Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μνήμη Ευγένιου Σπαθάρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν 9 Μαΐ­ου 2009, όταν ο μεγά­λος δάσκα­λος του ελλη­νι­κού θεά­τρου σκιών, Ευγέ­νιος Σπα­θά­ρης ‘’έφυ­γε’’ σε ηλι­κία 85 ετών. Ταυ­τι­σμέ­νος με την τέχνη του καρα­γκιο­ζο­παί­χτη, υπήρ­ξε πρω­το­πό­ρος. Ο πατέ­ρας του Σωτή­ρης Σπα­θά­ρης, γνή­σιος βιο­πα­λαι­στής καλ­λι­τέ­χνης ήταν αυτός που τον μύη­σε στο λαϊ­κό θέα­μα του θεά­τρου σκιών.

Από νωρίς, η λαϊ­κή φλέ­βα και το πολύ­πλευ­ρο ταλέ­ντο συμπο­ρεύ­τη­καν στην ψυχή του Ευγέ­νιου που ξεκί­νη­σε να σκορ­πά το γέλιο και την αισιο­δο­ξία με τις παρα­στά­σεις του σε κάθε μικρή και μεγά­λη σκη­νή της Αθή­νας την περί­ο­δο της κατο­χής. Ο ίδιος αφιε­ρώ­θη­κε με αστεί­ρευ­τη αγά­πη και ζήλο τόσο στην ζωγρα­φι­κή και στην τεχνι­κή όσο και και στην ανά­δει­ξη και εξά­πλω­ση ενός φαι­νο­με­νι­κά απλού, ωστό­σο πολύ­πλο­κου λαϊ­κού θεάματος.

Οι ζωη­ρό­χρω­μες φιγού­ρες του, ξεχω­ρι­στά έργα τέχνης, μαρ­τυ­ρού­σαν το ανή­συ­χο και νεω­τε­ρι­στι­κό πνεύ­μα του, αλλά και τον σεβα­σμό για τους ήρω­ες του ‘21, την ιστο­ρία της Ελλά­δας. Οι αμέ­τρη­τες παρα­στά­σεις του στην Ελλά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό προ­σέ­δω­σαν στο παρα­δο­σια­κό θέα­μα του Καρα­γκιό­ζη ανε­πι­τή­δευ­τη φαντα­σία, θρυ­λι­κή έως και μαγι­κή διά­στα­ση, γνή­σια λαϊ­κό­τη­τα και ένα αισιό­δο­ξο καθαρ­τή­ριο, αναρ­χι­κό χιού­μορ που έφερ­νε παι­διά και ενή­λι­κες σε επα­φή με τις ρίζες της πλού­σιας λαϊ­κής μας παράδοσης.

Η ακού­ρα­στη δρά­ση και αστεί­ρευ­τη δημιουρ­γι­κό­τη­τα του Σπα­θά­ρη ενέ­πνευ­σε πολ­λές γενιές καρα­γκιο­ζο­παι­χτών που συνε­χί­ζουν την παρά­δο­ση του έργου του, ενώ συνε­τέ­λε­σε στην ίδρυ­ση το 1991 του Σπα­θά­ρειου Μου­σεί­ου Θεά­τρου Σκιών, το οποίο στο­χεύ­ει στην προ­βο­λή και ανά­δει­ξη του θεά­τρου σκιών και του καραγκιόζη.

Τιμώ­ντας τη μνή­μη του Ευγέ­νιου Σπα­θά­ρη, το ΥΠΠΟΑ δημο­σί­ευ­σε το μικρής διάρ­κειας βίντεο γύρω από τη σημα­σία του έργου του, που σκη­νο­θέ­τη­σε και ευγε­νι­κά παρα­χώ­ρη­σε ο γιος του, σκη­νο­θέ­της Σωτή­ρης Σπα­θά­ρης. Το βίντεο παρου­σιά­στη­κε πρώ­τη φορά στο Φεστι­βάλ «Σπα­θά­ρεια 2009» τον Σεπτέμ­βριο της χρο­νιάς που ο Ευγέ­νιος Σπα­θά­ρης έφυ­γε από τη ζωή.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο