Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια παρέμβαση στη ΓΣ του ΟΗΕ που δεν έδειξε κανένα τηλεοπτικό κανάλι…

Ο Μπρού­νο Ροντρί­γκες Παρί­για, υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας, που μίλη­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της Πέμ­πτης στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ, επα­νέ­λα­βε την κατα­δί­κη της χώρας του στον άδι­κο βάρ­βα­ρο υπε­ρε­ξη­ντά­χρο­νο εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό από τις ΗΠΑ, κατα­δί­κη που στη­ρί­ζε­ται σχε­δόν ομό­φω­να εδώ και 30 χρό­νια από τη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ, αλλά παρ’ όλα αυτά οι αμε­ρι­κα­νι­κές κυβερ­νή­σεις αρνού­νται να άρουν. 

Ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα στην αντί­φα­ση του καπι­τα­λι­σμού, που «παρό­τι σήμε­ρα υπάρ­χουν τερά­στιες επι­στη­μο­νι­κο­τε­χνι­κές δυνα­τό­τη­τες, ο κόσμος δεν ήταν πότε τόσο άνι­σος όσο σήμε­ρα και η ανι­σό­τη­τα τόσο βαθιά» και επι­σή­μα­νε: «828 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, το 10 τοις εκα­τό του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού, υπο­φέ­ρουν από πεί­να και σχε­δόν 50 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά από συνε­χή έλλει­ψη τρο­φής, την πιο θανα­τη­φό­ρα μορ­φή υπο­σι­τι­σμού. Η ανερ­γία θα επη­ρε­ά­σει 207 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους το 2022, 21 εκα­τομ­μύ­ρια περισ­σό­τε­ρο από το 2019. Εν μέσω της τέταρ­της βιο­μη­χα­νι­κής επα­νά­στα­σης, 773 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι δεν μπο­ρούν να δια­βά­σουν ή να γράψουν.

Σχε­δόν 6,5 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει λόγω της παν­δη­μί­ας COVID-19. Τα εμβό­λια για την κατα­πο­λέ­μη­σή του δεν είναι προ­σβά­σι­μα σε ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο ανθρώ­πους σε χώρες χαμη­λού εισο­δή­μα­τος. Το 2021, οι υπε­ρε­θνι­κές φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες κέρ­δι­σαν 84,5 δισ. δολά­ρια. Το εξω­τε­ρι­κό χρέ­ος έχει πλη­ρω­θεί πολ­λές φορές, αλλά πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται. Οι παγκό­σμιες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες αυξά­νο­νται ιλιγ­γιω­δώς και για πρώ­τη φορά ξεπερ­νούν τα 2 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια. Τίπο­τα δεν δικαιο­λο­γεί ότι η ανθρω­πό­τη­τα συνε­χί­ζει να απει­λεί­ται από την ύπαρ­ξη σχε­δόν 13.000 πυρη­νι­κών όπλων. Υπο­στη­ρί­ζου­με την καθο­λι­κό­τη­τα της Συν­θή­κης για την Απα­γό­ρευ­ση των Πυρη­νι­κών Οπλων».

Προει­δο­ποιώ­ντας τις χώρες ότι δεν μπο­ρούν να αγνο­ή­σουν τον κώδω­να κιν­δύ­νου της επι­κεί­με­νης κλι­μα­τι­κής κατα­στρο­φής, προ­έ­τρε­ψε «να ανα­λά­βουν δρά­ση χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση. Η φιλο­σο­φία του πολέ­μου και της λεη­λα­σί­ας και το παρά­λο­γο πρό­τυ­πο παρα­γω­γής του καπι­τα­λι­σμού οδη­γεί στην κατα­στρο­φή», υπογράμμισε.

Ακό­μα σημεί­ω­σε ότι «η Κού­βα θα συνε­χί­σει τον αγώ­να της στην οικο­δό­μη­ση μιας πιο δίκαι­ης, δημο­κρα­τι­κής, ευη­με­ρού­σας και βιώ­σι­μης σοσια­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας» και πρό­σθε­σε: «Νική­σα­με τον Covid-19 με δικούς μας πόρους, τα δικά μας εμβό­λια και τη δύνα­μη του συστή­μα­τος δημό­σιας Υγεί­ας και της επι­στή­μης μας. Μπο­ρέ­σα­με να συνερ­γα­στού­με στέλ­νο­ντας 58 απο­στο­λές των Διε­θνών ιατρι­κών Ταξιαρ­χιών, τη χει­ρό­τε­ρη στιγ­μή της παν­δη­μί­ας, σε 42 χώρες και εδά­φη. (…) Συνε­χί­ζου­με να τελειο­ποιού­με το νομι­κό μας σύστη­μα, το σοσια­λι­στι­κό κρά­τος δικαί­ου και την κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη, για να δια­σφα­λί­σου­με την πλή­ρη από­λαυ­ση όλων των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των από όλους τους Κου­βα­νούς άνδρες και γυναί­κες και να εμπλου­τί­σου­με το σύστη­μα κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης που έχουν απο­λαύ­σει πολ­λές γενιές. Στις 25 Σεπτέμ­βρη, μετά από ευρεία δια­δι­κα­σία λαϊ­κής συμ­με­το­χής και δια­βού­λευ­σης, θα διε­ξα­χθεί το νομο­θε­τι­κό δημο­ψή­φι­σμα για τον νέο και χωρίς απο­κλει­σμούς Κώδι­κα για τις Οικο­γέ­νειες. Θα είναι μια άσκη­ση γνή­σιας άμε­σης δημο­κρα­τί­ας και απο­τε­λε­σμα­τι­κής εξου­σί­ας του κου­βα­νι­κού λαού».

Κατέ­λη­ξε πως η Κού­βα θα συνε­χί­σει να αντι­στέ­κε­ται στις από­πει­ρες ηγε­μο­νι­σμού και κυριαρ­χί­ας, στις μονο­με­ρείς κυρώ­σεις και τους απο­κλει­σμούς, στην επι­βο­λή ενός μοντέ­λου στον κόσμο.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο «Ριζο­σπά­στη».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο