Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με όλες μας τις δυνάμεις στην απεργιακή μάχη!

Μπρο­στά στην οργά­νω­ση της απερ­γί­ας που ήδη έχουν προ­κη­ρύ­ξει μια σει­ρά συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, για να μην κατα­τε­θεί το νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα, η συζή­τη­ση μέσα στους χώρους δου­λειάς μέρα με τη μέρα ζωντα­νεύ­ει, με τους εργα­ζό­με­νους να αγω­νιούν για το πού πάει το πράγ­μα, ποια είναι η στό­χευ­ση της εργο­δο­σί­ας και των κυβερ­νή­σε­ων, ποια πρέ­πει να είναι η απά­ντη­ση. Αυτή η συζή­τη­ση πρέ­πει να φτά­σει ακό­μα πιο πλα­τιά, να ξεδι­πλω­θεί παντού, παράλ­λη­λα με την αγω­νι­στι­κή δρά­ση, ώστε να απα­ντη­θεί κάθε επι­χεί­ρη­μα που «ρίχνουν» η κυβέρ­νη­ση, η εργο­δο­σία και οι συν­δι­κα­λι­στές τους.
«Εμάς πόσο μας πιά­νει;»: Πρό­κει­ται για ένα από τα πιο συχνά ερω­τή­μα­τα που ακού­γε­ται από εργα­ζό­με­νους. Και η αλή­θεια είναι ότι κάθε φορά που έρχε­ται ένα αντερ­γα­τι­κό ή ένα αντια­σφα­λι­στι­κό νομο­σχέ­διο, διά­φο­ρες δυνά­μεις επι­χει­ρούν να καλ­λιερ­γή­σουν την ψευ­δαί­σθη­ση στους εργα­ζό­με­νους ότι «αφο­ρά κάποιους άλλους», ότι κατά κάποιον τρό­πο οι εργα­ζό­με­νοι σε έναν κλά­δο ή χώρο δου­λειάς «εξαι­ρού­νται». Οι παγί­δες στή­νο­νται είτε με επί­κλη­ση του «καλού εργο­δό­τη», που τάχα «δεν θα εφαρ­μό­σει τέτοια μέτρα», είτε στο όνο­μα της «δια­πραγ­μά­τευ­σης» με την κυβέρ­νη­ση ώστε να διορ­θω­θούν στην πορεία τα υπο­τι­θέ­με­να «γκρί­ζα» σημεία του νομοσχεδίου.
Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος δεν έχει σήμε­ρα την πολυ­τέ­λεια να πιστεύ­ει ότι θα τη γλι­τώ­σει από τη γενι­κευ­μέ­νη επί­θε­ση που δέχε­ται η εργα­τι­κή τάξη για την ανά­καμ­ψη των κερ­δών του κεφα­λαί­ου. Η ίδια η πεί­ρα δεί­χνει ότι κανείς δεν εξαι­ρεί­ται από τη βαρ­βα­ρό­τη­τα που φέρ­νει η στρα­τη­γι­κή του κεφαλαίου:
  • Η «μερι­κή απα­σχό­λη­ση» ξεκί­νη­σε πριν από μερι­κές δεκα­ε­τί­ες, για «κάποια τμή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων», και πολ­λοί έλε­γαν τότε ότι σε πιο παρα­δο­σια­κούς κλά­δους δεν μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί. Σήμε­ρα απο­τε­λεί την πλειο­ψη­φία των νέων συμ­βά­σε­ων, κάτι που έγι­νε «κανο­νι­κό­τη­τα» επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Οταν οι μισθοί μειώ­νο­νται σε έναν κλά­δο, πολύ σύντο­μα παρα­σύ­ρουν και τους υπόλοιπους.
  • Οι εργα­ζό­με­νοι που δου­λεύ­ουν σε εργο­λα­βί­ες και δεν πλη­ρώ­νο­νται με βάση τις συμ­βά­σεις που κυριαρ­χούν σε μια επι­χεί­ρη­ση, από εξαί­ρε­ση έγι­ναν κανόνας!

Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δε θα γίνουμεΤο νέο νομο­σχέ­διο δίνει μάλι­στα τη δυνα­τό­τη­τα ακό­μα και για «σπα­στές υπε­ρω­ρί­ες» στους 4ωρίτες εργα­ζό­με­νους, με «πρό­σθε­τη αμοι­βή» 12%. Αυτό άρα­γε αφο­ρά μόνο τους «μερι­κά απα­σχο­λού­με­νους»; Για­τί ένας εργο­δό­της π.χ. σε μεγά­λα σού­περ μάρ­κετ να προ­σλά­βει εργα­ζό­με­νους πλή­ρους απα­σχό­λη­σης (με 8ωρο) όταν θα μπο­ρεί να έχει 4ωρίτες, να τους βάζει για δου­λειά όλη μέρα, ανά­λο­γα με την «έντα­ση της δου­λειάς», και να τους αμεί­βει πολύ φθηνότερα;

Μήπως η 10ωρη δου­λειά χωρίς πρό­σθε­τη αμοι­βή, για την οποία θα αρκεί πια μια «σύστα­ση» του εργο­δό­τη προς τον εργα­ζό­με­νο, αφο­ρά μια μερί­δα της εργα­τι­κής τάξης και όχι κάθε εργα­ζό­με­νο; Είναι δυνα­τόν η επι­μή­κυν­ση του απλή­ρω­του χρό­νου εργα­σί­ας να αφή­σει έστω και έναν εργα­ζό­με­νο ανε­πη­ρέ­α­στο; Η «ευέ­λι­κτη δου­λειά» πλέ­ον εξα­πλώ­νε­ται σε κάθε κλά­δο, όλο και περισ­σό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις ξεφορ­τώ­νο­νται μόνι­μο προ­σω­πι­κό και γενι­κεύ­ο­νται οι εργο­λα­βί­ες, με τα λεγό­με­να «δου­λε­μπο­ρι­κά γρα­φεία» να κάνουν χρυ­σές δου­λειές, αξιο­ποιώ­ντας όλες τις διευ­κο­λύν­σεις που τους παρεί­χαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΣΥΡΙΖΑ.

Για όλους λοι­πόν χτυ­πά­ει η καμπά­να… Το ίδιο το περιε­χό­με­νο του νομο­σχε­δί­ου, όπως και η ευρω­ε­νω­σια­κή Οδη­γία την οποία έρχε­ται να εφαρ­μό­σει, κάνουν καθα­ρό ότι πρό­κει­ται για στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου. Αλλω­στε οι στό­χοι για αύξη­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων έχουν έναν δρό­μο να ακο­λου­θή­σουν: Το ξεζού­μι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων, την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, μεγα­λώ­νο­ντας και την απλή­ρω­τη εργασία.

«Εμέ­να ο εργο­δό­της μου είναι καλός, δεν θα τα εφαρ­μό­σει, δεν έχω να φοβά­μαι». Ομως το θέμα δεν είναι ηθι­κό… Είναι οικο­νο­μι­κό, είναι πρώ­τα απ’ όλα θέμα αντα­γω­νι­σμού. Το όριο της «καλο­σύ­νης» του κάθε εργο­δό­τη είναι το ποσο­στό κέρ­δους του. Οσο αυτό συγκυ­ρια­κά δεν απει­λεί­ται από τον αντα­γω­νι­σμό των ομοί­ων του, μπο­ρεί και να «φιλο­τε­χνεί» ένα φιλερ­γα­τι­κό προ­σω­πείο. Τα πράγ­μα­τα όμως δεν μένουν έτσι, πάντα αλλά­ζουν όταν ο αντα­γω­νι­σμός οξύ­νε­ται. Οσες θυσί­ες και αν κάνουν οι εργα­ζό­με­νοι, όπως έχει απο­δει­χθεί που­θε­νά δεν σώθη­καν από κρί­σεις, λου­κέ­τα, απο­λύ­σεις, περι­κο­πές, μειώ­σεις μισθών, το «όλοι είμα­στε μια οικο­γέ­νεια» μέσα σε ώρες μετα­τρέ­πε­ται σε εφιάλ­τη για τους εργα­ζό­με­νους. Από την άλλη, και η εικό­να του «καλού εργο­δό­τη» πάντα χτί­ζε­ται στη βάση της σημε­ρι­νής ζού­γκλας. Ετσι, για παρά­δειγ­μα, καλός εργο­δό­της μπο­ρεί να θεω­ρεί­ται κάποιος που δεν ανοί­γει την Κυρια­κή όταν όλοι του κλά­δου ανοί­γουν, κάποιος που δεν χρω­στά­ει δεδου­λευ­μέ­να, κάποιος που πλη­ρώ­νει υπε­ρω­ρί­ες όταν οι άλλοι δεν πλη­ρώ­νουν. Παρό­λο που ο ίδιος μπο­ρεί να εφαρ­μό­ζει τις εργα­σια­κές σχέ­σεις — λάστι­χο, να κρα­τά τους μισθούς καθη­λω­μέ­νους εδώ και δεκα­ε­τί­ες, να απο­γειώ­νει την εντα­τι­κο­ποί­η­ση κ.λπ.

Σε κάθε περί­πτω­ση, «καλός εργο­δό­της» είναι αυτός που θα κάνει ό,τι περ­νά­ει από το χέρι του για να αυξή­σει την κερ­δο­φο­ρία της επι­χεί­ρη­σης, αυτός που θα εφαρ­μό­σει κάθε μέτρο και διά­τα­ξη ώστε να φτά­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση στα απώ­τα­τα όρια, καθώς αυτό είναι που του δίνει «προ­βά­δι­σμα» σε σχέ­ση με τους αντα­γω­νι­στές του. Κι αυτό για τον εργα­ζό­με­νο σημαί­νει από­λυ­τη συνέ­πεια στην «τήρη­ση των νόμων» που τον κάνουν ακό­μα πιο φθη­νό και «ευέ­λι­κτο», πιο «αντα­γω­νι­στι­κό».

«Τι θα αλλά­ξει αν ψηφι­στεί το νομο­σχέ­διο; Ετσι κι αλλιώς τα ωρά­ρια είναι σμπα­ρά­λια. Φτά­νει Παρα­σκευή και δεν ξέρου­με αν και τι ώρα θα δου­λεύ­ου­με την Κυρια­κή…». Οσο κι αν η εργα­σια­κή ζού­γκλα είναι ήδη εδώ για μια σει­ρά κλά­δους, το μόνο σίγου­ρο είναι ότι το νομο­σχέ­διο φέρ­νει μια σει­ρά «τομές», καταρ­χήν στο ωρά­ριο, αφού πλέ­ον καταρ­γεί­ται ακό­μα και ο «ελά­χι­στος όρος» για τη «διευ­θέ­τη­ση», μετα­τρέ­πο­ντάς την σε «ατο­μι­κή συμ­φω­νία» για κάθε εργα­ζό­με­νο με τον εργο­δό­τη του. Ομως, δεν είναι τυχαίο το ότι μέχρι σήμε­ρα αυτή η εργα­σια­κή ζού­γκλα δεν είναι το ίδιο «άγρια» σε όλους τους κλά­δους. Εκεί όπου τα συν­δι­κά­τα είναι πιο ισχυ­ρά, εκεί όπου οι εργα­ζό­με­νοι είναι πιο οργα­νω­μέ­νοι, η εργο­δο­σία συνα­ντά περισ­σό­τε­ρα εμπό­δια για να εφαρ­μό­σει το ήδη υπάρ­χον αντερ­γα­τι­κό πλαίσιο.

Το κυριό­τε­ρο όμως, όπως έχει απο­δει­χθεί, είναι ότι η αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση είναι διαρ­κεί­ας, δεν έχει τέλος. Αντί­θε­τα, με τα νέα μέτρα ανοί­γει η πόρ­τα για τα επό­με­να ακό­μα χει­ρό­τε­ρα. Οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν ότι η σχε­τι­κή Οδη­γία της ΕΕ που προ­βλέ­πει τη «διευ­θέ­τη­ση» του χρό­νου εργα­σί­ας («οδη­γία — Φραν­κεν­στάιν») έχει ακό­μα «πολύ ψωμί», που μέχρι στιγ­μής δεν έχει ενσω­μα­τω­θεί στην ελλη­νι­κή νομο­θε­σία. Με το νομο­σχέ­διο ενσω­μα­τώ­νο­νται πλευ­ρές που μέχρι σήμε­ρα οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν εφαρ­μό­σει. Μένουν όμως τα επό­με­να, όπως η διά­κρι­ση «ενερ­γού — ανε­νερ­γού χρό­νου», η «ρήτρα αυτο­ε­ξαί­ρε­σης», όλα εκεί­να τα μέτρα που συν­δυα­στι­κά μετα­τρέ­πουν το 8ωρο και τη μέρα ανά­παυ­σης σε σπά­νιες εξαιρέσεις.

Το κυριό­τε­ρο λοι­πόν είναι ότι όσοι πιστεύ­ουν πως η κατά­στα­ση αυτή είναι προ­σω­ρι­νή και θα περά­σει τρέ­φουν ψεύ­τι­κες ελπί­δες, η τάση είναι να γίνει όλη τους η ζωή λάστι­χο, να ζήσουν όλα τους τα χρό­νια με «διευ­θέ­τη­ση», με ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις, με χαμη­λούς μισθούς, με τον ατο­μι­κό τους χρό­νο πλή­ρως υπο­ταγ­μέ­νο στην εργοδοσία.

«Ο,τι και να κάνου­με, αυτός ο νόμος θα περά­σει». Η «μεγά­λη εικό­να» όμως δεί­χνει ότι ο μόνος «αστάθ­μη­τος παρά­γο­ντας» που μπο­ρεί πράγ­μα­τι να βάλει εμπό­δια στην πολι­τι­κή αυτή είναι η εργα­τι­κή — λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση. Το μονα­δι­κό που υπο­λο­γί­ζουν η κυβέρ­νη­ση και η εργο­δο­σία είναι ακρι­βώς η πάλη των εργα­ζο­μέ­νων, η συσπεί­ρω­σή τους στα σωμα­τεία, η επι­θε­τι­κή διεκ­δί­κη­ση με βάση τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες τους. Αν αυτό δεν ευστα­θού­σε, τότε δεν θα περι­λάμ­βα­ναν στο νομο­σχέ­διο που κάνει τη ζωή και τη δου­λειά λάστι­χο δια­τά­ξεις περιο­ρι­σμού του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος και της συν­δι­κα­λι­στι­κής δράσης.

Αυτό που πρέ­πει σήμε­ρα να κυριαρ­χή­σει στους χώρους δου­λειάς είναι το με ποιους όρους θα γίνει ακό­μα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή αυτή η δρά­ση. Πώς θα αγκα­λιά­σει κάθε χώρο δου­λειάς, πώς θα γίνει ακό­μα πιο μαζι­κή και επι­θε­τι­κή απέ­να­ντι σε κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία. Να δουν οι εργα­ζό­με­νοι τα όπλα που έχουν να αξιο­ποι­ή­σουν σε αυτήν τη μάχη, όπως είναι η πρό­τα­ση των συν­δι­κά­των για κατάρ­γη­ση όλου του αντερ­γα­τι­κού πλαι­σί­ου των τελευ­ταί­ων χρό­νων, που μπο­ρεί να ανοί­ξει ακό­μα καλύ­τε­ρα τη συζή­τη­ση στους χώρους δουλειάς.

Μπρο­στά στην προ­ε­τοι­μα­σία της απερ­για­κής μάχης, όπλο είναι η συζή­τη­ση που ανοί­γουν οι κομ­μου­νι­στές, για τις δυνα­τό­τη­τες που υπάρ­χουν σήμε­ρα η εργα­τι­κή τάξη να ζει καλύ­τε­ρα, να δου­λεύ­ει λιγό­τε­ρο, 7ωρο — 5ήμερο — 35ωρο, αντί για το αίσχος που της φέρ­νουν με το νέο νομο­σχέ­διο. Δυνα­τό­τη­τες που προ­κύ­πτουν από την ίδια την άνο­δο της παρα­γω­γι­κό­τη­τας, από τον πλού­το που παρά­γουν οι εργα­ζό­με­νοι και ο οποί­ος φτά­νει και με το παρα­πά­νω για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες τους. Το εμπό­διο είναι η κλο­πή αυτού του πλού­του από την εργο­δο­σία, η καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία στα μέσα παρα­γω­γής. Σ’ αυτόν τον αντί­πα­λο, τον πραγ­μα­τι­κό, πρέ­πει να στο­χεύ­ει η πάλη της εργα­τι­κής τάξης, για να χαρά­ξει τον δικό της δρό­μο, κόντρα στο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης. Για­τί η ελπί­δα βρί­σκε­ται στον δρό­μο της ανατροπής.
Περισ­σό­τε­ρα:
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο