Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μισανθρωπιά και αλητεία για το νεκρό προσφυγόπουλο στον Έβρο

Ακρο­δε­ξιά και μισαν­θρω­πιά ήταν πάντα έννοιες συνώ­νυ­μες. Όταν δε αυτές οι δυο έννοιες βρί­σκουν διέ­ξο­δο στην αρθρο­γρα­φία και τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης τότε προ­κύ­πτουν «τερα­το­γεν­νέ­σεις».

Μια τέτοια τερα­το­γέν­νε­ση, της δημο­σιο­γρα­φί­ας και του δημό­σιου δια­λό­γου, είναι ο Σάκης Μουμ­τζής. Πρό­κει­ται για το γνω­στό ανθρω­πά­κι που αρθρο­γρα­φεί στην «Καθη­με­ρι­νή», τη «Μακε­δο­νία» και το «Liberal.gr».

Γρα­φι­κός αντι­κομ­μου­νι­στής, με από­ψεις που αγγί­ζουν και ενί­ο­τε ξεπερ­νούν τα όρια του χρυ­σαυ­γι­τι­σμού, ο εν λόγω τύπος φρο­ντί­ζει καθη­με­ρι­νά να δίνει εξε­τά­σεις στο σύστη­μα που τον τρέ­φει. Μόλις πριν λίγες μέρες ο ακρο­δε­ξιός αρθρο­γρά­φος φρό­ντι­σε να ξεπε­ρά­σει τον ίδιο του τον εαυ­τό. Και διά­λε­ξε τη «γιορ­τή της Πανα­γί­ας», στις 15 Αυγού­στου, ο καλός αυτός χρι­στια­νός προ­κει­μέ­νου να βγά­λει, σε μια και μόνο ανάρ­τη­σή του στο Τουί­τερ, το μισαν­θρω­πι­σμό του.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο θάνα­το του 5χρονου προ­σφυ­γό­που­λου στον Έβρο, της μικρής Μαρί­ας, ο Μουμ­τζής έγρα­ψε στο Τουίτερ:

«Χρό­νια πολ­λά στη μικρή Μαρία του Έβρου που νεκρα­να­στή­θη­κε, χρό­νια πολ­λά στον σκορ­πιό που τη δάγκω­σε, καθώς οι ψυχού­λες τον βάφτι­σαν Πανα­γιώ­τη και χρό­νια πολ­λά στον πραγ­μα­τι­κό σκορ­πιό, την αγα­πη­μέ­νη μας τη Μαρία τη Ζαχάροβα».

Ο ίδιος αυτός τύπος, σε άρθρο του στο «Liberal.gr», αμφι­σβή­τη­σε το θάνα­το της πεντά­χρο­νης Μαρί­ας στον Έβρο, γρά­φο­ντας τα εξής απίθανα:

«Αίφ­νης δια­κι­νεί­ται η είδη­ση για ένα νεκρό κορι­τσά­κι το οποίο βρι­σκό­ταν με ομά­δα προ­σφύ­γων από τη Συρία που εγκλω­βί­στη­καν σε μια νησί­δα του Έβρου. Μάλι­στα, κάποιοι εντε­λώς ανό­η­τοι κυκλο­φό­ρη­σαν και τη φωτο­γρα­φία του κορι­τσιού, το βάφτι­σαν μάλι­στα Μαρία, ενώ άλλοι, ακό­μα πιο ανό­η­τοι ανα­κά­λυ­ψαν και το μπου­κά­λι με το νερό που πίνουν οι εγκλω­βι­σμέ­νοι μετανάστες».

Ντρά­πη­κε και η ντρο­πή. Μισαν­θρω­πιά, ακρο­δε­ξιά συνω­μο­σιο­λο­γία, αλη­τεία, περι­ύ­βρι­ση νεκρού, όλα μαζε­μέ­να στο κεφά­λι του αρθρο­γρά­φου του «Liberal.gr» και της «Καθη­με­ρι­νής».

Σημειώ­νε­ται ότι για την αμφι­σβή­τη­ση του θανά­του του προσφυγόπουλου,ο ίδιος ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου Νότης Μητα­ρά­κης δήλω­σε: «Από τις κατα­θέ­σεις προ­κύ­πτει πως ένα παι­δί 5 ετών έχα­σε τη ζωή του σε τουρ­κι­κό έδα­φος και αυτό είναι πραγ­μα­τι­κά δυσά­ρε­στο. Θα κινη­θού­με μέσω του Διε­θνούς Ερυ­θρού Σταυ­ρού και της Ερυ­θρού Ημι­σε­λή­νου ώστε να μπο­ρέ­σει να βρε­θεί το σώμα του παι­διού στην τουρ­κι­κή νησί­δα και να ταφεί με αξιο­πρέ­πεια από την οικο­γέ­νειά της».

Πράγ­μα­τι, καμιά δου­λειά δεν είναι ντρο­πή. Το να είσαι όμως Μουμ­τζής είναι ντρο­πή και όνει­δος. Για το ανθρώ­πι­νο είδος.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο