Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπάιντεν ή Τραμπ; Ασαφές το αποτέλεσμα — Έξι αμφίρροπες Πολιτείες θα κρίνουν τον νικητή

Το απο­τέ­λε­σμα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών θα κρι­θεί από μια χού­φτα Πολι­τεί­ες, όπου η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων συνε­χί­ζε­ται και σήμε­ρα και η δια­φο­ρά των δύο μονο­μά­χων είναι τόσο μικρή που προς το παρόν δεν είναι δυνα­τόν να ανα­κη­ρυ­χθεί ο νικητής.

O Μπάι­ντεν ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει πρώ­τος στο μαγι­κό αριθ­μό των 270 εκλε­κτό­ρων, καθώς φαί­νε­ται ότι «κλει­δώ­νει» τη νίκη σε Ουι­σκόν­σιν και Μίσι­γκαν, σε Νεβά­δα και Αρι­ζό­να επί­σης, συνε­πώς δεν έχει καν ανά­γκη την Πεν­σιλ­βα­νία, όπου ο Τραμπ δια­τη­ρεί στα­θε­ρό και ευρύ προ­βά­δι­σμα. Το στρα­τό­πε­δο του Τραμπ ήδη έχει προ­χω­ρή­σει σε νομι­κές δια­δι­κα­σί­ες για να στα­μα­τή­σει η κατα­μέ­τρη­ση, ενώ ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος τουι­τά­ρει συνε­χώς, παρα­δε­χό­με­νος εμμέ­σως την ήττα

Μέχρι στιγ­μής, ο Δημο­κρα­τι­κός Τζο Μπάι­ντεν προη­γεί­ται σε αριθ­μό μεγά­λων εκλε­κτό­ρων, με 238, ενώ ο απερ­χό­με­νος Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος έχει εξα­σφα­λί­σει 213. Χρειά­ζο­νται 270 για να κερ­δί­σει κάποιος τον Λευ­κό Οίκο. Δεν έχει ακό­μη ανα­κοι­νω­θεί τελι­κό απο­τέ­λε­σμα στην Αλά­σκα, που ανα­δει­κνύ­ει 3 μεγά­λους εκλέ­κτο­ρες, ωστό­σο θεω­ρεί­ται δεδο­μέ­νο ότι θα την κερ­δί­σει ο Τραμπ, αφού κανέ­νας Δημο­κρα­τι­κός δεν έχει κατα­φέ­ρει εδώ και δεκα­ε­τί­ες να απο­σπά­σει αυτήν τη συντη­ρη­τι­κή Πολι­τεί­ας. Τα βλέμ­μα­τα είναι στραμ­μέ­να επο­μέ­νως σε έξι μεγά­λες Πολιτείες.

Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες)

Με κατα­με­τρη­μέ­νο το 92% των ψήφων σε αυτή τη βιο­μη­χα­νι­κή Πολι­τεία του βορ­ρά, την οποία είχε κερ­δί­σει ορια­κά ο Ντό­ναλντ Τραμπ το 2016, ο Τζο Μπάι­ντεν προη­γεί­ται με ποσο­στό 49,5% ένα­ντι 48,9% του Ρεπου­μπλι­κά­νου προέδρου.

Σύμ­φω­να με τα αμε­ρι­κα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σες, οι ψήφοι που απο­μέ­νουν να κατα­με­τρη­θούν είναι κυρί­ως επι­στο­λι­κές και θεω­ρεί­ται ότι θα ευνο­ή­σουν τον Μπάιντεν.

Η υπουρ­γός που είναι αρμό­δια για τις εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες στην Πολι­τεία άφη­σε νωρί­τε­ρα να εννοη­θεί ότι εντός της ημέ­ρας «θα έχου­με μια αρκε­τά ακρι­βή εικό­να» του απο­τε­λέ­σμα­τος, έστω και αν δεν θα είναι το οριστικό.

Γουισκόνσιν (10 μεγάλοι εκλέκτορες)

Σε αυτήν την αγρο­τι­κή Πολι­τεία, την οποία κέρ­δι­σε ο Τραμπ πριν από τέσ­σε­ρα χρό­νια, έχει κατα­με­τρη­θεί το 97% των ψήφων. Προς το παρόν, προη­γεί­ται ορια­κά ο Μπάι­ντεν, με ποσο­στό περί­που 49,5, ένα­ντι 48,8% του Τραμπ.

Το τελι­κό απο­τέ­λε­σμα ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θεί εντός της ημέ­ρας, αφού επα­λη­θευ­τεί τρεις φορές.

Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες)

Με κατα­με­τρη­μέ­νο το 86% των ψήφων, ο Μπάι­ντεν προη­γεί­ται με ποσο­στό 49,3%, ένα­ντι 48,7% του Τραμπ. Το 2016 την Πολι­τεία αυτήν είχε κερ­δί­σει η Χίλα­ρι Κλίντον.

Οι τοπι­κές εκλο­γι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν το πρωί της Τετάρ­της ότι η κατα­μέ­τρη­ση έχει στα­μα­τή­σει και δεν θα ξαναρ­χί­σει πριν από αύριο, Πέμπτη.

Εάν κερ­δί­σει το Μίσι­γκαν, το Γουι­σκόν­σιν και τη Νεβά­δα (16+10+6), ο Μπάι­ντεν θα εξα­σφα­λί­σει τους 32 εκλέ­κτο­ρες που του χρειά­ζο­νται για να φτά­σει στον «μαγι­κό αριθ­μό» των 270.

Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)

Έχει κατα­με­τρη­θεί το 92% των ψήφων σε αυτήν την Πολι­τεία του νότου που, κατά παρά­δο­ση, ψηφί­ζει Ρεπου­μπλι­κά­νους. Ο Ντό­ναλντ Τραμπ προη­γεί­ται προς το παρόν, με ποσο­στό 50,5%, ένα­ντι 48,3% του Μπάι­ντεν, όμως τα αμε­ρι­κα­νι­κά μμε εκτι­μούν ότι η δια­φο­ρά αυτή θα μειω­θεί όσο περ­νούν οι ώρες.

Το τελι­κό απο­τέ­λε­σμα ανα­μέ­νε­ται να γίνει γνω­στό εντός της ημέρας.

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Με κατα­με­τρη­μέ­νο το 95% των ψήφων, σε αυτήν την επί­σης συντη­ρη­τι­κή Πολι­τεία που παρα­δο­σια­κά ψηφί­ζει τους Ρεπου­μπλι­κά­νους, ο Τραμπ προη­γεί­ται με ποσο­στό 50,1%, ένα­ντι 48,6% του Μπάι­ντεν. Πρέ­πει ωστό­σο να σημειω­θεί ότι οι ψήφοι δια αλλη­λο­γρα­φί­ας που στάλ­θη­καν το αργό­τε­ρο μέχρι και την ημέ­ρα των εκλο­γών, στις 3 Νοεμ­βρί­ου, θα γίνο­νται δεκτές εφό­σον φτά­σουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)

Προς το παρόν έχει κατα­με­τρη­θεί μόνο το 79% των ψήφων σε αυτή τη βιο­μη­χα­νι­κή Πολι­τεία των βορειο­α­να­το­λι­κών ΗΠΑ. Νωρίς το πρωί της Τετάρ­της ο Τραμπ δια­τη­ρού­σε άνε­το προ­βά­δι­σμα, με ποσο­στό 53,9%, ένα­ντι 44,8% του Μπάι­ντεν. Σύμ­φω­να όμως με τα αμε­ρι­κα­νι­κά μμε, όταν ενσω­μα­τω­θούν οι επι­στο­λι­κές ψήφοι, η δια­φο­ρά αυτή θα μειωθεί.

Οι τοπι­κές αρχές ανέ­φε­ραν ότι το τελι­κό απο­τέ­λε­σμα θα γίνει γνω­στό μέχρι την Παρασκευή.

Επανακαταμέτρηση ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Γουισκόνσιν, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το αποτέλεσμα

Το προ­ε­κλο­γι­κό επι­τε­λείο του προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ θα ζητή­σει αμέ­σως να γίνει επα­να­κα­τα­μέ­τρη­ση των ψήφων στο Γουι­σκόν­σιν, μολο­νό­τι τα απο­τε­λέ­σμα­τα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στην Πολι­τεία αυτή δεν έχουν ακό­μη ανα­κοι­νω­θεί επι­σή­μως, αφού η κατα­μέ­τρη­ση συνεχίζεται.

«Υπήρ­ξαν ανα­φο­ρές για παρα­τυ­πί­ες σε πολ­λές κομη­τεί­ες του Γουι­σκόν­σιν, οι οποί­ες εγεί­ρουν σοβα­ρές αμφι­βο­λί­ες για την εγκυ­ρό­τη­τα του απο­τε­λέ­σμα­τος», ανέ­φε­ρε σε μια ανα­κοί­νω­σή του ο επι­κε­φα­λής της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας, Μπιλ Στέ­πιεν, χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες διευκρινίσεις.

«Ο πρό­ε­δρος είναι εντός των ορί­ων για να ζητή­σει επα­να­κα­τα­μέ­τρη­ση και θα το κάνου­με αμέ­σως», πρόσθεσε.

Σύμ­φω­να με την εται­ρεία δημο­σκο­πή­σε­ων Edison Research, στο Γουι­σκόν­σιν, με κατα­με­τρη­μέ­νο το 99% των ψήφων, ο Τζο Μπάι­ντεν προη­γεί­ται με ποσο­στό 49,4%, ένα­ντι 48,8% του Τραμπ. Δεδο­μέ­νου ότι η δια­φο­ρά τους είναι μικρό­τε­ρη της 1 μονά­δας, ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος δικαιού­ται να ζητή­σει να κατα­με­τρη­θούν ξανά οι ψήφοι.

Να σημειω­θεί ότι οι αρχές του Γουι­σκόν­σιν σκο­πεύ­ουν να ανα­κοι­νώ­σουν το τελι­κό απο­τέ­λε­σμα μέχρι το τέλος της ημέ­ρας, αφού προη­γου­μέ­νως κάνουν τρι­πλή επαλήθευση.

Επιτελείο Μπάιντεν: «Θα κερδίσουμε με τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία»

Η ομά­δα του Τζο Μπάι­ντεν ανήρ­τη­σε μια εικό­να στην επί­ση­μη σελί­δα του στο Instagram, στην οποία ανα­φέ­ρε­ται ότι ο υπο­ψή­φιος των Δημο­κρα­τι­κών «θα έχει περισ­σό­τε­ρες ψήφους από οποιον­δή­πο­τε άλλο υπο­ψή­φιο στην ιστορία».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο