Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μια «περιήγηση» στα Στέκια και τους χώρους του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς — Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό»!

Με αυτό το σύν­θη­μα απευ­θύ­νε­ται η ΚΝΕ σε κάθε νέο και νέα με τις εκδη­λώ­σεις του 47ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» που απλώ­νο­νται σε όλη τη χώρα και κορυ­φώ­νο­νται στην Αθή­να, στις 23, 24 και 25 Σεπτέμ­βρη, στο Πάρ­κο Περι­βαλ­λο­ντι­κής Ευαι­σθη­το­ποί­η­σης «Αντώ­νης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φωτί­ζο­ντας την πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ που απο­τε­λεί απά­ντη­ση και διέ­ξο­δο σε κάθε σύγ­χρο­νο πρό­βλη­μα και προ­βλη­μα­τι­σμό της νεο­λαί­ας, η ΚΝΕ επι­διώ­κει οι εκδη­λώ­σεις του Φεστι­βάλ να απο­τε­λέ­σουν κορυ­φαία πολι­τι­κή παρέμ­βα­ση στις πολύ κρί­σι­μες εξε­λί­ξεις που δια­νύ­ου­με, συν­δυα­σμέ­νη πάντα με στιγ­μές υψη­λής πολι­τι­στι­κής δημιουργίας.

Αυτόν τον στό­χο επι­διώ­κει να υπη­ρε­τεί κάθε χώρος, κάθε Στέ­κι του Φεστι­βάλ, που μαζί με το πλού­σιο καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα στις τέσ­σε­ρις Σκη­νές που θα στη­θούν στο Πάρ­κο «Αντ. Τρί­τσης» υπό­σχο­νται στους νέους, αλλά και σε ανθρώ­πους όλων των ηλι­κιών ένα μονα­δι­κό τριήμερο.Για τα 150 χρόνια από την Κομμούνα του Παρισιού

Κεντρική έκθεση για την Παρισινή Κομμούνα

Όπως κάθε χρό­νο στο Φεστι­βάλ θα δεσπό­ζει η Κεντρι­κή Εκθε­ση, που φέτος θα είναι αφιε­ρω­μέ­νη στο μεγα­λύ­τε­ρο γεγο­νός για την εργα­τι­κή τάξη τον 19ο αιώ­να, την Παρι­σι­νή Κομμούνα.

Εκα­τόν πενή­ντα χρό­νια μετά, θα περι­η­γη­θού­με στα οδο­φράγ­μα­τα στα στε­νά σοκά­κια του Παρι­σιού, που απο­τέ­λε­σαν την προϊ­στο­ρία και το σκη­νι­κό της «πρώ­της εφό­δου στον ουρα­νό», όπως έλε­γε ο Κ. Μαρξ. Οι 72 μέρες που διήρ­κε­σε η Κομ­μού­να ήταν αρκε­τές ώστε να ανοί­ξουν τον δρό­μο για τις σοσια­λι­στι­κές επα­να­στά­σεις του μέλ­λο­ντος, να βγά­λουν την εργα­τι­κή τάξη στο προ­σκή­νιο της Ιστο­ρί­ας. Τρο­φο­δό­τη­σαν με πλού­σια συμπε­ρά­σμα­τα τη σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση τον 20ό αιώ­να, αλλά και τη σύγ­χρο­νη επα­να­στα­τι­κή πάλη.

Με οπτι­κο­α­κου­στι­κά μέσα, με συντρο­φιά τα κεί­με­να των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, αλλά και την Τέχνη της περιό­δου και τη μετα­γε­νέ­στε­ρη, θα φωτι­στούν το πρω­τό­γνω­ρο για την επο­χή τους έργο των κομ­μου­νά­ρων, ο απα­ρά­μιλ­λος ηρω­ι­σμός τους, αλλά και το τι σημα­το­δο­τεί αυτή τους η προ­σπά­θεια ακό­μα και σήμερα.

Κομμούνα ΠαρισιούΣτην Παρι­σι­νή Κομ­μού­να θα είναι αφιε­ρω­μέ­νο σε μεγά­λο βαθ­μό και το περιε­χό­με­νο στο Στέ­κι Πολι­τι­σμού του Φεστι­βάλ, στο θεα­τρά­κι όπου συνα­ντιού­νται νέοι καλ­λι­τέ­χνες, σπου­δα­στές των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών, άνθρω­ποι από τον χώρο της Τέχνης και του Πολι­τι­σμού. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η Κομ­μού­να, μέσα στη σύντο­μη διάρ­κεια ζωής της, εγκαι­νί­α­σε μια νέα αντί­λη­ψη για την Τέχνη, την οποία επι­σφρά­γι­σε και με ειδι­κά άρθρα στα δια­τάγ­μα­τά της, με δημιουρ­γία θεσμών και λήψη πολ­λών πρωτοβουλιών.

Στο Στέ­κι Πολι­τι­σμού θα γίνει την Παρα­σκευή εκδή­λω­ση για την επί­δρα­ση της Παρι­σι­νής Κομ­μού­νας στην Τέχνη, όπου θα μιλή­σει η Ελέ­νη Μηλια­ρο­νι­κο­λά­κη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νη του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της ΚΕ, που θα συνο­δεύ­ε­ται με ποι­ή­μα­τα και τρα­γού­δια για τις «κόκ­κι­νες» μέρες της Κομ­μού­νας. Ενώ μια μέρα νωρί­τε­ρα η θεα­τρι­κή ομά­δα της ΚΝΕ θα παρου­σιά­σει τις «Μέρες της Κομ­μού­νας» του Μπέρ­τολτ Μπρεχτ.

Παράλ­λη­λα, και τις τρεις μέρες στον χώρο του Πολι­τι­σμού θα φιλο­ξε­νεί­ται εικα­στι­κή έκθε­ση με θέμα την επί­δρα­ση της Κομ­μού­νας στην Τέχνη, με εικα­στι­κά έργα πολ­λά από τα οποία φιλο­τε­χνή­θη­καν μες στη φωτιά της μάχης και άλλα στον από­η­χο του ηρω­ι­κού αγώ­να των κομμουνάρων.

Όπως πάντα, η Επι­τρο­πή Πολι­τι­σμού του ΚΣ της ΚΝΕ θα δώσει χώρο και στην ερα­σι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία, σε νέους καλ­λι­τέ­χνες που θα παρου­σιά­σουν τη δου­λειά τους. Νέοι μου­σι­κοί θα παρου­σιά­σουν ένα μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα στον μεγά­λο Γερ­μα­νό συν­θέ­τη Λού­ντ­βιχ βαν Μπε­τό­βεν, ενώ επί­σης σπου­δα­στές και από­φοι­τοι των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών θα πάρουν τη σκυ­τά­λη του προ­γράμ­μα­τος, παρου­σιά­ζο­ντας δικό τους έργο.47 festival kne odhghth

Αγωνιστική συνάντηση για μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους, νέες γυναίκες

Ζωντά­νια και δημιουρ­γι­κό­τη­τα υπό­σχε­ται το Μαθη­τι­κό Στέ­κι του Φεστι­βάλ. Εκεί θα υπάρ­χει και τις τρεις μέρες έκθε­ση με τίτλο «Επα­να­στά­της θα πει…», που με έναν πρω­τό­τυ­πο τρό­πο θα ανα­δει­κνύ­ει την ανά­γκη ύπαρ­ξης οργα­νω­μέ­νης επα­να­στα­τι­κής πρω­το­πο­ρί­ας στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες, τη σύγ­χρο­νη συμ­βο­λή του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ στην πάλη για την κοι­νω­νία της πραγ­μα­τι­κής ελευ­θε­ρί­ας, τον σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό.Σε ξεχω­ρι­στά δια­μορ­φω­μέ­νους χώρους του Μαθη­τι­κού Στε­κιού θα λει­τουρ­γούν «Εργα­στή­ρια Μαθη­τι­κής Δημιουρ­γί­ας» για μαθη­τές Γυμνα­σί­ου, Λυκεί­ου, ΕΠΑΛ, Καλ­λι­τε­χνι­κών και Μου­σι­κών Σχο­λεί­ων, που θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να δου­λέ­ψουν σε ομά­δες και να παρου­σιά­σουν θέμα­τα που τους απα­σχο­λούν, να οργα­νώ­σουν και να παρα­κο­λου­θή­σουν ενδια­φέ­ρου­σες συζη­τή­σεις — παρου­σιά­σεις. Ακό­μα, θα λει­τουρ­γή­σουν Εργα­στή­ρια Θετι­κών Επι­στη­μών και Τεχνο­λο­γί­ας, Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών, Καλ­λι­τε­χνι­κό Εργα­στή­ρι και ξεχω­ρι­στός χώρος — Εργα­στή­ριο για τους μαθη­τές των ΕΠΑΛ.

Τα μαθη­τι­κά συγκρο­τή­μα­τα δεν θα λεί­ψουν και φέτος από τη Σκη­νή του χώρου, στην οποία επί­σης θα γίνει εκδή­λω­ση — συζή­τη­ση με τη συμ­με­το­χή των μαθη­τών για το πού απο­σκο­πούν οι συνε­χείς αλλα­γές στην Εκπαί­δευ­ση και το νέο νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για το σχο­λείο και ποιο είναι το σχο­λείο που έχου­με ανά­γκη σήμερα.

Στον χώρο θα κυκλο­φο­ρεί και μια νέα μπρο­σού­ρα της Μαθη­τι­κής Επι­τρο­πής του ΚΣ, για να γνω­ρί­σουν οι μαθη­τές τα δικαιώ­μα­τά τους μέσα στις μαθη­τι­κές κοι­νό­τη­τες και το σχολείο.

Το Φοι­τη­τι­κό Στέ­κι θα βρί­σκε­ται φέτος σε νέο, ανα­βαθ­μι­σμέ­νο χώρο, μαζί με τη Σκη­νή Φοι­τη­τών και Νέων Εργαζομένων.

Στον χώρο θα υπάρ­χει έκθε­ση με τίτλο «Το πανε­πι­στή­μιο που έχου­με — το πανε­πι­στή­μιο που θέλου­με». Με έντυ­πη και ψηφια­κή μορ­φή θα παρου­σιά­ζε­ται το σημε­ρι­νό αστι­κό πανε­πι­στή­μιο των ταξι­κών φραγ­μών και της υπο­βαθ­μι­σμέ­νης γνώ­σης, σε αντι­δια­στο­λή με το πανε­πι­στή­μιο των σύγ­χρο­νων ανα­γκών και δυνα­το­τή­των της επο­χής μας. Επί­σης, θα προ­βάλ­λε­ται η έκδο­ση του Τμή­μα­τος Παι­δεί­ας και Ερευ­νας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το πανε­πι­στή­μιο των σύγ­χρο­νων ανα­γκών και δυνα­το­τή­των της επο­χής μας». Παράλ­λη­λα, ο επι­σκέ­πτης θα μπο­ρεί να γνω­ρί­σει προ­σω­πι­κό­τη­τες των επι­στη­μών και των Τεχνών μέσα από πλη­ρο­φο­ρί­ες που θα προ­βάλ­λο­νται στον χώρο.

Στο Στέ­κι των Φοι­τη­τών θα υπάρ­χει επί­σης ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νος χώρος υπο­δο­χής των πρω­το­ε­τών φοι­τη­τών και γνω­ρι­μί­ας με τα πανε­πι­στή­μια της Αττι­κής, μέσα από μια ηλε­κτρο­νι­κή δια­δρα­στι­κή παρου­σί­α­ση που θα τους δίνει την ευκαι­ρία να μάθουν για το Τμή­μα τους, τον φοι­τη­τι­κό τους σύλ­λο­γο και τη δρά­ση της ΚΝΕ. Και όσοι θέλουν να το ψάξουν περισ­σό­τε­ρο, θα έχουν την ευκαι­ρία να προ­μη­θευ­τούν μια μικρή έκδο­ση γνω­ρι­μί­ας των φοι­τη­τών με τις θέσεις της ΚΝΕ για το πανε­πι­στή­μιο, το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα, τα δικαιώ­μα­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις των φοιτητών.

Η πάλη ενά­ντια στον αντερ­γα­τι­κό νόμο — έκτρω­μα θα μπει στο επί­κε­ντρο του Στε­κιού Νέων Εργα­ζο­μέ­νων του Φεστι­βάλ, όπου κεντρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα θα είναι η εκδή­λω­ση — συζή­τη­ση γύρω από τον εργά­σι­μο χρό­νο, με θέμα: «Με την οργά­νω­σή μας μπλο­κά­ρου­με τον νόμο — έκτρω­μα για τα Εργα­σια­κά μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς!».

Στο χώρο του Στε­κιού θα λει­τουρ­γή­σει έκθε­ση με θέμα τον εργά­σι­μο χρό­νο, θα υπάρ­χουν μπρο­σού­ρες και βιβλία με αντί­στοι­χες παρου­σιά­σεις και συζητήσεις.

Παράλ­λη­λα, ξεχω­ρι­στό σημείο θα υπάρ­χει για την Επαγ­γελ­μα­τι­κή Εκπαί­δευ­ση και τις μάχες που έδω­σαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ όλη την προη­γού­με­νη χρονιά.

«Κόκ­κι­νη Γωνιά» απο­κα­λεί­ται και φέτος το Στέ­κι της Επι­τρο­πής του ΚΣ για τις Νέες Γυναί­κες και τα Νέα Ζευ­γά­ρια. Μέσα από την έκθε­ση που θα στη­θεί στον χώρο, με τίτλο «Σοσια­λι­σμός… για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των γυναι­κών από κάθε κοι­νω­νι­κή ανι­σο­τι­μία», και την ξενά­γη­ση, οι νέες εργα­ζό­με­νες, άνερ­γες, μαθή­τριες και φοι­τή­τριες θα μπο­ρούν να ανα­ζη­τή­σουν τις απα­ντή­σεις στις αγω­νί­ες, στους προ­βλη­μα­τι­σμούς που έχουν για την αιτία και τη διέ­ξο­δο από τις πολύ­πλευ­ρες δια­κρί­σεις που βιώ­νουν σε κάθε πλευ­ρά της ζωής τους.

Τις μέρες του Φεστι­βάλ, επί­σης, θα κυκλο­φο­ρή­σει και θα δια­κι­νεί­ται στο χώρο του Στε­κιού νέα έκδο­ση που επι­με­λεί­ται η αντί­στοι­χη Επι­τρο­πή του ΚΣ, με τα υλι­κά της Συνό­δου του ΚΣ με θέμα «Η εξει­δι­κευ­μέ­νη δου­λειά της ΚΝΕ στις νέες γυναί­κες, όρος και προ­ϋ­πό­θε­ση για να γίνου­με πιο πολ­λοί και πιο ικα­νοί στην πάλη για τον σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό».4 χρόνια κυκλοφορίας του «κόκκινου Αερόστατου» Τ 20

Το «κόκκινο Αερόστατο»

Με άξο­να το περιο­δι­κό που επι­με­λεί­ται η Δια­τμη­μα­τι­κή Επι­τρο­πή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρό­τε­ρες ηλι­κί­ες της νεο­λαί­ας, ο χώρος του «κόκ­κι­νου Αερό­στα­του» στο Φεστι­βάλ θα δια­μορ­φω­θεί σε γωνιές δρα­στη­ριο­τή­των. Εκεί οι μικροί επι­σκέ­πτες θα μπο­ρούν να πουν τη γνώ­μη τους για το περιο­δι­κό, να συμπλη­ρώ­σουν σχε­τι­κά ερω­τη­μα­το­λό­για, να εξα­σκη­θούν σε υπο­λο­γι­στές στή­νο­ντας σελί­δες του περιο­δι­κού, να προ­τεί­νουν θέμα­τα και αφιε­ρώ­μα­τα που θα ήθε­λαν να δια­βά­σουν στα επό­με­να τεύ­χη κ.λπ. Αλλά θα συνα­ντή­σουν και φίλους από την παι­δι­κή κατα­σκή­νω­ση σε ένα reunion του Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διημέρου.

Θα υπάρ­χει έκθε­ση με τίτλο την αγα­πη­μέ­νη στή­λη του περιο­δι­κού, «Το ημε­ρο­λό­γιο ενός απο­ρη­μέ­νου», όπου θα ανα­δει­κνύ­ο­νται οι αγώ­νες που ανα­πτύ­χθη­καν ειδι­κά τα τελευ­ταία δύο χρό­νια της παν­δη­μί­ας, το περιε­χό­με­νο και τα αιτή­μα­τά τους, ενώ οι επι­σκέ­πτες θα μπο­ρούν να συμπλη­ρώ­σουν το δικό τους ημε­ρο­λό­γιο, να δια­τυ­πώ­σουν τις δικές τους απο­ρί­ες και απα­ντή­σεις. Αλλη μία από τις γωνιές θα έχει ως άξο­να το βιβλίο «Κι όμως, κινεί­ται…», που ειδι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νο γι’ αυτές τις ηλι­κί­ες πραγ­μα­τεύ­ε­ται την εξέ­λι­ξη των κοι­νω­νιών, ανα­δει­κνύ­ο­ντας ότι ο σοσια­λι­σμός είναι η απά­ντη­ση στις προ­κλή­σεις της εποχής.

Αλλά και το θέμα του ελεύ­θε­ρου χρό­νου θα έχει τη δική του θέση με ειδι­κή επε­ξερ­γα­σία για τα μεγα­λύ­τε­ρα παι­διά, με ευκαι­ρία για παι­χνί­δια, σπα­ζο­κε­φα­λιές και μια σει­ρά από δρα­στη­ριό­τη­τες, που θα ανα­δει­κνύ­ουν αυτήν την ανάγκη.

Παράλ­λη­λα, μέσα στο τρι­ή­με­ρο θα δοθεί παρά­στα­ση stand up comedy, θα λει­τουρ­γή­σει εργα­στή­ρι για κρου­στά, ενώ δεν θα λεί­ψουν οι αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, αφού ο χώρος του «Αερό­στα­του» θα γειτ­νιά­ζει με αυτόν του Αθλητισμού.

Αθλητισμός, ανάγκη και δικαίωμα

Το Στέ­κι Αθλη­τι­σμού στον χώρο του Φεστι­βάλ θα απο­τε­λεί συνέ­χεια και θα εντάσ­σε­ται στο 9ο Αθλη­τι­κό Camp της ΚΝΕ, οι δρα­στη­ριό­τη­τες του οποί­ου θα ξεκι­νή­σουν από τις 11 Σεπτέμ­βρη και θα ολο­κλη­ρω­θούν στις 3 Οκτώ­βρη. Στο Στέ­κι θα λει­τουρ­γή­σει έκθε­ση που θα επι­κε­ντρώ­νει στα συμπε­ρά­σμα­τα και το διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο των αθλη­τι­κών σωμα­τεί­ων που ανα­δεί­χθη­καν ιδιαί­τε­ρα τα τελευ­ταία δύο χρό­νια μέσα από σημα­ντι­κές μάχες για την ουσια­στι­κή ενί­σχυ­σή τους, για να απο­κρου­στεί η αντι­δρα­στι­κή παρέμ­βα­ση της κυβέρ­νη­σης σε σωμα­τεία και ομο­σπον­δί­ες, για να στη­ρι­χτούν ουσια­στι­κά αθλη­τές και προ­πο­νη­τές στο έργο τους.

Παράλ­λη­λα στο Στέ­κι θα γίνουν επι­δεί­ξεις μαχη­τι­κών αθλη­μά­των, καθώς και Αερο­βι­κής Γυμνα­στι­κής, Ακρο­βα­τι­κής Γυμνα­στι­κής, Γυμνα­στι­κής για Ολους σε συνερ­γα­σία με την Ελλη­νι­κή Γυμνα­στι­κή Ομο­σπον­δία (ΕΓΟ). Θα διε­ξα­χθούν τουρ­νουά σκα­κιού και σεμι­νά­ριο — workshop ορει­βα­τι­κής πεζο­πο­ρί­ας, ενώ και τις τρεις μέρες θα υπάρ­χουν πίστα αναρ­ρί­χη­σης, τρα­πέ­ζια πινγκ πονγκ, σκάκι.

Ακό­μα το τρι­ή­με­ρο του Φεστι­βάλ θα λει­τουρ­γή­σουν Διε­θνού­πο­λη με συμ­με­το­χή αντι­προ­σω­πειών ξένων Οργα­νώ­σε­ων Νεο­λαί­ας, Στέ­κι κατά των ναρ­κω­τι­κών, χώρος της Επι­τρο­πής για τις Ενο­πλες Δυνά­μεις και τα Σώμα­τα Ασφα­λεί­ας και άλλα Στέ­κια και χώροι δρα­στη­ριο­τή­των. Το πρό­γραμ­μα και το περιε­χό­με­νό τους θα παρου­σιά­σει ο «Ριζο­σπά­στης» σε επό­με­να φύλλα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο