Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια απίστευτη μαρτυρία για τα τεστ κορονοϊού που ελπίζουμε να μην είναι όπως τα περιγράφει

Δια­βά­σα­με στο facebook μαρ­τυ­ρία αδελ­φής για­τρού του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου Λάρι­σας η οποία πραγ­μα­τι­κά μας άφη­σε άναυ­δους. Ελπί­ζου­με σε ό,τι αφο­ρά το θέμα των τεστ κορο­νοϊ­ού να μην είναι όπως τα περι­γρά­φει, διό­τι αν είναι αλη­θι­νή τίθε­νται γενι­κό­τε­ρα ζητή­μα­τα σχε­τι­κή με την αξιο­πι­στία των στοι­χεί­ων που παρου­σιά­ζο­νται είτε αφο­ρούν τα τεστ είτε τα κρούσματα.

Παρα­θέ­του­με τη μαρ­τυ­ρία, χωρίς τα στοι­χεία της καταγ­γέ­λου­σας, περι­μέ­νο­ντας απά­ντη­ση τόσο από το Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Λάρι­σας όσο και πο το υπουρ­γείο Υγεί­ας και τον ΕΟΔΥ.

Σκαν­δα­λώ­δες.

Η αδελ­φή μου είναι ειδι­κευό­με­νη για­τρός στο ίδιο νοσο­κο­μείο (Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Λάρι­σας) με την 27χρονη ειδι­κευό­με­νη που βρέ­θη­κε θετι­κή στον κορω­νοιό και χρειά­στη­κε να δια­σω­λη­νω­θεί πριν από μερι­κές ημέ­ρες. Όπως έγι­νε γνω­στό, ο υψη­λός αριθ­μός κρου­σμά­των ανά­με­σα σε για­τρούς του νοσο­κο­μεί­ου που γυρ­νού­σαν από τις δια­κο­πές τους, οδή­γη­σαν το Υπ. Υγεί­ας να απαι­τή­σει από όλες τις/τους για­τρούς να κάνουν τεστ αμέ­σως μετά την επι­στρο­φή τους από τις δια­κο­πές. Πράγ­μα­τι, η αδελ­φή μου γυρ­νώ­ντας από άδεια την Κυρια­κή 9 Αυγού­στου, προ­σήλ­θε το πρωί της Δευ­τέ­ρας στα επεί­γο­ντα του νοσο­κο­μεί­ου και μετά από ανα­μο­νή μαζί με αλλους /ες 30 συνα­δέλ­φους, πραγ­μα­το­ποί­η­σε το τεστ. Στη συνέ­χεια όσοι/ες για­τροί είχαν κάνει το τεστ γύρι­σαν κανο­νι­κά στα πόστα τους, χωρίς να περι­μέ­νουν δηλα­δή να βγει το απο­τέ­λε­σμα, και ενώ μπο­ρεί να ήταν φορείς και εστί­ες μόλυν­σης για άλλους/ες συνα­δέλ­φους και ασθε­νείς του νοσο­κο­μεί­ου. Μέχρι εδώ η ιστο­ρία είναι λίγο πολύ γνω­στή. Οι ελλεί­ψεις στα νοσο­κο­μεία υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού που επέ­στρε­φε από τις άδειές του, σήμαι­ναν ότι δεν υπήρ­χε το περι­θώ­ριο να λεί­ψουν σπό τις εργα­σί­ες τους ούτε 1–2 ημέ­ρες, όσες δηλα­δή θα χρεια­ζό­ταν για να βγει το απο­τέ­λε­σμα του τεστ. Κι ενώ αυτή η ιστο­ρία από μόνη της αρκεί για να προ­κα­λέ­σει αγα­νά­κτη­ση, η υπό­θε­ση δυστυ­χώς δεν τελειώ­νει εδώ.

Λίγη ώρα πριν, η αδελ­φή μου, η οποία δεν ειδο­ποι­ή­θη­κε μετά το τεστ και άρα θεω­ρού­σε ότι όλα είναι καλά και ότι το τεστ είχε βγει αρνη­τι­κό, με ενη­μέ­ρω­σε ότι πήγε σήμε­ρα στον εργα­στη­ρια­κό για­τρό του νοσο­κο­μεί­ου από περιέρ­γεια για να μάθει τι συνέ­βη με το δείγ­μα και το τεστ. Όταν λοι­πόν τον ρώτη­σε για το δείγ­μα που της πήραν, ο για­τρός προς έκπλη­ξή της της απά­ντη­σε ότι το δείγ­μα της ΔΕ δου­λεύ­τη­κε ΠΟΤΕ και ΟΥΤΕ πρό­κει­ται να δου­λευ­τεί (θυμί­ζω ότι σήμε­ρα έχου­με Παρα­σκευή και το δείγ­μα ελή­φθη τη Δευ­τέ­ρα). Της είπε επί­σης ότι κανέ­να άλλο δείγ­μα από όσα πάρ­θη­καν (30 το πρωί της Δευ­τέ­ρας μόνο) δε δου­λεύ­τη­καν και ούτε θα δου­λευ­τούν, για­τί στο νοσο­κο­μείο ΔΕΝ υπάρ­χουν αρκε­τά αντι­δρα­στή­ρια για να κάνουν όλα αυτά τα τεστ. Όταν η αδελ­φή μου σοκα­ρι­σμέ­νη ρώτη­σε για­τί τους πήραν δείγ­μα και τους έβα­λαν να περι­μέ­νουν στην ουρά με 30 άλλα άτο­μα τζά­μπα και βερε­σέ, η απά­ντη­ση του εργα­στη­ρια­κού για­τρού ήταν «Ε πες μου εσύ γιατί;»

Δε φτά­νει δηλα­δή που τα νοσο­κο­μεία δεν έχουν αρκε­τό προ­σω­πι­κό ώστε να μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν 2 ημέ­ρες χωρίς τους αδειού­χους για­τρούς που περι­μέ­νουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα του τεστ, μας κοροι­δεύ­ουν και στα μού­τρα λέγο­ντάς μας ότι κάνουν τεστ σε πιθα­νούς φορείς υψη­λής μετα­δο­τι­κό­τη­τας και άρα υψη­λού κιν­δύ­νου, χωρίς αυτά να γίνο­νται ποτέ, επει­δή τα δημό­σια νοσο­κο­μεία δεν έχουν αρκε­τά αντι­δρα­στή­ρια. Σαν να μην έφτα­νε αυτό, οι για­τροί που υπο­βλή­θη­σαν σε τεστ δεν ενη­με­ρώ­νο­νται ποτέ για την κατά­στα­ση αυτή, αφή­νο­ντάς τους έτσι να πιστεύ­ουν ότι το δείγ­μα τους δου­λεύ­τη­κε κανο­νι­κά και ότι το απο­τέ­λε­σμα του τεστ είναι αρνητικό.

Κατα­λα­βαί­νου­με λοι­πόν ότι βιώ­νου­με το θέα­τρο του παρα­λό­γου και ότι πέρα από τις εκκλή­σεις για ατο­μι­κή ευθύ­νη, η χώρα δεν έχει καμία ουσια­στι­κή θωρά­κι­ση, ούτε σοβα­ρό σχέ­διο για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορω­νοιού στη δεύ­τε­ρη αυτή φάση που ήδη έχει κλι­μα­κω­θεί επι­κίν­δυ­να. Επί­σης κατα­λα­βαί­νου­με τι μπο­ρεί να συμ­βαί­νει και με όλους τους υπό­λοι­πους δειγ­μα­το­λη­πτι­κούς ελέγ­χους που υπο­τί­θε­ται ότι πραγ­μα­το­ποιού­νται με εντο­λή του υπ. Υγεί­ας και της πολι­τεί­ας. Αλή­θεια, οι έλεγ­χοι που ανα­κοι­νώ­θη­καν ότι θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στα λιμά­νια του Πει­ραιά και της Ραφή­νας θα δου­λευ­τούν κανο­νι­κά ή είναι κι αυτό ακό­μα ένα φιά­σκο με τεστ που δεν πραγ­μα­το­ποιού­νται, αφή­νο­ντας τους εκδρο­μείς να πιστεύ­ουν ότι είναι αρνη­τι­κοί, με απο­τέ­λε­σμα να επα­να­παύ­ο­νται και να δια­σπεί­ρουν άθε­λά τους τον ιό μετά την επι­στρο­φή τους;

Τα ερω­τή­μα­τα και οι ευθύ­νες που βαραί­νουν την κυβέρ­νη­ση είναι υπερ­βο­λι­κά σοβα­ρά και κάποιοι θα πρέ­πει να απα­ντή­σουν και να λογο­δο­τή­σουν για όλα αυτά.

 

ΥΓ: Λίγα λεπτά μετά την ανάρ­τη­σή μας και ενώ η δημο­σί­ευ­ση της  καταγ­γέ­λου­σας (Ch… S.…) είχε πρισ­σό­τε­ρες από 320 κοι­νο­ποί­η­σης στο facebook φαί­νε­ται έχει ανα­κλη­θεί  και η καταγ­γέ­λου­σα ανήρ­τη­σε το ακόλουθο:

 

anartisi21

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο