Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μητροπολίτης Κοζάνης σε σεξιστικό παραλήρημα: «Εσείς οι γυναίκες δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας;»

Δεν πέρα­σαν παρά μόνο λίγοι μήνες από τότε που ο Μητρο­πο­λί­της Σερ­βί­ων και Κοζά­νης Παύ­λος είχε προ­βεί σε σκο­τα­δι­στι­κό, σεξι­στι­κό παρα­λή­ρη­μα από άμβω­νος, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας τις μεσαιω­νι­κές αντι­λή­ψεις που επι­κρα­τούν στην Εκκλη­σία της Ελλά­δος ανα­φο­ρι­κά με τον ρόλο της γυναί­κας στην κοινωνία.

«Οι γυναί­κες μπο­ρούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αρκεί σε κάποια στιγ­μή να έχουν το στό­μα τους κλει­στό, καθώς στη συνέ­χεια θα γίνει το δικό τους» είχε πει ο Μητρο­πο­λί­της σε έναν λόγο που μοιά­ζει να έχει βγει από τις αρχές του προη­γού­με­νου αιώ­να, ενώ χαρα­κτή­ρι­σε «εμπαιγ­μό» τον όρο «γυναι­κο­κτο­νία».

«Φτιά­ξα­με κι έναν και­νού­ριο όρο εμείς οι Έλλη­νες για τις γυναί­κες, για να τις εμπαί­ζουν. Και αυτές τα πιστεύ­ουν… Γυναι­κο­κτο­νία λέει… Πού να ακου­στεί στον νομι­κό, ποι­νι­κό κόσμο ανά την οικου­μέ­νη και να γελά­σει, ή μάλ­λον να καγ­χά­σει…» σημεί­ω­νε ο δεσπό­της Κοζάνης.

Σήμε­ρα, ανή­με­ρα των φώτων, ο Παύ­λος δεν ξέχα­σε τον σκο­τα­δι­στι­κό μισο­γυ­νι­σμό του. Την ώρα που μιλού­σε στους πιστούς αντι­λή­φθη­κε πως κάποιες παρευ­ρι­σκό­με­νες κυρί­ες συνο­μι­λού­σαν και, αντί να τους ζητή­σει ευγε­νι­κά να στα­μα­τή­σουν, προ­τί­μη­σε να προ­βεί σε σεξι­στι­κό σχόλιο.

Απευ­θυ­νό­με­νος στις κυρί­ες είπε: «Εσείς οι γυναί­κες δεν μπο­ρεί­τε να κλεί­σε­τε τα στό­μα­τά σας; Πώς τις αντέχετε;»

Εμείς πάλι ανα­ρω­τιό­μα­στε αν μπο­ρούν μητρο­πο­λί­τες σαν τον Παύ­λο να κλεί­νουν τα δικά τους στό­μα­τα απ’ τα οποία ξεπη­δούν αντι­λή­ψεις μεσαιω­νι­κές και σκοταδιστικές…

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο