Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια ξεχωριστή παράσταση στο Θέατρο Τέχνης, με πρωταγωνιστή το Λόρκα

Μια ξεχω­ρι­στή παρά­στα­ση με τίτλο «Duende» στο Θέα­τρο Τέχνης Καρό­λου Κουν Φρυ­νί­χου (Φρυ­νί­χου 14, Πλά­κα). Ο Στα­μά­της Κρα­ου­νά­κης μελο­ποιεί ποι­ή­μα­τα του Ισπα­νού ποι­η­τή Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρκα.

Στην παρά­στα­ση το κεί­με­νο του Λόρ­κα για το «ντου­έ­ντε», που προ­έρ­χε­ται από τη διά­λε­ξη που έδω­σε ο Λόρ­κα τον Οκτώ­βρη του 1934 στο Μπου­έ­νος Αϊρες, κατά τη διάρ­κεια της περιο­δεί­ας που έκα­νε τότε στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, παρου­σιά­ζε­ται μαζί με ποι­ή­μα­τα του Λόρ­κα που μελο­ποί­η­σε ο Στ. Κραουνάκης.

Τι είναι όμως το ντου­έ­ντε; Το ντου­έ­ντε είναι από τις λέξεις που είναι δύσκο­λο όχι μόνο να μετα­φρα­στούν, αλλά και να ορι­στούν μέσα σε μια άλλη γλώσ­σα. «Όποιος ταξι­δεύ­ει… ανά­με­σα στον Χού­καρ, τον Γκουα­ντα­λέ­τε, τον Σιλ και τα ποτά­μια της Πισου­έρ­γκα, αργά ή γρή­γο­ρα θ’ ακού­σει την έκφρα­ση: “Αυτό έχει πολύ ντου­έ­ντε”. Ο Μανου­έλ Τόρ­ρες, ένας μεγά­λος καλ­λι­τέ­χνης της Ανδα­λου­σί­ας, είπε κάπο­τε σ’ έναν άλλο τρα­γου­δι­στή: “Εχεις φωνή, έχεις στυλ, όμως ποτέ δεν θα πετύ­χεις για­τί δεν έχεις καθό­λου ντου­έ­ντε… Το ντου­έ­ντε, που βασι­κά σημαί­νει “Αγιο Πνεύ­μα”, είναι μια δύνα­μη κι όχι μια λει­τουρ­γία, μια πάλη κι όχι μια αφη­ρη­μέ­νη έννοια… Είναι το ίδιο το πνεύ­μα της γης…».

Συντε­λε­στές: Κεί­με­νο: Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα. Μετά­φρα­ση «Ντου­έ­ντε»: Ολυ­μπία Καρά­γε­ωρ­γα. Από­δο­ση ποι­η­μά­των: Ανδρέ­ας Αγγε­λά­κης. Μου­σι­κή σύν­θε­ση — ερμη­νεία: Στα­μά­της Κρα­ου­νά­κης. Βίντεο: Σταύ­ρος Χαμπάκης.

Συνο­μι­λούν και ερμη­νεύ­ουν τα τρα­γού­δια: Κώστας Μπου­γιώ­της, Χρή­στος Γερο­ντί­δης. Πιά­νο: Βασί­λης Ντρου­μπο­γιάν­νης. Τσέ­λο: Γιώρ­γος Ταμιωλάκης.

Παρα­στά­σεις κάθε Τρί­τη και Τετάρ­τη στις 21.30.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο