Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΜΗΔΕΙΑ»: Χιονιάς σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα — Που χρειάζονται αλυσίδες

Τα δόντια της δεί­χνει η «Μήδεια» στη Βόρεια Ελλά­δα καθώς από το πρωί του Σαβ­βά­του χιο­νί­ζει και έχει πολύ κρύο σε Φλώ­ρι­να, Κοζά­νη, Καστο­ριά, Πτο­λε­μα­ΐ­δα, στη Βέροια, στην Καβά­λα, την Κατε­ρί­νη, καθώς και στον Πολύ­γυ­ρο αλλά και άλλες περιο­χές της Χαλ­κι­δι­κής. Χιό­νι πέφτει και στο κέντρο της Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Κακοκαιρία ''Μήδεια'' Medea

🆘   Χιο­νό­πτω­ση σημειώ­νε­ται και στη Θεσ­σα­λία τόσο στα ορει­νά όσο και στα πεδινά.
Στη Λάρι­σα υπάρ­χει απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας όλων των φορ­τη­γών οχη­μά­των, άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύ­μα­τα στην εθνι­κή οδό Λάρι­σας — Κοζά­νης και στη νέα εθνι­κή οδό Λάρι­σας — Ελασ­σό­νας — Κοζάνης.
Στην Καρ­δί­τσα με τη χρή­ση αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων, λόγω της ισχυ­ρής χιο­νό­πτω­σης, διε­ξά­γε­ται η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των από το 42ο έως το 78ο χλμ της εθνι­κής οδού Καρ­δί­τσας — Άρτας και από το 13ο έως το 29ο χλμ της επαρ­χια­κής οδού Μου­ζα­κί­ου — Στεφανιάδας.

Στο μετα­ξύ από τη Διεύ­θυν­ση Τρο­χαί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης, λόγω χιο­νό­πτω­σης είναι απα­ραί­τη­τες οι αντιο­λι­σθη­τι­κές αλυ­σί­δες στα εξής σημεία:

  • Στην Ημα­θία, από το 87 έως το 98 χιλιό­με­τρο της παλαιάς εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Κοζά­νης (μέσω Καστα­νιάς), στα οδι­κά δίκτυα προς τα χιο­νο­δρο­μι­κά κέντρα Σελί­ου και 3–5 Πηγά­δια, από το 2ο χιλιό­με­τρο της δημο­τι­κής οδού Νάου­σας — Αρκο­χω­ρί­ου, από το 3ο χιλιό­με­τρο της δημο­τι­κής οδού Νάου­σας — Ροδοχωρίου.
  • Στο Νομό Πελ­λας, στα οδι­κά δίκτυα προς το χιο­νο­δρο­μι­κό κέντρο Βόρας (Καϊ­μά­κτσα­λαν).
  • Στην Πιε­ρία, από το 34 έως το 44 χιλιό­με­τρο της εθνι­κής οδού Κατε­ρί­νης — Ελασσόνας.
  • Στην Χαλ­κι­δι­κή, από το 70 έως το 85 χιλιό­με­τρο της παλαιάς εθνι­κής οδού Θεσ­σα­λο­νί­κης — Ιερισ­σού (μέσω Ταξιάρχη).

ℹ️  Επί­σης, υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ισχύ­ει απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας φορ­τη­γών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνα­τία Οδό και σε όλο το οδι­κό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Δυτική Μακεδονία

Σε ό,τι αφο­ρά τη Δυτι­κή Μακε­δο­νία  η κατά­στα­ση στο οδι­κό δίκτυο  δια­μορ­φώ­νε­ται ως εξής:

  • Από τις 13.00 ώρα του Σαβ­βά­του (13–02-2021) ισχύ­ει προ­σω­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας όλων των φορ­τη­γών αυτο­κι­νή­των ωφέ­λι­μου φορ­τί­ου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου της Εγνα­τί­ας Οδού.
  • Στο Νομό Καστο­ριάς, η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των διε­ξά­γε­ται απο­κλει­στι­κά με τη χρή­ση ειδι­κού τύπου ελα­στι­κών ή αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυ­σί­δων από το 18 έως 28 χλμ. της Επαρ­χια­κής οδού Καστο­ριάς — Φλώ­ρι­νας (μέσω Βιτσί­ου) και από το 36 έως 40 χλμ. της Επαρ­χια­κής οδού Καστο­ριάς — Ιωαν­νί­νων (μέσω Κοτύλης).
  • Η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στον κάθε­το άξο­να (Α‑29) της Εγνα­τί­ας Οδού Σιά­τι­στας — Κρυ­σταλ­λο­πη­γής, καθώς και σε όλο το Εθνι­κό και υπό­λοι­πο Επαρ­χια­κό και Δημο­τι­κό οδι­κό δίκτυο, διε­ξά­γε­ται κανονικά.
  • Στο Νομό Κοζά­νης, από τις 13.00 ώρα του Σαβ­βά­του (13–02-2021) ισχύ­ει προ­σω­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας όλων των φορ­τη­γών αυτο­κι­νή­των ωφέ­λι­μου φορ­τί­ου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανα­το­λι­κής Σιά­τι­στας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυ­μύ­λου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτι­κής Σιά­τι­στας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκ­μο­να και από το 51,0 χλμ Εθνι­κής Οδού Κοζά­νης-Λάρι­σας (όρια με ΠΕ Λάρισας).
  • Η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των σε όλο το Εθνι­κό, Επαρ­χια­κό και Δημο­τι­κό οδι­κό δίκτυο, καθώς και στην Εγνα­τία Οδό και στον κάθε­το άξο­να Α‑29 Κοζά­νης-Καστο­ριάς διε­ξά­γε­ται απο­κλει­στι­κά με τη χρή­ση ειδι­κού τύπου ελα­στι­κών ή αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυσίδων.
  • Στο Νομό Φλώ­ρι­νας, η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των στον κάθε­το άξο­να της Εγνα­τί­ας Οδού (Α‑27) Νίκης-Φλώ­ρι­νας, καθώς και στο Εθνι­κό, Επαρ­χια­κό και Δημο­τι­κό οδι­κό δίκτυο, διε­ξά­γε­ται απο­κλει­στι­κά με τη χρή­ση ειδι­κού τύπου ελα­στι­κών ή αντιο­λι­σθη­τι­κών αλυσίδων.

''Μήδεια'' Medea meteo.gr roadΠρο­βλε­πό­με­νη κατά­στα­ση στο οδι­κό δίκτυο αύριο Κυρια­κή 14-Φεβ-2021

ℹ️   Σημειώ­νε­ται ότι όποιος θελή­σει να εμβο­λια­στεί για τον κορο­νο­ϊό και χρεια­στεί βοή­θεια για να μετα­βεί σε εμβο­λια­στι­κό κέντρο, καθώς επί­σης και οποιοσ­δή­πο­τε χρεια­στεί βοή­θεια για να μετα­βεί σε νοσο­κο­μείο ή ιατρι­κό κέντρο (π.χ. νεφρο­πα­θείς για αιμο­κά­θαρ­ση κλπ), μπο­ρεί να καλέ­σει στο 100, ώστε οι Υπη­ρε­σί­ες της Γενι­κής Περι­φε­ρεια­κής Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας να συν­δρά­μουν στην ασφα­λή μετα­κί­νη­σή του.

Κακοκαιρία Μήδεια Mhdeia

Στους δήμους και το λαό ρίχνει το «μπαλάκι» της προστασίας η κυβέρνηση

Το κύμα κακο­και­ρί­ας «Μήδεια», που ανα­μέ­νε­ται να πλή­ξει τη χώρα τις επό­με­νες ώρες και μέρες, ξεκί­νη­σε από το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής, με πολι­κές αέριες μάζες να εισέρ­χο­νται στις βόρειες περιο­χές της χώρας, φέρ­νο­ντας, πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις και παγε­τό, που θα δια­τη­ρη­θούν του­λά­χι­στον μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Σύμ­φω­να με τα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, η κακο­και­ρία ξεκι­νά από σήμε­ρα με κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά τις πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, τον ολι­κό παγε­τό στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις αρχι­κά στα ορει­νά και ημιο­ρει­νά και βαθ­μιαία σε χαμη­λά υψό­με­τρα της Βόρειας και Κεντρι­κής Ελλά­δας, οι θυελ­λώ­δεις βόρειοι άνε­μοι και μέχρι σήμε­ρα το από­γευ­μα χιο­νό­νε­ρο ή βρο­χή στα πεδι­νά και παραθαλάσσια.

Μια από τις περιο­χές που ανα­μέ­νε­ται να «χτυ­πη­θεί» είναι η Αττι­κή, η οποία σύμ­φω­να με τους μετε­ω­ρο­λό­γους θα αντι­με­τω­πί­σει την «Μήδεια» από την Κυριακή.

''Μήδεια'' Medea meteo.gr 13 Feb 21.00Η ”Μήδεια” 13 Feb 21.00 (meteo.gr)

Μπρο­στά σε αυτή την κατά­στα­ση η κυβέρ­νη­ση δεν παίρ­νει κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο προ­στα­σί­ας, επι­στρα­τεύ­ο­ντας για μία ακό­μη φορά την «ατο­μι­κή ευθύ­νη», όπως φάνη­κε και στη χθε­σι­νή έκτα­κτη σύσκε­ψη στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία, με αντι­κεί­με­νο το συντο­νι­σμό των δήμων της χώρας για την από κοι­νού αντι­με­τώ­πι­ση κιν­δύ­νων από τα έντο­να και­ρι­κά φαινόμενα.

Σύμ­φω­να με τις δηλώ­σεις που ακο­λού­θη­σαν το κύριο έργο της προ­στα­σί­ας το ανα­λαμ­βά­νουν οι δήμοι της χώρας, ενώ επι­πλέ­ον θα πρέ­πει να φρο­ντί­ζουν και τον απρό­σκο­πτο εμβο­λια­σμό του πληθυσμού.

Από την πλευ­ρά της η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας συνι­στά στους πολί­τες «να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, μερι­μνώ­ντας για τη λήψη μέτρων αυτο­προ­στα­σί­ας από κιν­δύ­νους που προ­έρ­χο­νται από την εκδή­λω­ση των έντο­νων και­ρι­κών φαινομένων».

Χιόνια στην Αθήνα

Με αφορ­μή τις χιο­νο­πτώ­σεις που θα προ­κα­λέ­σει η κακο­και­ρία «Μήδεια» τις επό­με­νες ημέ­ρες σε μεγά­λο τμή­μα της χώρας μας, πιθα­νώς και στην πρω­τεύ­ου­σα, το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο παρου­σί­α­σε έναν πίνα­κα με τα σημα­ντι­κό­τε­ρα επει­σό­δια χιο­νό­πτω­σης στην Αθή­να και τις από­λυ­τες ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες κατά τη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων, κατά τα τελευ­ταία 110 χρό­νια (όπως μετρή­θη­καν από το μετε­ω­ρο­λο­γι­κό σταθ­μό του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών στο Θησείο).

Το σημα­ντι­κό­τε­ρο επει­σό­διο χιο­νό­πτω­σης σημειώ­θη­κε το Φεβρουά­ριο του 1911, όταν είχαν πέσει έως ενά­μι­σι μέτρο χιό­νι, ενώ η πλειο­ψη­φία των σημα­ντι­κό­τε­ρων επει­σο­δί­ων χιο­νό­πτω­σης σημειώ­θη­καν το μήνα Φεβρουά­ριο. Το πιο πρό­σφα­το επει­σό­διο σημα­ντι­κής χιο­νό­πτω­σης στην Αθή­να ήταν στις 17–18 Φεβρουα­ρί­ου 2008, όταν είχαν πέσει 20 εκα­το­στά χιονιού.

Η χαμη­λό­τε­ρη θερ­μο­κρα­σία που κατα­γρά­φη­κε στο Θησείο, ήταν οι μεί­ον 5,7 βαθ­μοί στις 14–15 Φεβρουα­ρί­ου 1934, ενώ και στο χιο­νιά του Φεβρουα­ρί­ου του 2008 το θερ­μό­με­τρο είχε πέσει στους μεί­ον 5 βαθ­μούς. Οι μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας χιο­νο­πτώ­σεις κατα­γρά­φη­καν το Φεβρουά­ριο 1934, Ιανουά­ριο 1964 και Ιανουά­ριο 2002 (από 48 ώρες και στις τρεις περιπτώσεις).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο