν τον κλοιό της μεξι­κα­νι­κής αστυ­νο­μί­ας κρα­τώ­ντας σημαί­ες της Ονδού­ρας και των ΗΠΑ και φωνά­ζο­ντας «δεν είμα­στε εγκλη­μα­τί­ες, είμα­στε διε­θνείς εργάτες!».

Οι μεξικανικές αρχές θα απελάσουν μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν «διά της βίας» τα σύνορα με τις ΗΠΑ

Οι αρχές του Μεξι­κού θα απε­λά­σουν πολ­λούς από τους περί­που 500 μετα­νά­στες οι οποί­οι απο­πει­ρά­θη­καν την Κυρια­κή να περά­σουν «διά της βίας» και «παρά­νο­μα» τα σύνο­ρα με τις ΗΠΑ, διε­μή­νυ­σε το μεξι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών με ανα­κοί­νω­ση που δημοσιοποίησε.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, οι μεξι­κα­νι­κές αρχές «περιό­ρι­σαν» τη δια­δή­λω­ση που ξέσπα­σε στο σημείο διέ­λευ­σης ανά­με­σα στην Τιχουά­να και το Σαν Ντιέ­γκο, ενώ, παρά την κλι­μά­κω­ση της έντα­σης, δεν θα ανα­πτυ­χθούν μονά­δες του στρα­τού για να ελεγ­χθεί η κατά­στα­ση μετά την άφι­ξη του­λά­χι­στον 7.417 μετα­να­στών στα σύνο­ρα Μεξικού-ΗΠΑ.

Στο μετα­ξύ, η αμε­ρι­κα­νι­κή ομο­σπον­δια­κή υπη­ρε­σία τελω­νεί­ων και προ­στα­σί­ας των συνό­ρων (CBP) γνω­στο­ποί­η­σε μέσω Twitter ότι άνοι­ξε ξανά η συνο­ρια­κή διέ­λευ­ση, που έκλει­σε για ώρες, μετά τις δια­δη­λώ­σεις και την προ­σπά­θεια εκα­το­ντά­δων μετα­να­στών να περά­σουν τα σύνο­ρα παρά­νο­μα. Οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές έκα­ναν εκτε­τα­μέ­νη χρή­ση δακρυ­γό­νων για να απο­τρέ­ψουν την προ­σπά­θεια και κατό­πιν έκλει­σαν τη διέ­λευ­ση από τη δική τους πλευρά.

sunora sunora1 sunora3 sunora5 sunora7 sunora9 sunora10 sunora12 sunora13 sunora14 sunora15 sunora18

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο