Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια ένορκη κατάθεση ναζί για τη φωτιά στο Ράιχσταγκ το 1933 που την κρύβαν για να συντηρείται το σενάριο της «κομμουνιστικής συνωμοσίας»

Μια ένορ­κη κατά­θε­ση, ηλι­κί­ας άνω των 60 ετών, που είχε δώσει ένα πρώ­ην μέλος της ναζι­στι­κής παρα­στρα­τιω­τι­κής οργά­νω­σης SA (Sturmabteilub-Τάγ­μα­τα Εφό­δου) ενι­σχύ­ει τη θέση ότι το Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό Κόμ­μα του Αδόλ­φου Χίτλερ ήταν υπεύ­θυ­νο για την πυρ­κα­γιά στο Ράιχ­σταγκ το 1933, σύμ­φω­να με γερ­μα­νι­κά μέσα ενημέρωσης.

Το έγγρα­φο αυτό, που απο­κα­λύ­φθη­κε από τον όμι­λο μμε RND, χρο­νο­λο­γεί­ται από το 1955 και προ­έρ­χε­ται από τα αρχεία του διοι­κη­τι­κού δικα­στη­ρί­ου του Ανό­βε­ρου. Το δικα­στή­ριο επι­βε­βαί­ω­σε ότι είναι αυθεντικό.

Η μαρ­τυ­ρία αυτή απο­κα­θι­στά τον υπο­τι­θέ­με­νο δρά­στη του εμπρη­σμού, τον Ολλαν­δό κομ­μου­νι­στή συν­δι­κα­λι­στή Μαρί­νους βαν ντερ Λού­μπε, ο οποί­ος είχε κατα­δι­κα­στεί σε θάνα­το και εκτε­λέ­στη­κε το 1934.Το πρώ­ην μέλος των SA αφη­γεί­ται ότι οδή­γη­σε τον νεα­ρό άνδρα, που κατά τα λεγό­με­νά του έδει­χνε να βρί­σκε­ται σε σύγ­χυ­ση, από το αναρ­ρω­τή­ριο των Ταγ­μά­των Εφό­δου μέχρι το Ράιχ­σταγκ. Όταν έφτα­σαν εκεί παρα­τή­ρη­σαν, όπως και άλλα μέλη της οργά­νω­σης, “μια παρά­ξε­νη μυρω­διά καμέ­νου” και “καπνό να βγαί­νει από τα δωμάτια”.

Σύμ­φω­να με το Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο, που έχει στην κατο­χή του ένα αντί­γρα­φο αυτής της κατά­θε­σης, ο μάρ­τυ­ρας Χανς Μάρ­τιν Λένινγκς (1904–1962) είπε ότι ο ίδιος και άλλα μέλη των SA δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν για τη σύλ­λη­ψη του Ολλαν­δού. “Επει­δή ήμα­σταν πεπει­σμέ­νοι ότι ο βαν ντερ Λού­μπε δεν μπο­ρού­σε να είναι ο εμπρη­στής αφού δια­πι­στώ­σα­με ότι η πυρ­κα­γιά είχε ήδη ανά­ψει στο Ράιχ­σταγκ όταν μετα­φέ­ρα­με εκεί τον βαν ντερ Λού­μπε”, φέρε­ται να είπε.

Λόγω αυτής της δια­μαρ­τυ­ρί­ας, τέθη­καν όλοι τους υπό κρά­τη­ση για προ­λη­πτι­κούς λόγους και ανα­γκά­στη­καν “να υπο­γρά­ψουν ένα έγγρα­φο όπου δήλω­ναν ότι δεν γνώ­ρι­ζαν τίποτα”.

Η κατά­θε­ση αυτή δόθη­κε το 1955 στο πλαί­σιο της ανα­ψη­λά­φι­σης, μετά θάνα­τον, της υπό­θε­σης του βαν ντερ Λούμπε.

provokatsia

Ο νεα­ρός Ολλαν­δός φέρε­ται να ομο­λό­γη­σε ότι έβα­λε φωτιά στο κτί­ριο και ότι έδρα­σε μόνος του. Ο Χίτλερ κατήγ­γει­λε μια κομ­μου­νι­στι­κή συνω­μο­σία και χρη­σι­μο­ποί­η­σε τον εμπρη­σμό ως πρό­σχη­μα για να εγκα­θι­δρύ­σει τη δικτα­το­ρία του. Μετά τον πόλε­μο δια­τυ­πώ­θη­καν πολ­λές αμφι­βο­λί­ες και εκφρά­στη­καν δια­φο­ρε­τι­κές θέσεις για το αν οι ναζί έφε­ραν ή όχι την ευθύνη.

Στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1950, ο συγ­γρα­φέ­ας και πρώ­ην δημό­σιος υπάλ­λη­λος Φριτς Τομπί­ας δημο­σί­ευ­σε μια έρευ­να που ενί­σχυε το σενά­ριο της μεμο­νω­μέ­νης ενέρ­γειας εκ μέρους του Ολλαν­δού συν­δι­κα­λι­στή. Την άπο­ψη αυτή δημο­σί­ευ­σε και το έγκυ­ρο περιο­δι­κό Der Spiegel. Όμως, σύμ­φω­να με τον RND, μετά τον θάνα­το του Τομπί­ας το 2011 δια­πι­στώ­θη­κε ότι είχε στην κατο­χή του ένα αντί­γρα­φο της κατά­θε­σης του Λένινγκς. Το έγγρα­φο δεν δημο­σιεύ­τη­κε επει­δή αντέ­κρουε τη θέση του συγγραφέα.

Πηγή: ΑΠΕ

dimitrov

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο