Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια εφιαλτική νύχτα εξελίσσεται στη Βαρυμπόμπη — Τιτάνιο αγώνα δίνουν οι πυροσβέστες

Μια εφιαλ­τι­κή νύχτα εξε­λίσ­σε­ται στην Βαρυ­μπό­μπη και στις γύρω περιο­χές, καθώς εξα­κο­λου­θεί να μαί­νε­ται η πυρ­κα­γιά, η οποία πήρε μεγά­λες δια­στά­σεις και έχει ήδη προ­κα­λέ­σει μεγά­λη κατα­στρο­φή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια.

Τιτά­νιο αγώ­να δίνουν οι πάνω από 500 πυρο­σβέ­στες και οι εθε­λο­ντές για να κρα­τή­σουν τις φλό­γες στα όρια που μαί­νο­νται μέχρι αυτή την ώρα (00:45) και να μην ξεφύ­γουν ειδι­κά προς την Πάρ­νη­θα, με την ελπί­δα ότι με το πρώ­το φως της μέρας που θα πετά­ξουν και τα ενα­έ­ρια μέσα, θα μπο­ρέ­σουν να την αντι­με­τω­πί­σουν πιο αποτελεσματικά.

Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χει ακρι­βής εικό­να για τις ζημιές που έχουν προ­κλη­θεί, ενώ είναι ολο­νύ­χτιες οι προ­σπά­θειες των ισχυ­ρών δυνά­με­ων της Πυρο­σβε­στι­κής για τον έλεγ­χο της φωτιάς. Πολ­λά είναι τα σπί­τια που τυλί­χθη­καν στις φλο­γες, ενώ και δεκά­δες οχή­μα­τα έγι­ναν στάχτη.

Όπως έγι­νε γνω­στό από την Πυρο­σβε­στι­κή, η πυρ­κα­γιά είναι σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη σε μια πολύ μεγά­λη περί­με­τρο που εκτεί­νε­ται στο τρί­γω­νο του οικι­σμού Αδά­μες, Βαρυ­μπό­μπη και Θρα­κο­μα­κε­δό­νες. Οι φλό­γες πέρα­σαν ακό­μα και το ρέμα της Χελι­δο­νούς και υπάρ­χουν καμέ­νες περιο­χές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παρα­πά­νω τρί­γω­νο υπάρ­χουν δεκά­δες μεγά­λες εστί­ες που προ­σπα­θούν να αντι­με­τω­πί­σουν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις και να τις κρα­τή­σουν στην περί­με­τρο. Θετι­κό είναι ότι έχουν πέσει οι άνε­μοι, κάτι που αφή­νει ελπί­δες ότι η πυρ­κα­γιά θα κρα­τη­θεί στα όρια της, αλλά σε κάθε περί­πτω­ση η νύχτα προ­βλέ­πε­ται πολύ δύσκολη.

Στην περιο­χή επι­χει­ρού­σαν 520 πυρο­σβέ­στες, με 17 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 150 οχή­μα­τα. Με το πρώ­το φως της μέρας που θα πετά­ξουν και τα ενα­έ­ρια μέσα. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι εδώ και ώρες έχουν εκκε­νω­θεί η Βαρυ­μπό­μπη, οι Αδά­μες, το Μορ­τε­ρό, το Ολυ­μπια­κό Χωριό και οι Θρακομακεδόνες.

Η πυρ­κα­γιά παρέ­με­νε σε εξέ­λι­ξη μέσα στη Βαρυ­μπό­μπη, όπου έφτα­σε και μέχρι την πλα­τεία. Εκεί κατά­φε­ραν να την ανα­χαι­τί­σουν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις αλλά τα μέτω­πα εξα­κο­λου­θούν να είναι επι­κίν­δυ­να καθώς οι φλό­γες πλη­σί­α­σαν μέχρι το Ολυ­μπια­κό χωριό και τους Θρακομακεδόνες.

Εντός του στρα­το­πέ­δου του Τατο­ΐ­ου δημιουρ­γή­θη­κε «ζώνη» προ­κει­μέ­νου να μην πλη­σιά­σουν τα πύρι­να μέτωπα.

Σημειώ­νε­ται ότι η κυκλο­φο­ρία που είχε δια­κο­πεί στην εθνι­κή οδό Αθη­νών- Λαμί­ας απο­κα­τα­στά­θη­κε και στα δύο ρεύ­μα­τα κυκλο­φο­ρί­ας, αλλά παρα­μέ­νουν κλει­στοί από την Τρο­χαία όλοι οι δρό­μοι που οδη­γούν στην περιο­χή της πυρ­κα­γιάς, για λόγους ασφα­λεί­ας, αλλά και για να μπο­ρούν να κινού­νται ανε­μπό­δι­στα τα πυρο­σβε­στι­κά οχήματα.

Επί­σης σε όλη την περιο­χή, από την οποία απο­μα­κρύν­θη­καν άρον-άρον όλοι οι κάτοι­κοι για να μην κιν­δυ­νεύ­σει η ζωή τους, περι­πο­λούν συνε­χώς αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις που έχουν τεθεί σε επι­φυ­λα­κή με δια­τα­γή του αρχη­γού της ΕΛΑΣ.

Συνο­λι­κά για την υλο­ποί­η­ση των μέτρων από πλευ­ράς αστυ­νο­μί­ας συμ­με­τέ­χουν στην περιο­χή 300 αστυ­νο­μι­κοί, ενώ σε διαρ­κή ετοι­μό­τη­τα είναι όλη η δύνα­μη της ΓΑΔΑ.

Για την κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν 520 πυρο­σβέ­στες με 17 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 150 οχή­μα­τα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα του στρα­τού και πολ­λούς εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, με την συν­δρο­μή υδρο­φό­ρων και μηχα­νη­μά­των ΟΤΑ.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο