Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντομπάσκετ: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ισπανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Μου­ντο­μπά­σκετ: Η Ισπα­νία είναι η νέα Παγκό­σμια Πρω­τα­θλή­τρια! Δεκα­τρία χρό­νια μετά το πρώ­το της χρυ­σό μετάλ­λιο, το 2006, απέ­να­ντι στην εθνι­κή Ελλά­δας, ο Σέρ­τζιο Σκα­ριό­λο και οι παί­κτες του το ξανά­κα­ναν! Αυτή τη φορά νικώ­ντας στο Wukesong Sport Center του Πεκί­νου, με 75–95, την Αργε­ντι­νή του 39χρονου ρέκορ­ντμαν Λουίς Σκό­λα, τον οποίο… εξα­φά­νι­σαν με την άμυ­νά τους! Και το έκα­ναν με το ίδιο κυριαρ­χι­κό μπά­σκετ, την ίδια ασφυ­κτι­κή πίε­ση και με μεγά­λη δια­φο­ρά (άγγι­ξε και τους +22), όπως και τότε στον τελι­κό της Σαϊ­τά­μα απέ­να­ντι στους παί­κτες του Πανα­γιώ­τη Γιαν­νά­κη. Στο δεύ­τε­ρο τελι­κό της ιστο­ρί­ας της Ισπα­νί­ας σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, ο Μαρκ Γκα­σόλ, ο Ρίκι Ρού­μπιο και η παρέα τους έκα­ναν το 2/2 χαρί­ζο­ντας στους συμπα­τριώ­τες τους το δεύ­τε­ρο μετάλ­λιο στη διορ­γά­νω­ση στην ιστο­ρία. Μόνο το 1982, είχαν φτά­σει ξανά, πριν το 2006 και το 2019, μέχρι την τετρά­δα του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου οι Ισπανοί.

Στον 3ο τελι­κό της ιστο­ρί­ας της σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, η Αργε­ντι­νή, αν και ήθε­λε να διπλα­σιά­σει τα χρυ­σά μετάλ­λια, εν τέλει διπλα­σί­α­σε τα αση­μέ­νια της, δεκα­ε­πτά χρό­νια από την ήττα της από τη Γιου­γκο­σλα­βία στον τελι­κό στην Ινδια­νά­πο­λη (2002). Η Αργε­ντι­νή, η πρώ­τη Παγκό­σμια Πρω­τα­θλή­τρια, το 1950, στο Μπου­έ­νος Άιρες δεν έκα­νε στο παρ­κέ αυτά που έπρε­πε για να ανέ­βει στην κορυ­φή του κόσμου 69 χρό­νια μετά, στην 5η παρου­σία του Σκό­λα σε Παγκό­σμια Κύπελλα.

Ο Ρίκι Ρού­μπιο ανα­δεί­χτη­κε ΜVP τόσο του 18ου Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου της Κίνας, όσο και του τελι­κού Αργε­ντι­νή-Ισπα­νία, που έλη­ξε 95–75 υπέρ της «Φού­ρια Ρόχα». Στον τελι­κό, ο Ρίκι Ρού­μπιο σημεί­ω­σε 20 πόντους με 7/7 βολές, 5/9 δίπο­ντα και 1/2 τρί­πο­ντα. Ο πόιντ γκαρντ των Φοί­νιξ Σανς μάζε­ψε 7 ριμπά­ουντ και μοί­ρα­σε 3 ασίστ. Ο Ρού­μπιο ήταν και ένας από τους πέντε κορυ­φαί­ους παί­κτες του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου 2019, μαζί με τους Μπόγκ­νταν Μπογκ­ντά­νο­βιτς (Σερ­βία), Εβαν Φουρ­νιέ (Γαλ­λία), Μαρκ Γκα­σόλ (Ισπα­νία) και Λουίς Σκό­λα (Αργε­ντι­νή).

Εκτός του Ρού­μπιο, στον τελι­κό ξεχώ­ρι­σαν για την Ισπα­νία ο Σέρ­χιο Γιουλ (15π.), ο Μαρκ Γκα­σόλ (14π.), ενώ από 11 πόντους σημεί­ω­σαν οι Χουάν­τσο και Ουί­λι Ερναν­γκό­μεθ και Ρού­ντι Φερ­νά­ντεθ. Ο άσος της Ρεάλ Μαδρί­της μάλι­στα σημεί­ω­σε νταμπλ νταμπλ μαζεύ­ο­ντας και 10 ριμπάουντ.

Οι 8 πόντοι του πρώ­του σκό­ρερ της Αργε­ντι­νής και ηγέ­τη της, Λουίς Σκό­λα, είναι η από­δει­ξη της άμυ­νας που έπαι­ξαν οι Ισπα­νοί για να φτά­σουν στην κατά­κτη­ση του τίλου! Ο 39χρονος κατά­φε­ρε πάντως να μαζέ­ψει 8 ριμπά­ουντ και να μοι­ρά­σει 2 ασίστ και να κάνει 1 κλέ­ψι­μο. Οι Γκά­μπριελ Ντεκ (24π.) και Νίκο­λας Λαπρο­βί­το­λα (17π.) προ­σπά­θη­σαν να παί­ξουν και για τον Σκό­λα! Ο Φακού­ντο Καμπά­τσο είχε 11 πόντους και 8 ασίστ.

Τα δεκά­λε­πτα: 14–23, 31–43, 47–66, 75–95

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο