Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μητσοτάκης στη Βρετανία: Υποσχέθηκε «Covid-free καλοκαίρι» ενώ μετράμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους καθημερινά

Στο Λον­δί­νο βρί­σκε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης συζη­τώ­ντας για μπίζ­νες με τον Βρε­τα­νό ομό­λο­γό του, Μπό­ρις Τζόν­σον. Στις δηλώ­σεις τους μπρος στις κάμε­ρες μίλη­σαν για πολύ ισχυ­ρές σχέ­σεις ανά­με­σα στις δύο χώρες. Σύμ­φω­να με κυβερ­νη­τι­κές πηγές, στη συνά­ντη­ση «προ­έ­βη­σαν σε επι­σκό­πη­ση των διμε­ρών σχέ­σε­ων και συζή­τη­σαν τις προ­ο­πτι­κές εμβά­θυν­σης της συνερ­γα­σί­ας των δύο χωρών».

Ο Κ. Μητσο­τά­κης ανα­φέρ­θη­κε στον «απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κό ρόλο» της Τουρ­κί­ας στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο που, όπως είπε, «δεν αφή­νει περι­θώ­ρια αισιο­δο­ξί­ας για διά­λο­γο για τον οποίο η Ελλά­δα είναι πάντα έτοι­μη, με την προ­ϋ­πό­θε­ση τήρη­σης του διε­θνούς δικαί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του δικαί­ου της θάλασ­σας, και του σεβα­σμού της κυριαρ­χί­ας και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της».

Ως προς την Κύπρο, έκα­νε λόγο για «αδιαλ­λα­ξία και επι­θε­τι­κό­τη­τα που εξα­κο­λου­θεί να επι­δει­κνύ­ει η Αγκυ­ρα, με νέες παρά­νο­μες, προ­κλη­τι­κές ενέρ­γειες και απει­λές, στα Βαρώ­σια και τις θαλάσ­σιες ζώνες της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας». Πρό­σθε­σε πως «η ακύ­ρω­ση των παρά­νο­μων τουρ­κι­κών μεθο­δεύ­σε­ων στα Βαρώ­σια, απο­τε­λεί ουσια­στι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την ευό­δω­ση των, υπό την αιγί­δα του ΓΓ των ΗΕ, προ­σπα­θειών επα­νέ­ναρ­ξης των διαπραγματεύσεων».

Για τις σχέ­σεις ΕΕ — Βρε­τα­νί­ας, ο Κ. Μητσο­τά­κης εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για τη συνέ­χεια του διμε­ρούς δια­λό­γου για το Πρω­τό­κολ­λο για τη Βόρεια Ιρλαν­δία και υπο­στή­ρι­ξε την ανά­γκη εφαρ­μο­γής του Πρω­το­κόλ­λου στα πλαί­σια των δεσμεύ­σε­ων του Λον­δί­νου που απορ­ρέ­ουν από τη Συμ­φω­νία απο­χώ­ρη­σης από την ΕΕ.

Σε συνέ­ντευ­ξή του στο βρε­τα­νι­κό δίκτυο ITV ο Μητσο­τά­κης υπε­ρα­μύν­θη­κε της σκλη­ρής αντι­με­τα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης. ερω­τη­θείς, εξάλ­λου, αν η κυβέρ­νη­ση γυρί­ζει πίσω τις βάρ­κες όπου έρχο­νται από την Τουρ­κία (σε δια­δι­κα­σί­ες όπου οι πρό­σφυ­γε θαλασ­σο­δέρ­νο­νται με κίν­δυ­νο της ζωής τους), ουσια­στι­κά το επι­βε­βαί­ω­σε λέγο­ντας ότι «δεν επι­τρέ­που­με στα σκά­φη που έρχο­νται από την Τουρ­κία να εισέλ­θουν στα χωρι­κά μας ύδα­τα». Κάλε­σε ταυ­τό­χρο­να την Τουρ­κία, που όπως είπε βλέ­πει «ως εταί­ρο σε αυτό το ζήτη­μα», να κάνει «περισ­σό­τε­ρα για την εξάρ­θρω­ση των παρά­νο­μων κυκλω­μά­των δια­κι­νη­τών και προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψουν τα σκά­φη να φτά­σουν στα ελλη­νι­κά χωρι­κά ύδατα».

Κατη­γό­ρη­σε εξάλ­λου Λευ­κο­ρω­σία και Τουρ­κία για «εργα­λειο­ποί­η­ση» του προ­σφυ­γι­κού, απο­σιω­πώ­ντας ότι τα τέτοια «κύμα­τα» είναι απο­τέ­λε­σμα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων και πολέ­μων, εκδή­λω­ση απάν­θρω­πης καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης και απόρ­ροια συμ­φω­νιών του κεφα­λαί­ου όπως η Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ — Τουρ­κί­ας που εγκλω­βί­ζει στην Ελλά­δα χιλιά­δες ψυχές. Σε αυτό το πλαί­σιο δια­βε­βαί­ω­σε ότι στην κυβέρ­νη­σή του «προ­σπα­θού­με να συνερ­γα­στού­με με την Τουρ­κία όσο πιο παρα­γω­γι­κά γίνε­ται. Και καλού­με την Τουρ­κία να κάνει αυτά που της ανα­λο­γούν με βάση τη συμ­φω­νία με την ΕΕ».

Το μαύ­ρο άσπρο έκα­νε και ερω­τη­θείς για την κατά­στα­ση στο θέμα της αντι­με­τώ­πι­σης του Covid στην Ελλά­δα, όπου έσπευ­σε να εκφρά­σει τη «μεγά­λη χαρά» του για τους Βρε­τα­νούς του­ρί­στες το καλο­καί­ρι και την «σχε­τι­κά πετυ­χη­μέ­νη καλο­και­ρι­νή σεζόν», πάνω σε ξεχει­λω­μέ­να υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, καλώ­ντας επι­πλέ­ον τους Βρε­τα­νούς να κάνουν κρά­τη­ση για τις δια­κο­πές τους για το επό­με­νο έτος «όσο το δυνα­τόν συντο­μό­τε­ρα» τάζο­ντας ένα «Covid-free καλο­καί­ρι», την ώρα που χθες μετρά­γα­με πάλι χιλιά­δες κρού­σμα­τα και δεκά­δες νεκρούς.

Επι­πλέ­ον, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης σε συνέ­ντευ­ξή του στο βρε­τα­νι­κό δίκτυο ITV, επα­νέ­λα­βε το αίτη­μα της Ελλά­δας για επι­στρο­φή των γλυ­πτών του Παρ­θε­νώ­να και πως αυτό θα συζη­τή­σει με το Βρε­τα­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπ. Τζόν­σον. Βέβαια, η κυβέρ­νη­ση κάνει πρό­τα­ση για ένα απα­ρά­δε­κτο δού­ναι και λαβείν, όπου για να πάρουν τα γλυ­πτά πίσω προ­τεί­νουν μια «διευ­θέ­τη­ση» όπου σε αντάλ­λαγ­μα θα δίνουν εκθέ­μα­τα που δεν έχουν βρε­θεί προη­γού­με­να εκτός Ελλά­δας, ως μέρος μιας συλ­λο­γής που θα εκτί­θε­ται εκ περιτροπής.

Κυβερ­νη­τι­κές πηγές έλε­γαν πως ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης επα­νέ­λα­βε στον Μπό­ρις Τζόν­σον το πάγιο αίτη­μα της Ελλά­δας για επι­στρο­φή των Γλυ­πτών του Παρ­θε­νώ­να. Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, επα­νέ­λα­βε την πάγια θέση ότι το ζήτη­μα των Γλυ­πτών αφο­ρά τους επι­τρό­πους του Βρε­τα­νι­κού Μου­σεί­ου και όχι την κυβέρνηση.

Πηγή: 902.gr

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο