Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μνήμη Τάκη Σκούπερ

Στην από 8/4/2019 συνε­δρί­α­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Νάου­σας, με πρό­τα­ση της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, απο­φα­σί­στη­κε η δωρε­άν ταφή και παρα­χώ­ρη­ση τάφου στον εκλι­πό­ντα μέγι­στο Λαϊ­κό Ζωγρά­φο της Νάου­σας Τάκη Σού­περ. που έφυ­γε σε ηλι­κία 68 ετών, 22 Φεφρουα­ρί­ου 2019.

skouper2

Εκ μέρους της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, ανα­γνώ­στη­καν λόγια του ποι­η­τή και συνα­γω­νι­στή μας Ηλία Τσέχου:

«Τιμώ­ντας τον Τάκη Σκού­περ και το μεγά­λο ζωγρα­φι­κό έργο του που άφη­σε στην πόλη μας, στην ιστο­ρία του μέλ­λο­ντός της, ως ο λεβέ­ντης των χρω­μά­των, των χορών, ως λαϊ­κό έθι­μο και παρά­δο­ση, απο­θα­να­τί­ζο­ντας στους πίνα­κές του τις ”Μπού­λες”… Ας ευεργετηθεί»

Γεν­νη­μέ­νος το 1951, ο Τάκης Σκού­περ ξεκί­νη­σε να ζωγρα­φί­ζει σε ηλι­κία 10 ετών. Μονα­χι­κός κι από­κο­σμος, παρό­τι μετά βίας έβγα­ζε τα προς το ζην, δώρι­ζε έργα του, αρκε­τά εκ των οποί­ων κοσμούν το Δημαρ­χείο και τα σχο­λεία της πόλης.

skouper4

Ένας από τους τελευ­ταί­ους αυθε­ντι­κούς λαϊ­κούς ζωγρά­φους στην Ελλά­δα, μια θρυ­λι­κή μορ­φή της πόλης, αυτο­δί­δα­κτος, που επί χρό­νια, επι­βί­ω­σε ζωγρα­φί­ζο­ντας επι­γρα­φές σε κατα­στή­μα­τα. Απα­θα­νά­τι­σε με λεπτο­μέ­ρειες την πόλη της Νάου­σας, σκη­νές καθη­με­ρι­νής ζωής και κυρί­ως το παρα­δο­σια­κό καρ­να­βά­λι με τις “Μπού­λες”, αφή­νο­ντας με τους πίνα­κές του μια κλη­ρο­νο­μιά ανε­κτί­μη­της αξίας.Παρά το μονα­δι­κό ταλέ­ντο του, έζη­σε και πέθα­νε στη φτώχεια.

«Για μένα η ζωγρα­φι­κή είναι πάθος, αρρώ­στια και παρη­γο­ριά είναι. Παρη­γο­ριά για­τί εγώ δεν έχω άλλους τρό­πους για να δια­σκε­δά­σω, μόνο τη ζωγρα­φι­κή, η ζωγρα­φι­κή είναι όπως τα γράμ­μα­τα, αλλά ζωγρα­φι­σμέ­να» έλεγε…

skouper3

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο