Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντιάλ 1966: Το σόου Εουσέμπιο και η ομάδα έκπληξη της Βόρειας Κορέας

Πενή­ντα τρία χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται από το μονα­δι­κό σόου του Εου­σέ­μπιο στο Μου­ντιάλ του 1996. Μία ημέ­ρα σαν σήμε­ρα, στις 23 Ιου­λί­ου 1966 στο «Goodison Park» στο Λίβερ­πουλ, διε­ξή­χθη ο προη­μι­τε­λι­κός του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου μετα­ξύ Πορ­το­γα­λί­ας και Βόρειας Κορέ­ας. Και οι δύο ομά­δες συμ­με­τεί­χαν για πρώ­τη φορά στο τουρ­νουά… Σε ένα τουρ­νουά που έμει­νε στην ιστο­ρία ως το συναρπαστικότερο.

Η Βόρεια Κορέα μετά από μια εντυ­πω­σια­κή πορεία και αφού άφη­σε εκτός προη­μι­τε­λι­κών την Ιτα­λία, πέρα­σε στα προη­μι­τε­λι­κά. Εκει οι παί­κτες της Βόρειας Κορέ­ας, θα αντι­με­τώ­πι­ζαν στις 23 Ιου­λί­ου 1966 την Πορ­το­γα­λία του μεγά­λου Εου­σέ­μπιο.  Το μετα­ξύ τους παι­χνί­δι έμελ­λε να είναι ένα από τα συναρ­πα­στι­κό­τε­ρα στην ιστο­ρία του Παγκο­σμί­ου Κυπέλλου.

Η Βόρεια Κορέα έδει­ξε τα δόντια της από το εναρ­κτή­ριο λάκτι­σμα. Με την πρώ­τη επί­θε­ση ο Πακ Σιουνγκ-Ζιν, ο ήρω­ας του ματς με τη Χιλή, έδω­σε το προ­βά­δι­σμα στην ομά­δα του. Οι Βορειο­κο­ρε­ά­τες συνέ­χι­σαν να επι­τί­θε­νται. Στο 22ο λεπτό σκό­ρα­ραν ξανά με τον Λι-Ντονγκ Γουν. Οι Πορ­το­γά­λοι τα είχαν χαμέ­να. Δεν μπο­ρού­σαν να αντι­με­τω­πί­σουν τους Βορειο­κο­ρε­ά­τες που αντάλ­λα­ζαν πάσες συνε­χώς. Τρία λεπτά αργό­τε­ρα έγι­νε το αδια­νό­η­το. Ο Γιανγκ Σιουνγκ Κουκ έκα­νε το 3–0. Τα πανη­γύ­ρια των παι­κτών δεν είχαν τέλος. Ήταν σίγου­ροι ότι πέρα­σαν στα ημι­τε­λι­κά, όπου θα δια­σταυ­ρώ­νο­νταν με τους οικο­δε­σπό­τες Άγγλους.

Υπο­λό­γι­σαν όμως δίχως τον Εου­σέ­μπιο. Στο 27’ έκα­νε το 3–1 και λίγο πριν το ημί­χρο­νο πέτυ­χε και δεύ­τε­ρο γκολ μειώ­νο­ντας σε 3–2 για τους Πορ­το­γά­λους. Μέχρι να ακου­στεί το τελευ­ταίο σφύ­ριγ­μα ο Εου­σέ­μπιο είχε σκο­ρά­ρει τέσ­σε­ρα γκολ και ένα ακό­μα ο Χοσέ Αου­γκού­στο . Η Πορ­το­γα­λία κέρ­δι­σε 5–3. Οι Βορειο­κο­ρε­ά­τες απο­κλεί­στη­καν, αλλά το βρε­τα­νι­κό κοι­νό τους απο­θέ­ω­σε σαν ήρωες.

corea

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο