Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντιάλ 2018: Η Γαλλία στον τελικό — Νίκησε 1–0 το Βέλγιο

Μου­ντιάλ 2018: Οι Τρι­κο­λόρ επι­βλή­θη­καν του Βελ­γί­ου με το γκολ του Ουμ­τι­τί στο 51΄ και πήραν το εισι­τή­ριο για τον τελι­κό της διορ­γά­νω­σης την Κυρια­κή στη Μόσχα. Μένει να μάθουν τον αντί­πα­λό τους από τον αυρια­νό ημι­τε­λι­κό μετα­ξύ Αγγλί­ας-Κρο­α­τί­ας. Είναι η πρώ­τη φορά μετά το 2006 που οι Γάλ­λοι προ­κρί­νο­νται στον τελι­κό όπου θα έχουν την ευκαι­ρία να διεκ­δι­κή­σουν το δεύ­τε­ρο τρό­παιο στην Ιστο­ρία τους μετά το 1998.

Όσο αφο­ρά τον αγώ­να, το πρώ­το μέρος δεν πρό­σφε­ρε ιδιαί­τε­ρες συγκι­νή­σεις, με την Γαλ­λία να χάνει δύο πολύ μεγά­λες ευκαι­ρί­ες προς το φινά­λε και το Βέλ­γιο, παρά την κατο­χή της μπά­λας που είχε, να μην μπο­ρεί να βρει τους δια­δρό­μους για να απει­λή­σει την εστία του Λιορίς.

Η πρώ­τη καλή φάση στο ματς ανή­κε στους Γάλ­λους. Ο Εμπα­πέ βγή­κε στην πλά­τη της άμυ­νας των Βέλ­γων, στο 13΄, αλλά ο Κουρ­τουά βγή­κε έγκαι­ρα και μπλόκαρε.

Οι «κόκ­κι­νοι διά­βο­λοι» απά­ντη­σαν στο 16΄. Από πάσα του Ντε Μπράιν, ο Αζάρ βρέ­θη­κε στην περιο­χή από πλά­για κι έπια­σε το σουτ που έστει­λε τη μπά­λα λίγο άουτ.

Νέα καλή στιγ­μή για το Βέλ­γιο στο 19΄ με το σουτ του Αζάρ να βρί­σκει η μπά­λα σε σώμα αμυ­ντι­κού και να περ­νά κόρ­νερ. Στο 21΄ ο Λιο­ρίς έκα­νε μεγά­λη επέμ­βα­ση σε σουτ του Αλντερβάιρελντ.

Η πρώ­τη κλα­σι­κή ευκαι­ρία στο ματς ανή­κε στη Γαλ­λία. Από το γύρι­σμα του Εμπα­πέ, στο 34΄, ο Ζιρού απέ­τυ­χε να πιά­σει σωστά το σουτ κι αστό­χη­σε από εξαι­ρε­τι­κά πλε­ο­νε­κτι­κή φάση.

Η ομά­δα του Ντε­σάμπ «άγγι­ξε» ξανά το γκολ στο 39΄. Από την υπέ­ρο­χη πάσα του Εμπα­πέ, ο Παβάρ βγή­κε τετ-α-τετ με τον Κουρ­τουά, με τον γκολ­κί­περ των Βέλ­γων να διώ­χνει σωτή­ρια το πλα­σέ του δεξιού μπακ της Γαλλίας.

Οι Γάλ­λοι μπή­καν πιο δυνα­τά στο β΄ ημί­χρο­νο και είδαν την προ­σπά­θειά τους να αντα­μεί­βε­ται μόλις στο 51ο λεπτό: ο Γκριζ­μάν εκτέ­λε­σε κόρ­νερ από δεξιά, ο Ουμ­τι­τί πήγε με δύνα­μη στο άλμα στο πρώ­το δοκά­ρι, πρό­λα­βε τον ψηλό­τε­ρό του Φελαϊ­νί και άνοι­ξε το σκορ με κεφα­λιά, στο 27ο γκολ του Μου­ντιάλ 2018 που σημειώ­θη­κε από αμυντικό.

Το Βέλ­γιο σάστι­σε, αλλά όταν συνήλ­θε πήρε την κατο­χή της μπά­λας και έφτα­σε κοντά στην ισο­φά­ρι­ση με την κεφα­λιά του Φελαϊ­νί στο 65΄, που ήταν ελά­χι­στα άστο­χη. Ο Μαρ­τί­νεθ έκα­νε άκρως επι­θε­τι­κή την ομά­δα του περ­νώ­ντας Μέρ­τενς και Καρά­σκο, όμως οι καλά οργα­νω­μέ­νοι Γάλ­λοι δεν απει­λού­νταν ιδιαί­τε­ρα, με τον Λορίς πάντως να επεμ­βαί­νει απο­τε­λε­σμα­τι­κά στο μακρι­νό σουτ του Βίτσελ στο 81΄, στην τελευ­ταία ευκαι­ρία των Βέλ­γων να στεί­λουν το παι­χνί­δι στην παράταση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο