Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μιά ακόμη χώρα, το Μεξικό, απορρίπτει τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας

Το Μεξι­κό θέσπι­σε νόμο που προ­στα­τεύ­ει τις Μεξι­κά­νι­κες επι­χει­ρή­σεις από τον νόμο των ΗΠΑ Helms-Burton act III ενα­ντί­ον της Κού­βας  και δηλώ­νει πως ο νόμος αυτός παρα­βιά­ζει το Διε­θνές δίκαιο. 

Από τις αρχές του Μαΐ­ου άρχι­σε να ισχύ­ει ο τρί­τος τόμος του απα­ρά­δε­κτου νόμου.

Προ­βλέ­πει πως οι Κου­βα­νοί φυγά­δες μπο­ρούν να μηνύ­σουν και να ζητή­σουν απο­ζη­μί­ω­ση από όποια ξένη επι­χεί­ρη­ση ή ιδιώ­τη κάνει επέν­δυ­ση στην Κού­βα για κατα­πά­τη­ση προ­σω­πι­κής περιου­σί­ας. Δεν χρειά­ζε­ται να ήταν δική τους η γη, δεν χρειά­ζε­ται να ανή­κε κάπο­τε στους ίδιους ή στους γονείς τους. 

Ο στό­χος είναι η κατα­τρο­μο­κρά­τη­ση όποιου ξένου επεν­δυ­τή θέλει να συνερ­γα­στεί με την Κού­βα. Σε συν­δυα­σμό με τους άλλους νόμους του εμπάρ­γκο η επι­χεί­ρη­ση που επεν­δύ­ει στην Κού­βα αν έχει περιου­σια­κά στοι­χεία στην Αμε­ρι­κή μπο­ρεί να της επι­βλη­θούν τερά­στια πρό­στι­μα και να παγώ­σει το 50% της περιου­σί­ας της! 

Αυτά σκέ­φτο­νται και εφαρ­μό­ζουν οι Αμε­ρι­κά­νοι για να γονα­τί­σουν οικο­νο­μι­κά την Κού­βα τρο­μο­κρα­τώ­ντας τους ξένους επεν­δυ­τές  και να κάμ­ψουν το αγω­νι­στι­κό φρό­νη­μα του κου­βα­νέ­ζι­κου λαού. 

Η παγκο­σμιο­ποί­η­ση αφή­νει ελά­χι­στες χώρες και επι­χει­ρή­σεις που δεν επη­ρε­ά­ζο­νται από τα μέτρα των ΗΠΑ. Ρωσία, Κίνα, Βιετνάμ,Ιράν, Βενε­ζου­έ­λα, Βολι­βία είναι μετα­ξύ των χωρών που κάποιες επι­χει­ρή­σεις τους δεν έχουν συναλ­λα­γές με τις ΗΠΑ και δεν κιν­δυ­νεύ­ουν. Έχουν δηλώ­σει ήδη την αντί­θε­σή τους στα πρό­σθε­τα μέτρα ενά­ντια στην Κούβα. 

Τελευ­ταία απο­φά­σι­σε και η κυβέρ­νη­ση του Μεξι­κού να πάρει από­στα­ση από τον απάν­θρω­πο αυτό νόμο.

Η κυβέρ­νη­ση του Μεξι­κού με ανα­κοί­νω­σή της,  επα­να­λαμ­βά­νει την απόρ­ρι­ψη της δρα­στη­ριο­ποί­η­σης του νόμου Helms-Burton act III που παρα­βιά­ζει τους διε­θνείς κανό­νες που ισχύ­ουν από τον Οκτώ­βριο του 1996.

Δηλώ­νει ότι θέσπι­σε νόμο που προ­στα­τεύ­ει συγκε­κρι­μέ­να το εμπό­ριο και τις επεν­δύ­σεις από τους κανο­νι­σμούς του νόμου. 

Επι­βε­βαιώ­νει  τη δέσμευ­σή της να προ­στα­τεύ­σει νομι­κά τις Μεξι­κά­νι­κες εται­ρεί­ες που μπο­ρεί να επηρεαστούν. 

“Όπως και άλλες χώρες, το Μεξι­κό έχει ανα­λύ­σει τις σχε­τι­κές νομι­κές δια­δι­κα­σί­ες για την υπο­βο­λή καταγ­γε­λιών για παρα­βιά­σεις του διε­θνούς δικαί­ου που αντι­προ­σω­πεύ­ει ο νόμος Helms-Burton”, δηλώ­νει η κυβέρ­νη­ση του Μεξι­κού, ανα­φέ­ρει η Γκράνμα.

Όπως δηλώ­νει ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας Miguel Diaz-Canel με αφορ­μή την από­φα­ση του Μεξι­κού: “Οι απει­λές, οι κυρώ­σεις, τα μέτρα, οι συκο­φα­ντί­ες και τα ψέμα­τα ενα­ντί­ον της Κού­βας από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ δεν βρί­σκουν στή­ρι­ξη σε πολι­τι­κούς, ακα­δη­μαϊ­κούς, πολι­τι­στι­κούς, επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ή θρη­σκευ­τι­κούς τομείς εντός ή εκτός των ΗΠΑ”.

Η ΕΕ παρό­λο που στα λόγια είναι ενά­ντια στο εμπάρ­γκο ακο­λου­θεί τα μέτρα και τις κυρώ­σεις που επι­βάλ­λουν οι κυβερ­νή­σεις των ΗΠΑ. Για την Ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, ούτε λόγος να γίνε­ται, έστω για μια ρημα­τι­κή αντίδραση.

Ο “αόρα­τος” ΟΗΕ βλέ­πει και δεν παρεμβαίνει. 

Ο λαός της Κού­βας χρειά­ζε­ται την συμπα­ρά­στα­ση όλων των αγω­νι­ζό­με­νων λαών  για να νική­σει για μια ακό­μη φορά τον ασφυ­κτι­κό κλοιό που επι­βάλ­λει ο Αμε­ρι­κά­νι­κος ιμπεριαλισμός. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο