Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μνημόσυνο του Δ. Κρεμαστινού

Το ετή­σιο μνη­μό­συ­νο του καθη­γη­τή Δημή­τρη Κρε­μα­στι­νού θα γίνει το Σάβ­βα­το στις 22 Μαΐ­ου 2021, ώρα 10 π.μ., στη Μητρό­πο­λη Αθη­νών, χορο­στα­τού­ντος του Αρχιε­πι­σκό­που Ιερωνύμου.

Ο καθη­γη­τής καρ­διο­λο­γί­ας Δημή­τρης Κρε­μα­στι­νός πορεύ­τη­κε με ήθος και σεμνό­τη­τα στην επι­στη­μο­νι­κή, πολι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή δια­δρο­μή του. Διε­τέ­λε­σε υπουρ­γός Υγεί­ας (1993–1996), βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημο­κρα­τι­κή Συμπα­ρά­τα­ξη (2000–2004, 2009–2019) και αντι­πρό­ε­δρος της Βου­λής των Ελλή­νων (2015–2019). Επί­σης, διε­τέ­λε­σε καθη­γη­τής Καρ­διο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών, εκλεγ­μέ­νο μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών και Τεχνών, πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Καρ­διο­λο­γι­κής Εται­ρεί­ας και του Ελλη­νι­κού Κολε­γί­ου Καρ­διο­λο­γί­ας, καθώς και διευ­θυ­ντής Καρ­διο­λο­γι­κών Κλι­νι­κών σε μεγά­λα νοσο­κο­μεία της Αττικής.

Ο Δημή­τριος Κρε­μα­στι­νός γεν­νή­θη­κε την 1η Μαϊ­ου 1942 στη νήσο Χάλ­κη της ιτα­λο­κρα­τού­με­νης τότε Δωδε­κα­νή­σου και μεγά­λω­σε στον Αρχάγ­γε­λο της Ρόδου. Σπού­δα­σε στην Ιατρι­κή Σχο­λή του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και με υπο­τρο­φία σύγ­χρο­νη Καρ­διο­λο­γία στο Λον­δί­νο. Ακο­λού­θη­σε ακα­δη­μαϊ­κή σταδιοδρομία.

Στις 13 Οκτω­βρί­ου 1993 ορκί­σθη­κε εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κός υπουρ­γός Υγεί­ας, Πρό­νοιας και Κοι­νω­νι­κών Ασφα­λί­σε­ων, ύστε­ρα από πρό­τα­ση του τότε πρω­θυ­πουρ­γού Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, του οποί­ου υπήρ­ξε προ­σω­πι­κός ιατρός. Μετά την παραί­τη­ση του Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου για λόγους υγεί­ας και την ανά­λη­ψη της πρω­θυ­πουρ­γί­ας από τον Κώστα Σημί­τη, τον δια­δέ­χθη­κε ο Ανα­στά­σιος Πεπο­νής στις 22 Ιανουα­ρί­ου 1996.

Στις 26 Μαρ­τί­ου 2020, ο Δημή­τριος Κρε­μα­στι­νός εισή­χθη στο Νοσο­κο­μείο «Ευαγ­γε­λι­σμός» της Αθή­νας, λόγω προ­σβο­λής του από τη νόσο COVID-19. Κατά τη διάρ­κεια της νοση­λεί­ας του χρειά­στη­κε η δια­σω­λή­νω­σή του στη Μονά­δα Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας, όπου άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή στις 8 Μαΐ­ου 2020. Ήταν παντρε­μέ­νος με την καθη­γή­τρια Δημό­σιας Υγεί­ας Τζέ­νη Κουρέα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο