Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουντομπάσκετ: Σε ρυθμούς… Team USA η Εθνική — Οι υπόλοιποι αγώνες

Μου­ντο­μπά­σκετ: Με τις Αργε­ντι­νή, Πολω­νία, Σερ­βία και Ισπα­νία να κάνουν το καθή­κον τους και να προ­κρί­νο­νται πρό­ω­ρα στα προη­μι­τε­λι­κά του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου της Κίνας, σει­ρά παίρ­νουν (7/9) οι αήτ­τη­τες ομά­δες του 11ου (ΗΠΑ, Βρα­ζι­λία) και 12ου (Γαλ­λία, Αυστρα­λία) ομί­λου, στο κλεί­σι­μο της αυλαί­ας της 1ης αγω­νι­στι­κής της Β’ φάσης της διοργάνωσης.

Κι αν στο πρώ­το μέρος της πρε­μιέ­ρας της Β’ φάσης δε σημειώ­θη­κε κάποια… ανα­τα­ρα­χή, ευχή όλων είναι στο δεύ­τε­ρο μέρος η Εθνι­κή Ανδρών να προ­κα­λέ­σει τερά­στιες ανα­τα­ρά­ξεις στη… σει­σμο­γε­νή Κίνα, βελ­τιώ­νο­ντας σε 3–1 το ρεκόρ της και βάζο­ντας τις βάσεις της πρό­κρι­σης στην οκτά­δα, με ένα repeat του θριάμ­βου του 2006, απέ­να­ντι στην Team USA.

To αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα θα παρα­τα­χθεί στο «Shenzhen Bay Sports Center», απέ­να­ντι στις ΗΠΑ (7/9, 15:30, EΡT Sports), φέρο­ντας τον τίτλο της τελευ­ταί­ας ομά­δας που υπο­χρέ­ω­σε την Team USA σε… υπό­κλι­ση σε επί­ση­μο ματς (σ.σ. Ελλά­δα-ΗΠΑ 101–95, ημι­τε­λι­κός Παγκό­σμιο Κύπελ­λο 2006, Σαϊ­τά­μα). Οι δύο ομά­δες θα τεθούν για πέμ­πτη φορά αντι­μέ­τω­πες, με τις ΗΠΑ, βέβαια, να έχουν το πάνω χέρι, καθώς μετρούν τρεις νίκες (103–95: Παγκό­σμιο 1990, 97–58: Παγκό­σμιο 1994, 84–61: Παγκό­σμιο 1998). Αυτή η συνά­ντη­ση, όμως, είναι δια­φο­ρε­τι­κή για την ομά­δα του Γκρεγκ Πόπο­βιτς, η οποία θέλει να κλεί­σει στό­μα­τα σε αυτούς που τη θεω­ρούν “τρω­τή”, ενώ παράλ­λη­λα ανα­ζη­τά μία… ετε­ρο­χρο­νι­σμέ­νη εξι­λέ­ω­ση, για την ήττα-απο­κλει­σμό από τη «γαλα­νό­λευ­κη» στα ημι­τε­λι­κά του Παγκο­σμί­ου του 2006.

Με δύο παί­κτες να παρα­μέ­νουν στη λίστα των αμφί­βο­λων (Τέι­τουμ: πρό­βλη­μα στον αστρά­γα­λο, Σμαρτ: πρό­βλη­μα στον τετρα­κέ­φα­λο), στην προ­σπά­θεια των ΗΠΑ να «κλει­δώ­σουν» την απευ­θεί­ας πρό­κρι­ση στην οκτά­δα, βελ­τιώ­νο­ντας σε 4–0 το αήτ­τη­το τους στον 11ο όμι­λο, η Εθνι­κή είναι έτοι­μη για την έκπλη­ξη. Με «πολιορ­κη­τι­κό κριό» τον Γιάν­νη Αντε­το­κούν­μπο, το παι­χνί­δι του οποί­ου ται­ριά­ζει «γάντι» σε αυτό των ΗΠΑ, το αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα ψάχνει μία εκκω­φα­ντι­κή νίκη, μετά τη μέτρια και γεμά­τη αμφι­σβή­τη­ση πορεία του στην Α’ φάση. Ο MVP του περ­σι­νού πρω­τα­θλή­μα­τος του ΝΒΑ γνω­ρί­ζει καλύ­τε­ρα από τον καθέ­να τους Αμε­ρι­κα­νούς, ειδι­κά τους συμπαί­κτες του στους Μιλ­γουό­κι Μπακς, Μπρουκ Λόπες και Κρις Μίντλε­τον, του «πάει» το γρή­γο­ρο παι­χνί­δι στο ανοι­χτό γήπε­δο, ενώ αναμ­φί­βο­λα ψάχνει να καρ­φι­τσώ­σει ακό­μη ένα… παρά­ση­μο στη φανέ­λα του, οδη­γώ­ντας την Ελλά­δα στην υπέρβαση.

Τα μεγά­λα αστέ­ρια των ΗΠΑ, μπο­ρεί να γύρι­σαν την πλά­τη στο αντι­προ­σω­πευ­τι­κό συγκρό­τη­μα της χώρας τους, στην Α’ φάση μπο­ρεί να… μάτω­σαν απέ­να­ντι στην Τουρ­κία, αλλά ακό­μη και αυτοί που εκπρο­σω­πούν την Team USA δεν είναι αμε­λη­τέ­ες ποσό­τη­τες. Γρή­γο­ρα αντα­να­κλα­στι­κά επι­βάλ­λε­ται να έχουν οι περι­φε­ρεια­κοί της Ελλά­δας στην «ανα­χαί­τι­ση» του πόιντ γκαρντ Κέμπα Ουό­κερ, ο οποί­ος απο­τε­λεί το Α και το Ω της ομά­δας. Παράλ­λη­λα, το τρί­πτυ­χο επι­στρο­φές-πικ εν ρολ-άμυ­να θα πρέ­πει να το ακο­λου­θή­σουν σαν… Ευαγ­γέ­λιο οι Έλλη­νες διε­θνείς, ενώ η γραμ­μή ψηλών της «γαλα­νό­λευ­κης» θα πρέ­πει να… ιδρώ­σει απέ­να­ντι στην αντί­στοι­χη των ΗΠΑ, η οποία σε μία πρώ­τη σύγκρι­ση υπερ­τε­ρεί στα επι­θε­τι­κά ριμπά­ουντ (15 ένα­ντι 7 της Ελλά­δας), που δίνουν τις δεύ­τε­ρες ευκαι­ρί­ες στην επί­θε­ση. Σημα­ντι­κό­τε­ρο όλων; Το διά­βα­σμα του παι­χνι­διού και οι αντι­δρά­σεις του ομο­σπον­δια­κού τεχνι­κού, Θανά­ση Σκουρ­τό­που­λου, απέ­να­ντι στις επι­λο­γές του Γκρεγκ Πόπο­βιτς. Σε δια­φο­ρε­τι­κή περί­πτω­ση; Οι ΗΠΑ κάνουν το 4–0 και προ­κρί­νο­νται, ενώ η υπό­θε­ση πρό­κρι­σης της Εθνι­κής δυσκολεύει…

Διαι­τη­τές της ανα­μέ­τρη­σης ορί­στη­καν οι Αλε­ξά­νταρ Γκλί­σιτς (Σερ­βία), Φέρ­ντι­ναντ Πασκάλ (Φιλιπ­πί­νες) και Βόι­τσεχ Λίσζ­κα (Πολω­νία).

Στο άλλο ματς του 11ου ομί­λου, η Βρα­ζι­λία αντι­με­τω­πί­ζει την Τσε­χία (7/9, 11:30), με τον Άντερ­σον Βαρε­χάο και την παρέα του να στο­χεύ­ουν μόνο στο 4–0, προ­κει­μέ­νου να «αρπά­ξουν» την πρό­κρι­ση στην οκτάδα.

Στο 12ο όμι­λο, η αήτ­τη­τη Αυστρα­λία είναι το ακλό­νη­το φαβο­ρί, απέ­να­ντι στη Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία (7/9, 11:00), προ­κει­μέ­νου να πάρει πρό­ω­ρα την πρό­κρι­ση στην οκτά­δα, ενώ δυνα­τό ντέρ­μπι υπό­σχε­ται η Γαλ­λία (7/9, 15:00), η οποία επί­σης παρα­τάσ­σε­ται χωρίς απώ­λειες (3–0), κόντρα στη Λιθουα­νία (2–1).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο