Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντομπάσκετ — Κίνα: Τα αποτελέσματα των σημερινών αγώνων (31/8)

Μου­ντο­μπά­σκετ: Πρώ­τη αγω­νι­στι­κή σήμε­ρα στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο μπά­σκετ που διε­ξά­γε­ται στην Κίνα, με άνε­τες νίκες των φαβορί .

Στο πιο αμφίρ­ρο­πο παι­χνί­δι της ημέ­ρας, εκεί­νο ανά­με­σα στο Που­έρ­το Ρίκο και το Ιράν, οι… Λάτιν πήραν τη νίκη χάρις σε τρία συνε­χή τρί­πο­ντα που πέτυ­χαν στο τέλος του αγώ­να. Αρκε­τά δύσκο­λα ήρθε η νίκη της Ρωσί­ας επί της Νιγη­ρία, με 100άρες ξεκί­νη­σαν Ισπα­νία, Σερ­βία και Ιτα­λία, ενώ η Αργε­ντι­νή δεν είχε πρό­βλη­μα με τη Νότια Κορέα και η διορ­γα­νώ­τρια Κίνα επι­βλή­θη­κε της Ακτής Ελεφαντοστού.

Με ρεσιτάλ Ουέρτας (32π.) το Πουέρτο Ρίκο έκανε την ανατροπή!

«Έπε­σαν κορ­μιά» στο “Guangzhou Gymnasium”, εκεί που το Που­έρ­το Ρίκο πέτυ­χε απί­στευ­τη ανα­τρο­πή και νίκη με 83–81 επί του Ιράν στην πρε­μιέ­ρα του 3ου ομί­λου. Το Ιράν ήταν ανώ­τε­ρο από το Που­έρ­το Ρίκο για 35 λεπτά και βρι­σκό­ταν στο παρά… ένα πριν την πρώ­τη νίκη του στην πρε­μιέ­ρα ενός Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου σε 3 συμ­με­το­χές στην ιστο­ρία του, η οποία θα ήταν και η 3η νίκη συνο­λι­κά για το Ιράν δια­χρο­νι­κά στη διορ­γά­νω­ση. Όμως, ο 32χρονος σού­τινγκ γκαρντ Ντα­βίντ Ουέρ­τας είχε άλλα σχέ­δια! Με 32 πόντους και 5/7 τρί­πο­ντα έφε­ρε την ανα­τρο­πή, ενώ ο Χαβιέρ Μοχί­κα ήταν αυτός που πέτυ­χε το νικη­τή­ριο καλά­θι σε νεκρό χρό­νο! Δεύ­τε­ρος διαι­τη­τής της συνά­ντη­σης ήταν ο Έλλη­νας Γιώρ­γος Πουρσανίδης.

Αγχωτική νίκη η Ρωσία, 82–77 τη Νιγηρία

Η Ρωσία βρέ­βη­κε να χάνει με 63–71, 5:44 πριν τη λήξη του αγώ­να με τη Νιγη­ρία, αλλά εν τέλει… έσπα­σε το ρόδι στην πρε­μιέ­ρα του 2ου ομί­λου του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου, αγώ­νας που διε­ξή­χθη στο “Wuhan Sports Center”. Οι πολ­λές απου­σί­ες παρ’ ολί­γον να στοι­χί­σουν στην ομά­δα του Σερ­γκέι Μπα­ζά­ρε­βιτς, αλλά με πέντε σερί πόντους του Αντρέι Βορόν­τσε­βιτς στα τέλη της 4ης περιό­δου, οι Ρώσοι πήραν μπρος! Ο Μιχαίλ Κου­λα­γκίν έδω­σε προ­βά­δι­σμα 77–75 με 2/2 βολές στα 31΄΄ για να ευστο­χή­σουν οι Ρώσοι εν συνε­χεία σε 5 βολές στις 6 στο τέλος (2/2 ο Βορόν­τσε­βιτς, 1/2 Καρά­σεφ και 2/2 Κου­λα­γκίν) και να ηττη­θεί η Νιγη­ρία παρά την εξαι­ρε­τι­κή προ­σπά­θειά της. Πρώ­τος σκό­ρερ της Ρωσί­ας ανα­δεί­χτη­κε ο Κου­λα­γκίν με 16 πόντους και 4/9 τρί­πντα, 14 πόντους πρό­σθε­σε ο Βορόν­τσε­βιτς, 12 ο Ζού­μπ­κοφ και 11 ο Φρι­τζόν. Από την ομά­δα της Αφρι­κής, ο Τζος Οκό­γκιε με 18 πόντους έκα­νε ό,τι μπο­ρού­σε για μία νίκη της ομά­δας του, ενώ 5 ακό­μη παί­κτες της Νιγη­ρί­ας σημεί­ω­σαν διψή­φιο νού­με­ρο πόντων.

Ανγκόλα-Σερβία… η πρώτη κατοστάρα (59–105).

Μια καλή προ­πό­νη­ση απο­τέ­λε­σε η πρε­μιέ­ρα του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου 2019 για την εκ των φαβο­ρί για το χρυ­σό μετάλ­λιο της διορ­γά­νω­σης, Σερ­βία. Οι παί­κτες του Σάσα Τζόρ­τζε­βιτς επι­κρά­τη­σαν με 105–59 της Ανγκό­λας στο “Foshan International Sports and Cultural Arena” στην πόλη Φοσάν, για τον 4ο όμι­λο. Με 6/7 τρί­πο­ντα στην 1η περί­ο­δο, εκ των οποί­ων τα 3/3 σημεί­ω­σε ο πρώ­τος σκό­ρερ των Σέρ­βων Μπόγκ­νταν Μπογκ­ντά­νο­βιτς (24π. με 5/7 τρί­πο­ντα), έθε­σαν νωρίς τις βάσεις για ένα ξεκί­νη­μα με το… δεξί στα παρ­κέ της Κίνας. Ο σέντερ του Ολυ­μπια­κού, Νίκο­λα Μιλου­τί­νοβ, ακο­λού­θη­σε σε από­δο­ση τον γκαρντ των Σακρα­μέ­ντο Κινγκς σημειώ­νο­ντας 14 πόντους, ενώ 14 πόντους και 6 ασίστ είχε συγκο­μι­δή ο έτε­ρος ΝΒΑ­ερ της Σερ­βί­ας, Νίκο­λα Γιό­κιτς. Δεν αγω­νί­στη­κε για τους Σέρ­βους, ο Νεμά­νια Μπιέ­λι­τσα λόγω μιας μικρής κύστης που παρου­σί­α­σε κοντά στο γόνα­το. Ο Μπό­μπαν Μαριά­νο­βιτς κατέ­βα­σε 10 ριμπά­ουντ (πέτυ­χε και 12 πόντους) για το νταμπλ νταμπλ, ο Στέ­φαν Γιό­βιτς μοί­ρα­σε 9 ασίστ, ενώ συνο­λι­κά η Σερ­βία είχε 41 ριμπά­ουντ και 13/20 τρί­πο­ντα. Από την Ανγκό­λα, ο Κάρ­λος Μοράις πέτυ­χε διψή­φιο νού­με­ρο πόντων (15π.) με 3/6 τρί­πο­ντα, ευστο­χώ­ντας και στα 3 στην 1η περί­ο­δο, καθώς και ο Λιο­νέλ Πάου­λο με 10 πόντους.

Με το… δεξί η Πολωνία, 80–69 την Βενεζουέλα

Με πέντε παί­κτες της να σημειώ­νουν διψή­φιο νού­με­ρο πόντων και ευστο­χία από τη γραμ­μή των βολών, η Πολω­νία έφτα­σε άνε­τα στη νίκη με 80–69 επί της Βενε­ζου­έ­λας στην “Cadillac Arena” του Πεκί­νου, στην πρε­μιέ­ρα του 1ου ομί­λου, στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο. Μετά το πρώ­το… ανα­γνω­ρι­στι­κό πρώ­το δεκά­λε­πτο, διά­στη­μα στο οποίο οι δύο ομά­δες εναλ­λάσ­σο­νταν στο προ­βά­δι­σμα, η Πολω­νία έκα­νε επι­μέ­ρους σκορ 22–12 στη 2η περί­ο­δο (44–36 ημιχ.) χάρη σε 2 τρί­πο­ντα του Βατσίν­σκι και από ένα των Σοκο­λόφ­σκι και Τσελ! Η Βενε­ζου­έ­λα δεν κατά­φε­ρε να επι­στρέ­ψει στο β΄ μέρος, αφού μόνο με φάουλ στα­μα­τού­σαν οι Λατι­νο­α­με­ρι­κα­νοί τα ψηλά κορ­μιά των Πολω­νών. Οι παί­κτες του Μάικ Τέι­λορ είχαν 18/25 βολές ένα­ντι των 7/11 ένα­ντι της εθνι­κής της χώρας της Νότιας Αμε­ρι­κής και σε συν­δυα­σμό με την απο­τε­λε­σμα­τι­κή άμυ­νά τους πέτυ­χαν το στό­χο τους για την 1η αγωνιστική.

Παράσταση για έναν ρόλο η Ιταλία, συνέτριψε 108–62 τις Φιλιππίνες

Η Ιτα­λία δεν έδει­ξε… έλε­ος στις Φιλιπ­πί­νες, στη “Foshan International Sports and Cultural Arena”, συντρί­βο­ντάς την με 108–62. Ο Ντα­νί­λο Γκα­λι­νά­ρι (16π.) και ο Λουί­τζι Ντα­τό­με (17π.) ανέ­λα­βαν την εκτέ­λε­ση, ο Μάρ­κο Μπε­λι­νέ­λι (9π., 4ασ.) δεν χρειά­στη­κε καν να ανε­βά­σει στρο­φές και ο Αμε­ντέο Ντε­λα Βάλε έβα­λε τις τελευ­ταί­ες πινε­λιές (17π.) κάνο­ντας και το κάρ­φω­μα high light του αγώ­να, σε έναν… μονό­λο­γο δίχως προη­γού­με­νο. Το 8–37 της 1ης περιό­δου υπέρ της ομά­δας του Μέο Σακέ­τι… μάλ­λον έκα­νε τους φιλά­θλους στο κλει­στό της Φοσάν να… κλαί­νε τα λεφτά τους και να τα βάζουν με τον εαυ­τό τους για την επι­λο­γή του συγκε­κρι­μέ­νου αγώ­να της πρε­μιέ­ρας του 4ου ομί­λου. Η εθνι­κή της νησιω­τι­κής χώρας της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασί­ας βρέ­θη­κε στο ‑38 (24–62) στο ημί­χρο­νο και το βασα­νι­στή­ριό της συνε­χί­στη­κε δυστυ­χώς για τις Φιλιπ­πί­νες για 20 ακό­μη αγω­νι­στι­κά λεπτά! Με 3/23 τρί­πο­ντα ένα­ντι 15/31 της «σκουά­ντρα ατζού­ρα» και 10 ασίστ ένα­ντι 30 της Ιτα­λί­ας… οι παί­κτες του Χοσε­λέρ Γκουαϊ­αο θα βλέ­πουν… εφιάλ­τες. Στον αντί­πο­δα, ο Σακέ­τι έχει κάθε λόγο να νιώ­θει προ­βλη­μα­τι­σμέ­νος ως προς τα συμπε­ρά­σμα­τα που… δεν μπό­ρε­σε να βγά­λει και να ανη­συ­χεί μήπως οι παί­κτες του υπε­ρε­κτι­μή­σουν τις δυνά­μεις τους ενό­ψει της συνέ­χειας. Από τους… βαριά ηττη­μέ­νους, οι Μπλά­τσε και Πέρεθ σημεί­ω­σαν από 15 πόντους για τις Φιλιπ­πί­νες, με τον πρώ­το να κάνει νταμπλ νταμπλ, αφού είχε και 10 ριμπάουντ.

«Με το δεξί» η «οικοδέσποινα»

Γεύ­ση ικα­νο­ποί­η­σης άφη­σε στο… ένα δισ. και κάτι φιλά­θλους της η εθνι­κή Κίνας, συν­δυά­ζο­ντας με νίκη 70–55 επί της Ακτής Ελε­φα­ντο­στού την πρε­μιέ­ρα των υπο­χρε­ώ­σε­ών της στο «δικό της» Παγκό­σμιο Κύπελ­λο. Με ηγέ­τη τον έμπει­ρο και με τερά­στια θητεία στο ΝΒΑ Γι Γιαν­λιάν (19π., 8ρ.) και άξιο συμπα­ρα­στά­τη τον Αϊλούν Γκουό (17π., 9ασ.), οι Κινέ­ζοι πήραν τους πρώ­τους δύο βαθ­μούς τους στην “Cadillac Arena” του Πεκίνου.

Κατοστάρα και από Ισπανία

Ο πόιντ γκαρντ των Φοί­νιξ Σανς, Ρίκι Ρού­μπιο (17π., 3/4 τρ., 9ασ.), και ο γκαρντ της Ρεάλ Μαδρί­της, Σέρ­χιο Γιουλ (16π., 4/6 τρ., 5ασ.), οδή­γη­σαν εκ του ασφα­λούς σε νίκη την Ισπα­νία, στην πρε­μιέ­ρα των υπο­χρε­ώ­σε­ών της στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο της Κίνας, στην Γκουαν­γκ­ζού. Οι Ίβη­ρες επι­κρά­τη­σαν με 101–62 της Τυνη­σί­ας, θέτο­ντας τις βάσεις για την… κατο­στά­ρα με την από­δο­σή τους στην 3η περί­ο­δο, όταν έκα­ναν επι­μέ­ρους σκορ 30–8! Με 17/33 τρί­πο­ντα (την ώρα που ο Μαρκ Γκα­σόλ είχε 0/3), οι παί­κτες του Μάριο Πάλ­μα… έμει­ναν με κατε­βα­σμέ­να χέρια στο β΄ μέρος και απλώς περί­με­ναν να τελειώ­σει το… μαρ­τύ­ριο. Ο ΝΒΑ­ερ της Τυνη­σί­ας, Σαλάχ Μεχρί, ήταν ο πρώ­τος σκό­ρερ της ομά­δας της Βόρειας Αφρι­κής με 15 πόντους, 7 ριμπά­ουντ, 3 ασίστ, αλλά υπέ­πε­σε σε 5 λάθη!

Άνετα η Αργεντινή

Με άνε­τη νίκη 95–69 της Αργε­ντι­νής ολο­κλη­ρώ­θη­κε η αγω­νι­στι­κή δρά­ση της 1ης ημέ­ρας του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου στην Κίνα. Οι παί­κτες του Σέρ­χιο Ερνά­ντες δεν βρή­καν αντί­στα­ση από την Κορέα, απέ­να­ντι στην οποία πέτυ­χαν 17/31 τρί­πο­ντα! Ο Νικο­λάς Λαπρο­βί­το­λα πέτυ­χε 17 πόντους με 5/11 τρί­πο­ντα, ενώ ο ηγέ­της της Αργε­ντι­νής, Λουίς Σκό­λα, στα 39 χρό­νια του, πέτυ­χε 15 πόντους και μάζε­ψε 9 ριμπά­ουντ σε 21:30 λεπτά συμ­με­το­χής. Το «φλο­γε­ρό» κουαρ­τέ­το των «γκα­ού­τσος» συμπλή­ρω­σε ο Γκά­μπριελ Ντεκ με 12 πόντους και ο Φακού­ντο Καμπά­τσο, ο οποί­ος, αν και προ­ερ­χό­ταν από τραυ­μα­τι­σμό στον αστρά­γα­λο, σημεί­ω­σε 11 πόντους. Πάντως, οι παί­κτες του Ερνά­ντες δεν θα ξεχά­σουν το όνο­μα ενός παί­κτη από την Κορέα! Ο νατου­ρα­λι­ζέ σέντερ της Κορέ­ας, Γκού­να Ρα, πέτυ­χε απέ­να­ντι στην «αλμπι­σε­λέ­στε»… 31 πόντους και μάζε­ψε 15 ριμπά­ουντ συγκε­ντρώ­νο­ντας 33 βαθ­μούς στο σύστη­μα αξιολόγησης!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο