Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μουσικές για το Πάσχα

Την Μεγά­λη Τετάρ­τη (4/4), ο «Επι­τά­φιος», το λογο­τε­χνι­κό ρέκ­βιεμ του Γιάν­νη Ρίτσου με τη στι­βα­ρή γρα­φή και το αλύ­γι­στο πνεύ­μα, σε μου­σι­κή του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, παρου­σιά­ζε­ται από την Μαρία Φαρα­ντού­ρη και τον βαθύ­φω­νο της ΕΛΣ, Τάσο Απο­στό­λου στην Αίθου­σα Σταύ­ρος Νιάρ­χος της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής. Μαζί τους, τρεις σπου­δαί­οι σολίστ, ο Αχιλ­λέ­ας Γουά­στωρ στο πιά­νο, ο Ηρα­κλής Ζάκ­κας στο μπου­ζού­κι και ο Αλέ­ξαν­δρος Μπο­τί­νης στο τσέ­λο (στις 20.30).

Στο πρώ­το μέρος της παρά­στα­σης παρου­σιά­ζε­ται εξ ολο­κλή­ρου το έργο «Επι­τά­φιος», ενώ στο δεύ­τε­ρο μέρος η Μαρία Φαρα­ντού­ρη απο­δί­δει μελο­ποι­η­μέ­νη ποί­η­ση μέσα από το πρί­σμα σημα­ντι­κών Ελλή­νων συνθετών.

Την ίδια μέρα στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών, ολο­κλη­ρώ­νο­νται οι εκδη­λώ­σεις του φετι­νού κύκλου «Adagio-Μου­σι­κές για τις ημέ­ρες του Πάσχα» με το «Αφιέ­ρω­μα στον Λέο­ναρντ Μπερν­στάιν» (1918–1990), από τη γέν­νη­ση του οποί­ου συμπλη­ρώ­νο­νται φέτος 100 χρόνια.

Ο Μπερν­στάιν, μία από τις πιο πολύ­πλευ­ρες προ­σω­πι­κό­τη­τες της μου­σι­κής του 20ού αιώ­να ‑πια­νί­στας, αρχι­μου­σι­κός και συνθέτης‑, εκτός από κοσμι­κά έργα έγρα­ψε και συν­θέ­σεις θρη­σκευ­τι­κού και μετα­φυ­σι­κού περιε­χο­μέ­νου, όπως οι «Ψαλ­μοί του Τσί­τσε­στερ» και η Συμ­φω­νία αρ. 3 «Καντίς» που θα ακου­στούν στην Αίθου­σα Χρή­στος Λαμπρά­κης (στις 20.30). Στο πρό­γραμ­μα αυτής της μεγά­λης πασχα­λι­νής συναυ­λί­ας (με ελλη­νι­κούς υπέρ­τι­τλους), που απο­τε­λεί συμπα­ρα­γω­γή της Κρα­τι­κής Ορχή­στρας Αθη­νών και του Μεγά­ρου, το κοι­νό θα έχει την ευκαι­ρία να γνω­ρί­σει επί­σης τον σύγ­χρο­νο Ισραη­λι­νό δημιουρ­γό Γιο­άβ Ταλ­μί (γενν. 1943) μέσα από τη βαθιά συγκι­νη­τι­κή σύν­θε­σή του Ελε­γεία για έγχορ­δα, τύμπα­να και ακορ­ντε­όν «Σκέ­ψεις για το Νταχάου».

Στην παρου­σί­α­ση της Συμ­φω­νί­ας αρ. 3 του Μπερν­στάιν λαμ­βά­νουν μέρος ως σολίστ η Σοφία Κυα­νί­δου (σοπρά­νο), ο Γιώρ­γος Γάλ­λος (αφη­γη­τής) και ο Γιώρ­γος Κοσμάς-Πετρά­ντης (boy soprano). Στη συναυ­λία συμ­με­τέ­χουν ακό­μη η Παι­δι­κή Xορω­δία Rosarte (διδα­σκα­λία Ρόζη Μαστρο­σάβ­βα) καθώς και οι Χορω­δί­ες της ΕΡΤ (διδα­σκα­λία Δημή­τρης Κτι­στά­κης) και του Δήμου Αθη­ναί­ων (διδα­σκα­λία Σταύ­ρος Μπε­ρής). Μαζί τους, οι μου­σι­κοί της Κρα­τι­κής Ορχή­στρας Αθη­νών υπό τη διεύ­θυν­ση του Μίλ­του Λογιά­δη. Θα προη­γη­θεί εισα­γω­γι­κή ομι­λία του Νίκου Λαά­ρη για τους κατό­χους εισι­τη­ρί­ων (ώρα έναρ­ξης: 19.45, Αίθου­σα Συνε­δρια­κού Κέντρου 1).

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο