Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μικρομεσαίοι — ΕΣΠΑ και στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου

Μέσα σε πανη­γυ­ρι­κό κλί­μα, πάνω από 20 χρό­νια –και ειδι­κά το τελευ­ταίο διά­στη­μα οι κυβερ­νή­σεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, περι­φέ­ρουν κον­δύ­λια του ΕΣΠΑ από υπουρ­γείο σε υπουρ­γείο –κόβο­ντας κορ­δέ­λες, ως επί­δει­ξη «κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής» και “δου­λεύ­ο­ντας ψιλό γαζίτους μικρο­με­σαί­ους, που –οι περισ­σό­τε­ροι έχουν μετα­βλη­θεί σε επαί­τες, επι­λέ­γο­ντας τον ατο­μι­κό δρό­μο .

Σε τέτοιο κλί­μα εξαγ­γέλ­λο­νται καθη­με­ρι­νά προ­γράμ­μα­τα του ΕΣΠΑ για παι­δι­κούς σταθ­μούς και πανε­πι­στή­μια, για τον Αθλη­τι­σμό κλπ. χώρους με χρο­νί­ζο­ντα προ­βλή­μα­τα, που έχουν δεχτεί ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρα πλήγ­μα­τα τα χρό­νια των μνη­μο­νί­ων και της παν­δη­μί­ας. Η κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­νε­ται σήμε­ρα από τη σκο­πιά των λαϊ­κών ανα­γκών στην Παι­δεία, στην Πρό­νοια, στον Αθλη­τι­σμό κ.ο.κ., φυσι­κά δεν αλλά­ζει με μέτρα — ασπι­ρί­νες, με πεπε­ρα­σμέ­νους πόρους και ημε­ρο­μη­νία λήξης, που κινού­νται στη γνω­στή πολι­τι­κή κατεύθυνση.

Για παρά­δειγ­μα, το «κοι­νω­νι­κό σκέ­λος» του ΕΣΠΑ (παράλ­λη­λο στο «ανα­πτυ­ξια­κό») όχι μόνο δεν καλύ­πτει το σύνο­λοή το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των ανα­γκών σε ό,τι αφο­ρά τους παι­δι­κούς σταθ­μούς αλλά σε κάποιες περι­πτώ­σεις το ΕΣΠΑ γίνε­ται και «όχη­μα» για την προ­ώ­θη­ση της στρα­τη­γι­κής του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, κατα­βα­ρα­θρώ­νο­ντας τους μικρο­με­σαί­ους –παράλ­λη­λα  με παρα­πέ­ρα παγί­ω­ση ελα­στι­κών εργα­σια­κών σχέ­σε­ων κάθε είδους, σε υπαλ­λή­λους με χαμη­λό επί­πε­δο οργά­νω­σης …φαύ­λος κύκλος.

Η αξιο­ποί­η­ση του ΕΣΠΑ και επι­κοι­νω­νια­κά από την κυβέρ­νη­ση δεν φτά­νει για να καλύ­ψει τις τερά­στιες πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες, ούτε μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει το αντί­βα­ρο στα αντι­λαϊ­κά μέτρα, ούτε να ελα­φρύ­νει τις ευθύ­νες όσων κατα­δι­κά­ζουν το λαό στη φτώ­χεια, στέ­ρη­σαν και επι­χει­ρούν να στε­ρή­σουν κι άλλα δικαιώματα.

Πέρ­σι τον Σεπτέμ­βρη 2021 –για να πάμε στα πρό­σφα­τα ο υπουρ­γός εργα­σί­ας Κ. Χατζη­δά­κης παρου­σί­α­σε τις εξαγ­γε­λί­ες Μητσο­τά­κη για την –υπο­τι­θέ­με­νη βοή­θεια στις μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις παράλ­λη­λα με το  “νέο” πρό­γραμ­μα επι­δό­μα­τος 1.200 ευρώ με πρό­σχη­μα την αντι­με­τώ­πι­ση της ανερ­γί­ας και μεί­ω­ση του «μισθο­λο­γι­κού» και «μη μισθο­λο­γι­κού κόστους». Δηλ κατα­βο­λή 600 ευρώ σε νέους εργα­ζό­με­νους 18 έως 29 ετών, που θα προ­σλη­φθούν για πρώ­τη φορά, ενώ ακό­μα 600 ευρώ θα λαμ­βά­νουν οι –μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις για κάθε νέα πρόσληψη.

Το πρό­γραμ­μα θα έμπαι­νε σε ισχύ από την αρχή του 2022, θα αφο­ρού­σε ~35.000 νέες προ­σλή­ψεις (sic!!) με κόστος 42 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, ενώ οι επι­χει­ρή­σεις θα μπο­ρούν να το συν­δυά­σουν και με άλλα προ­γράμ­μα­τα που «τρέ­χουν», όπως αυτό της επι­δό­τη­σης ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών ή προ­γράμ­μα­τα του ΟΑΕΔ.

Με τον τρό­πο αυτό, οι μικρο­με­σαί­οι θα μειώ­νουν κατά 100 ευρώ το μισθο­λο­γι­κό κόστος για τους πρώ­τους 6 μήνες, για κάθε νέα πρό­σλη­ψη που θα κάνουν και, παράλ­λη­λα, θα έχουν επι­πλέ­ον ενί­σχυ­ση από την αξιο­ποί­η­ση και άλλων προ­γραμ­μά­των, δηλα­δή θα μπο­ρούν να επι­δο­τού­νται, απο­κο­μί­ζο­ντας επι­πλέ­ον χρη­μα­τι­κά οφέλη.

Η ενί­σχυ­ση προς τις επι­χει­ρή­σεις θα δίνε­ται και στην περί­πτω­ση που η πρό­σλη­ψη αφο­ρά εργα­σία μερι­κής απα­σχό­λη­σης και αντι­στοι­χεί του­λά­χι­στον στο 50% της πλή­ρους. Σε αυτήν την περί­πτω­ση για κάθε «κεφά­λι» οι επι­χει­ρή­σεις θα λαμ­βά­νουν το ποσό των 300 ευρώ. Κατα­λα­βαί­νου­με πως για τους μικρο­με­σαί­ους, όπου κυριαρ­χεί ή αυτο­α­πα­σχό­λη­ση σε 2πλή και 3πλή “βάρ­δια” –μέχρι τελι­κής πτώ­σης, τα παρα­πά­νω, που αφο­ρούν μετρη­μέ­νους στα δάχτυ­λα του ενός χεριού εργα­ζό­με­νους είναι απλά “οδο­ντό­κρε­μες”, αφού μόνο το επι­πλέ­ον ενερ­γεια­κό κόστος (ρεύ­μα, κλι­μα­τι­σμός θέρ­μαν­ση κλπ.) είναι δυσθε­ό­ρα­το και ήδη χιλιά­δες αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν από ένα πετσο­κομ­μέ­νο εισό­δη­μα που «ροκα­νί­ζε­ται» παρα­πέ­ρα από κάθε είδους νέους φόρους κρα­τή­σεις, προ­κα­τα­βο­λές κλπ. τερτίπια.

Έτσι όχι μόνο από τον Σεπτέμ­βρη που έχει ξεκι­νή­σει η ροή των κον­δυ­λί­ων του ΕΣΠΑ οι μικρο­με­σαί­οι δεν έχουν πάρει δεκά­ρα τσα­κι­στή και προ­βλέ­πε­ται να εκτα­μιευ­τούν τα πρώ­τα χρή­μα­τα με τη νέα χρο­νιά “θεού θέλο­ντας και και­ρού επι­τρέ­πο­ντος”, αλλά οι κρα­τού­ντες (τα κλει­διά της οικο­νο­μί­ας, που λέει το ΚΚΕ με την “ξύλι­νη” γλώσ­σα του) μηχα­νεύ­ο­νται και­νούρ­για εισπρα­κτι­κά κόλ­πα δίπλα στα παλιά: για όσους δεν το γνω­ρί­ζουν, μέχρι τώρα –και με καθυ­στέ­ρη­ση πάντα μηνών, όταν η πολυ­πό­θη­τη εκτα­μί­ευ­ση εγκρι­νό­ταν, πέρα από διά­φο­ρες κρα­τή­σεις και “δικαιώ­μα­τα” (;;) που ξεπερ­νού­σαν το 10%, αυτό­μα­τα χάνο­νταν στη μαύ­ρη τρύ­πα υπο­χρε­ώ­σεις –έστω και ρυθ­μι­σμέ­νες, σε ασφα­λι­στι­κά ταμεία με τις περί­φη­μες επι­δο­τή­σεις –μαϊ­μού από προ­γράμ­μα­τα ΟΑΕΔ, προ­σω­πι­κά χρέη –ρυθ­μι­σμέ­να ή μη στην εφο­ρία και πολ­λά ακό­μη …να δού­με τι άλλο θα σκαρ­φι­στούν αυτή τη φορά.

 Νόμοι “απάτη” και “πεπονόφλουδα”
για τους μικρομεσαίους, “Ζάχαρη” για το μεγάλο κεφάλαιο

(συνειρ­μι­κά)
Για­τί να το κρύ­ψω­μεν άλλω­στε; Μία ίσως από τις γνω­στό­τε­ρες φρά­σεις που χρη­σι­μο­ποιού­σε ο πατήρ Μητσο­τά­κης και ο υιός Κυριά­κος, ασπά­ζε­ται ευλαβικά…

Τέλη Μάη 22, έγι­νε η ορι­στι­κή υπο­βο­λή του πρώ­του Τομε­α­κού Προ­γράμ­μα­τος «Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα» (υφι­στά­με­νο ΕΠΑ­νΕΚ), που εγκρί­θη­κε από τις κοι­νο­τι­κές αρχές μέσα στον Ιού­νη και από τον Σεπτέμ­βρη  άρχι­σαν να υπο­βάλ­λο­νται οι πρώ­τες αιτή­σεις χρη­μα­το­δό­τη­σης από τους ενδια­φε­ρό­με­νους (επι­χει­ρή­σεις, ιδιώ­τες κλπ).

Το νέο πρό­γραμ­μα, όπως συμ­φω­νή­θη­κε μετα­ξύ της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής έχει τέσ­σε­ρις άξο­νες προ­τε­ραιό­τη­τας (τη λεγό­με­νη επι­λε­ξι­μό­τη­τα) με συνο­λι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 3,88 δισ. €. ‑εξ αυτών τα 3,09 δισ.€ (80% της χρη­μα­το­δό­τη­σης) θα προ­έλ­θουν από τα κοι­νο­τι­κά ταμεία και 0,79 δισ.€ (20%) από εθνι­κούς πόρους.

Αρχί­ζο­ντας από το τελευ­ταίο, αυτό το διό­λου ευκα­τα­φρό­νη­το 790.000.000€ θα πλη­ρω­θεί ανα­λο­γι­κά, δηλ. –όπως κάθε χρό­νο κατά 80–85% από τα συνή­θη υπο­ζύ­για, τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια.

Τα υπό­λοι­πα 3.090.000.000€, κατα­νέ­με­ται σε επι­μέ­ρους άξο­νες ως εξής:

  • Προ­τε­ραιό­τη­τα 1 – Ενί­σχυ­ση έρευ­νας & και­νο­το­μί­ας, (772,85 εκατ. ευρώ)
  • Προ­τε­ραιό­τη­τα 2 – Ενί­σχυ­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας & αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, (589,41 εκατ.€)
  • Προ­τε­ραιό­τη­τα 3 – Βελ­τί­ω­ση πρό­σβα­σης επι­χει­ρή­σε­ων σε χρη­μα­το­δό­τη­ση, (920,88 εκατ.€)
  • Προ­τε­ραιό­τη­τα 4 – Ανά­πτυ­ξη ανθρώ­πι­νου κεφα­λαί­ου στο πλαί­σιο του ανα­πτυ­ξια­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού (530,94 εκατ.€)
  • Τεχνι­κή Βοή­θεια (;; ‑70,99 εκατ.€).

Τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Ανταγωνιστικότητας» είναι:

  • Ερευ­νώΔημιουρ­γώΚαι­νο­το­μώ: Αφο­ρά στη δια­σύν­δε­ση επι­χει­ρή­σε­ων με ερευ­νη­τι­κά κέντρα και συνερ­γα­τι­κούς μηχα­νι­σμούς (clusters) με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 376.200.000 ευρώ και χρο­νο­διά­γραμ­μα υλο­ποί­η­σης από το δ’ τρί­μη­νο 2022
  • Equifund: Αφο­ρά στην ενί­σχυ­ση με κεφά­λαιο σπο­ράς επι­χει­ρη­μα­τι­κών πρω­το­βου­λιών (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου αυτών από ερευ­νη­τι­κά κέντρα, πανε­πι­στή­μια, επι­χει­ρή­σεις) και στή­ρι­ξη έργων ίδρυ­σης και αρχι­κής ανά­πτυ­ξης επι­χει­ρή­σε­ων, με τη συνερ­γα­σία χρη­μα­το­δο­τι­κών οργα­νι­σμών, όπως τρά­πε­ζες, επι­χει­ρη­μα­τι­κά κεφά­λαια και επι­χει­ρη­μα­τι­κοί άγγελοι .
  • Πρά­σι­νο Ταμείο για την Αει­φό­ρο Ανά­πτυ­ξη: Κατη­γο­ρία Δρά­σης 3.3.3 – Πρά­σι­νο Ταμείο, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 200.000.000 ευρώ και χρο­νο­διά­γραμ­μα έναρ­ξης υλο­ποί­η­σης το α’ τρί­μη­νο 2023.

Και τώρα τι;

Κλεί­νου­με τρεις μήνες χωρίς να έχου­με πάρει δραχ­μή από τον φορέα που συνερ­γα­ζό­μα­στε, το ΕΣΠΑ –δηλώ­νει μια ιδιο­κτή­τρια παι­δι­κού σταθ­μού … “Δεν έχουν χρή­μα­τα στα ταμεία” (sic!!) ‑μας λένε αλλά εμείς ρε παι­διά τι φταί­με γι αυτό;
(…)
Παρέ­χου­με με από­λυ­το σεβα­σμό και αγά­πη τις υπη­ρε­σί­ες μας, επι­τε­λώ­ντας καθη­με­ρι­νά ένα υπέρ­τα­το έργο μαζί με τα παι­διά που πραγ­μα­τι­κά δεν μπο­ρεί να απο­τυ­πω­θεί σε χρή­μα­τα, για­τί η μόρ­φω­ση , οι ανθρώ­πι­νες σχέ­σεις, η παι­δεία, οι κοι­νω­νι­κές και ηθι­κές αξί­ες, τα γέλια , τα κλά­μα­τα, οι αγω­νί­ες, οι χαρές, οι αγκα­λιές και όσα ζού­με καθη­με­ρι­νά με τα παι­διά δεν κοστολογούνται…
Όμως με αυτή σας την αντι­με­τώ­πι­ση μας έχε­τε κάνει ζητιά­νους της αξιοπρέπειας.

Να τρέ­μου­με μην έρθει κάποιος νέος λογα­ρια­σμός , να λέμε πως θα βάλου­με πετρέ­λαιο στα σχο­λι­κά , πως θα πάμε σού­περ μάρ­κετ ‚τα τρέ­χο­ντα έξο­δα να αυξά­νο­νται λόγω της ανα­τί­μη­σης των πάντων, οι συνερ­γά­τες μας να πρέ­πει να πλη­ρω­θούν, τα ενοί­κια, οι εφο­ρί­ες, το ΕΦΚΑ κά. με τι να τα πληρώσουμε;
Υπάρ­χουν σχο­λεία που έχουν παι­διά μόνο με ΕΣΠΑ αυτά τα σχο­λεία πως θα επιβιώσουν;

Όλες εμείς οι μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις που μας έχει ανά­γκη η κοι­νω­νία, πως θα την παλέ­ψου­με με όλες τις υπο­χρε­ώ­σεις και με όλη αυτή την ακρί­βεια γύρω μας;
Από εμάς ζητά­τε να είμα­στε συνε­πείς απέ­να­ντι στο κρά­τος, το κρά­τος ποτέ θα είναι συνε­πές απέ­να­ντι σε μας; Και η ιστο­ρία επα­να­λαμ­βά­νε­ταιτίπο­τα δεν έχει αλλά­ξει πάμε από το κακό στο χει­ρό­τε­ρο.
Και πραγ­μα­τι­κά δεν γρά­φω αυτό το κεί­με­νο για λύπη­ση …εμείς αγα­πά­με αυτό που κάνου­με και δεν θα ξεπου­λη­θού­με για τα χρή­μα­τα …θα το παλεύ­ου­με κόντρα σε όλες τις αντι­ξο­ό­τη­τες …για­τί δεν ζητά­με κάτι παρά­λο­γο ζητά­με τα δεδου­λευ­μέ­να μας.

Και πραγ­μα­τι­κά ανα­ρω­τιέ­μαι ως πότε ως κλά­δος θα είμα­στε τόσο «ευγε­νι­κοί» —  λέω εγώ …

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο