Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με «ψίχουλα» απάντησε ο Μακρόν στα «Κίτρινα γιλέκα»

Με ψίχου­λα για το λαό απά­ντη­σε ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμ. Μακρόν στα αιτή­μα­τα των «Κίτρι­νων Γιλέ­κων» και ταυ­τό­χρο­νη επί­δει­ξη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας για συνέ­χι­ση της πολι­τι­κής υπέρ του κεφαλαίου.

Ο Μακρόν, στο απο­ψι­νό πολυα­να­με­νό­με­νο τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μά του, εξήγ­γει­λε την αύξη­ση των μισθών κατά τρία ευρώ την ημέ­ρα (100 ευρώ το μήνα), που όπως είπε δεν θα στοι­χί­σει τίπο­τα στην εργο­δο­σία και κάλε­σε όσες επι­χει­ρή­σεις μπο­ρούν, να χορη­γή­σουν στους εργα­ζο­μέ­νους τους ένα «επί­δο­μα» στο τέλος του έτους. Ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι η αμοι­βή για την υπε­ρω­ρια­κή απα­σχό­λη­ση δεν θα υπό­κει­ται σε φόρους από το 2019.

Ο Μακρόν είπε επί­σης ότι από τον επό­με­νο χρό­νο θα καταρ­γη­θεί το μέτρο της αύξη­σης στο φόρο κοι­νω­νι­κών ασφα­λί­σε­ων για τους συντα­ξιού­χους που λαμ­βά­νουν λιγό­τε­ρα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Δεσμεύ­τη­κε επί­σης ότι θα κατα­πο­λε­μή­σει τη φορο­δια­φυ­γή, αλλά ξεκα­θά­ρι­σε ότι δεν θα θα επα­να­φέ­ρει το «φόρο πλού­του», ούτε θα αλλά­ξει την κατεύ­θυν­ση της οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής: «Θα απα­ντή­σου­με στην οικο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή επεί­γου­σα κατά­στα­ση με ισχυ­ρά μέτρα, μειώ­νο­ντας τους φόρους πιο γρή­γο­ρα, δια­τη­ρώ­ντας υπό έλεγ­χο τις δαπά­νες μας, όχι όμως κάνο­ντας ανα­στρο­φή» στην ακο­λου­θού­με­νη πολι­τι­κή, τόνισε.

Σε μια προ­σπά­θεια να αμβλύ­νει τις εντυ­πώ­σεις, ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος είπε ότι γνω­ρί­ζει πως κάποιες από τις δηλώ­σεις που έκα­νε πρό­σφα­τα «πλή­γω­σαν» τους ανθρώπους.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι στις πλά­τες των “κίτρι­νων γιλέ­κων” υπήρ­χαν γραμ­μέ­νες ‘ατά­κες’ του Μακρόν εξαι­τί­ας των οποί­ων κατη­γο­ρή­θη­κε για αλα­ζο­νεία και οι οποί­ες θεω­ρή­θη­καν ταπει­νω­τι­κές για το πλα­τύ κοι­νό. Φρά­σεις όπως : «Traverse la rue !» “Διά­σχι­σε τον δρό­μο και θα βρεις!” (την απηύ­θυ­νε σε έναν νεα­ρό άνερ­γο που του εξη­γού­σε ότι δεν έβρι­σκε δου­λειά) ή «Un pognon dingue!» “Τα τρε­λά φρά­γκα!” (ανα­φε­ρό­με­νος στις κοι­νω­νι­κές δαπάνες).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο