Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μιανμάρ: Πάνω από 160 οι νεκροί από κατολίσθηση σε ορυχείο

Περισ­σό­τε­ροι από 160 είναι οι νεκροί από τη γιγα­ντιαία κατο­λί­σθη­ση λάσπης σε ορυ­χείο νεφρί­τη στη βόρεια Μιαν­μάρ, σε μια από τις χει­ρό­τε­ρες κατα­στρο­φές που έχουν σημειω­θεί στη χώρα τα τελευ­ταία χρόνια.

Οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό επι­ζώ­ντων συνε­χί­ζο­νται παρό­τι στην περιο­χή έχει πέσει η νύχτα. Οι αρχές εκφρά­ζουν φόβους ότι ο αριθ­μός των θυμά­των θα αυξη­θεί. Μέχρι στιγ­μής έχουν ανα­συρ­θεί νεκροί 162 εργά­τες ορυ­χεί­ων. Άλλοι 54 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν και μετα­φέρ­θη­καν σε νοσοκομεία.

Τερά­στιοι βρά­χοι έπε­σαν σε μια λίμνη, μετά τις καταρ­ρα­κτώ­δεις βρο­χές που έπλη­ξαν την περιο­χή, προ­κα­λώ­ντας αλλε­πάλ­λη­λα κύμα­τα λάσπης που κατέ­κλυ­σαν μια κοι­λά­δα στο καντό­νι Χπα­κάντ, κοντά στα σύνο­ρα με την Κίνα.

“Μετά την κατάρ­ρευ­ση του ορυ­χεί­ου (…) είδα ανθρώ­πους μέσα στη λίμνη. Ορι­σμέ­νοι κατά­φε­ραν να κολυ­μπή­σουν μέχρι την όχθη”, είχε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ένας κάτοι­κος της περιο­χής, ο Κιά­ου Μιν. Άλλοι όμως πνίγηκαν.

Τα περισ­σό­τε­ρα από τα θύμα­τα εργά­ζο­νταν στο ορυ­χείο μολο­νό­τι οι αρχές τους είχαν προει­δο­ποι­ή­σει να μην μπουν στις στο­ές λόγω της ισχυ­ρής βρο­χό­πτω­σης. Χωρίς την προει­δο­ποί­η­ση αυτή “θα είχα­με εκα­το­ντά­δες νεκρούς”, ανέ­φε­ρε η τοπι­κή αστυνομία.

Οι δια­σώ­στες ανα­ζη­τού­σαν θύμα­τα όλη την ημέ­ρα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας λάστι­χα ως αυτο­σχέ­διες σχε­δί­ες. “Ανα­σύ­ρα­με μόνο τα πτώ­μα­τα που επέ­πλε­αν”, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο αστυ­νο­μι­κός διευ­θυ­ντής Ταν Βιν Αούνγκ. “Ανα­γκα­ζό­μα­στε να δου­λεύ­ου­με υπό βρο­χή” με τον φόβο μιας νέας κατο­λί­σθη­σης, πρόσθεσε.

Κάθε χρό­νο, δεκά­δες άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται στα ορυ­χεία νεφρί­τη, ιδί­ως κατά την περί­ο­δο των μου­σώ­νων. Το 2016, περισ­σό­τε­ροι από 100 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους σε παρό­μοια κατο­λί­σθη­ση ενώ πέρ­σι, ένα κύμα λάσπης έπνι­ξε του­λά­χι­στον 50 εργαζόμενους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο