Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπαίνουμε στη μάχη με τη δουλειά και τις γνώσεις μας! Εκατοντάδες υπογραφές στο διαδίκτυο

🔻 «Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και νέοι επιστήμονες θέτουμε τις δυνάμεις και τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των αναγκών του λαού!
🔻 Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη, μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό!
🔻 Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση!»

Αυτό το κάλε­σμα «αλλη­λεγ­γύ­ης, παρέμ­βα­σης και διεκ­δί­κη­σης» απευ­θύ­νουν εκα­το­ντά­δες πανε­πι­στη­μια­κοί και ερευ­νη­τές που υπο­γρά­φουν σχε­τι­κό κεί­με­νο στο δια­δί­κτυο, σε μια προ­σπά­θεια που ξεκί­νη­σε με πρω­το­βου­λία συν­δι­κα­λι­στών και άλλων μελών και φίλων του ΚΚΕ από πανε­πι­στή­μια και ερευ­νη­τι­κά κέντρα.

Μέχρι αυτή τη στιγ­μή  οι υπο­γρα­φές έφτα­σαν τις 428 και συνε­χί­ζο­νται, ενώ μετα­ξύ άλλων ξεχω­ρί­ζει η αντα­πό­κρι­ση δεκά­δων Ελλή­νων επι­στη­μό­νων από πανε­πι­στή­μια και ερευ­νη­τι­κούς φορείς του εξω­τε­ρι­κού.

✔️  Στο κεί­με­νό τους ανα­φέ­ρο­νται στη μάχη που δίνουν οι υγειο­νο­μι­κοί, χωρίς να σωπαί­νουν για τις ελλεί­ψεις και τα προ­βλή­μα­τα στο σύστη­μα Υγεί­ας, αλλά και οι εργα­ζό­με­νοι σε όλους τους άλλους χώρους που δίνουν τη δική τους σκλη­ρή μάχη, αντι­μέ­τω­ποι με τη μεγαλοεργοδοσία.
✔️  Τονί­ζουν ότι «σε αυτήν τη μάχη για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας, της ζωής και των δικαιω­μά­των του λαού, είμα­στε κι εμείς παρό­ντες»

Κάλεσμα αλληλεγγύης, παρέμβασης και διεκδίκησης

Αυτή την περί­ο­δο, οι υγειο­νο­μι­κοί είναι στην πρώ­τη γραμ­μή, δίνο­ντας με αυτα­πάρ­νη­ση και αυτο­θυ­σία τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του λαού. Δίνουν φωτει­νό παρά­δειγ­μα τι σημαί­νει επι­στή­μο­νας στην υπη­ρε­σία των λαϊ­κών ανα­γκών, όχι μόνο με το έργο τους, αλλά και με τη στά­ση τους, καθώς, αυτές τις δύσκο­λες ώρες, αρνού­νται να πνί­ξουν τη φωνή τους κάτω από τις μάσκες τους, ανα­δει­κνύ­ουν τα προ­βλή­μα­τα και διεκ­δι­κούν λύσεις, όχι μόνο για τα έκτα­κτα ζητή­μα­τα που έχουν προ­κύ­ψει με την επι­δη­μία, αλλά λύσεις μόνι­μες και ουσια­στι­κές, για την πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής του λαού.

Μαζί μ’αυ­τούς και οι εργα­ζό­με­νοι στα σού­περ μάρ­κετ, στην καθα­ριό­τη­τα, σε delivery, στο φάρ­μα­κο, τις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, την ενέρ­γεια κ.α. δίνουν τη δική τους σκλη­ρή μάχη, αντι­μέ­τω­ποι με τη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, που επι­χει­ρεί να μετα­τρέ­ψει την παν­δη­μία λόγω κορο­νοϊ­ού σε παν­δη­μία για τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων σε κάθε κλά­δο και χώρο δου­λειάς, με τη στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σης και αξιο­ποιώ­ντας το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο που έχει δια­μορ­φω­θεί δια­χρο­νι­κά. Απο­δει­κνύ­ε­ται για ακό­μα μια φορά και στην πρά­ξη ότι οι εργα­ζό­με­νοι με τη δου­λειά τους είναι αυτοί που είναι απα­ραί­τη­τοι για την κάλυ­ψη των ανα­γκών του λαού κι όχι αυτοί που τους ξεζου­μί­ζουν για να βγά­ζουν κέρδη.

Σε αυτή τη μάχη για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας, της ζωής και των δικαιω­μά­των του λαού, είμα­στε κι εμείς παρό­ντες και παρού­σες! Πανε­πι­στη­μια­κοί δάσκα­λοι, ερευ­νη­τές, νέοι επι­στή­μο­νες θέτου­με όλες μας τις δυνά­μεις στην υπη­ρε­σία των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του λαού μας! 

Μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή!
Ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις
τον αγώνα των υγειονομικών!

  • Όσοι δου­λεύ­ου­με στις βιοϊ­α­τρι­κές επι­στή­μες, συμ­βάλ­λου­με ανά­λο­γα με τις δυνα­τό­τη­τές μας στις απα­ραί­τη­τες ιατρο­δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις και στους κάθε λογής ελέγ­χους, στις κλι­νι­κές-εργα­στη­ρια­κές δοκι­μές, μετρή­σεις, παρα­τη­ρή­σεις, έρευ­νες και ό,τι άλλο χρειά­ζε­ται. Καλού­με την πολι­τεία να μας εντά­ξει άμε­σα στον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό, μαζί με τις προ­σλή­ψεις των χιλιά­δων υγειο­νο­μι­κών που απαι­τού­νται και την επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών μονά­δων υγείας.
  • Καλού­με τις διοι­κή­σεις των Πανε­πι­στη­μί­ων και των Ερευ­νη­τι­κών Κέντρων να δια­θέ­σουν όλες τις υπο­δο­μές των ιδρυ­μά­των που μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν για το σκο­πό αυτό.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές και τους συναδέλφους μας! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση!

  • Στε­κό­μα­στε απο­φα­σι­στι­κά στο πλευ­ρό των προ­πτυ­χια­κών και μετα­πτυ­χια­κών φοι­τη­τών μας, των υπο­ψη­φί­ων διδα­κτό­ρων, των συνα­δέλ­φων μας. Με κάθε τρό­πο, εκφρά­ζου­με έμπρα­κτα την αλλη­λεγ­γύη μας σε ό,τι πρό­βλη­μα αντι­με­τω­πί­ζουν οι ίδιοι και οι οικο­γέ­νειές τους.
  • Αξιο­ποιού­με όλες τις πρό­σφο­ρες μορ­φές για να επι­κοι­νω­νού­με στα­θε­ρά με τους φοι­τη­τές και τους συνερ­γά­τες μας. Τρο­φο­δο­τού­με με ποιο­τι­κό, δημιουρ­γι­κό περιε­χό­με­νο τη δύσκο­λη καθη­με­ρι­νό­τη­τά τους. Συμ­βάλ­λου­με χρη­σι­μο­ποιώ­ντας κάθε μέσο που έχου­με στη διά­θε­σή μας ώστε να μη χάσουν την επα­φή με τις σπου­δές τους, γνω­ρί­ζο­ντας βέβαια ότι οι εξ απο­στά­σε­ως δια­δι­κα­σί­ες επ’ ουδε­νί μπο­ρούν να υπο­κα­τα­στή­σουν το μάθη­μά μας. Διεκ­δι­κού­με από την κυβέρ­νη­ση να εξα­σφα­λί­σει άμε­σα την ισό­τι­μη πρό­σβα­ση όλων των φοι­τη­τών και συνα­δέλ­φων στην αξιο­ποί­η­ση των πρό­σφο­ρων ηλε­κτρο­νι­κών μέσων.
  • Μπαί­νου­με μπρο­στά στον αγώ­να για την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των και των σπου­δών, στη συλ­λο­γι­κή διεκ­δί­κη­ση για να μη φορ­τω­θούν τα βάρη της επι­δη­μί­ας στις πλά­τες του λαού, να μην απο­τε­λέ­σουν οι σημε­ρι­νές έκτα­κτες συν­θή­κες αφορ­μή για να προ­ω­θη­θούν περαι­τέ­ρω δια­χρο­νι­κές αντερ­γα­τι­κές και αντιεκ­παι­δευ­τι­κές στοχεύσεις.
  • Παλεύ­ου­με για την άμε­ση λήψη μέτρων προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων, υγιει­νής και ασφά­λειας στους χώρους δου­λειάς μας, τα Πανε­πι­στή­μια και τα Ερευ­νη­τι­κά κέντρα.
  • Να μη χάσει τη δου­λειά του κανέ­νας εργα­ζό­με­νος στα Πανε­πι­στή­μια και τα Ερευ­νη­τι­κά Κέντρα!

Μπαίνουμε στη μάχη με τη δουλειά και τις γνώσεις μας!

  • Δίνου­με τη μάχη της ενη­μέ­ρω­σης και της δια­φώ­τι­σης του λαού. Ανα­δει­κνύ­ου­με τους ταξι­κούς φραγ­μούς στον προ­σα­να­το­λι­σμό και την ανά­πτυ­ξη της επι­στη­μο­νι­κής γνώ­σης, το πώς η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της έρευ­νας και το κυνή­γι του κέρ­δους φρε­νά­ρει τις δυνα­τό­τη­τες αξιο­ποί­η­σης των τερά­στιων δυνα­το­τή­των που υπάρ­χουν σήμε­ρα ώστε η επι­στή­μη και η έρευ­να να δώσει λύσεις στα προ­βλή­μα­τα που μαστί­ζουν το λαό. Η σημε­ρι­νή κατά­στα­ση απο­δει­κνύ­ει τις εγκλη­μα­τι­κές για το λαό συνέ­πειες της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της υγεί­ας και της φαρ­μα­κευ­τι­κής έρευνας.
  • Απα­ντά­με απο­φα­σι­στι­κά σε ανορ­θο­λο­γι­κές, σκο­τα­δι­στι­κές απόψεις.
  • Με την ερευ­νη­τι­κή μας δου­λειά, ανά­λο­γα και με την επι­στη­μο­νι­κή μας ειδί­κευ­ση, επι­διώ­κου­με την κατα­νό­η­ση της επι­δη­μί­ας, των αιτιών και των συνε­πειών της. Φωτί­ζου­με τους μηχα­νι­σμούς και τις αιτί­ες της εξά­πλω­σης της. Απα­ντά­με μέσα από την επι­στη­μο­νι­κή μας έρευ­να στη μετα­κύ­λι­ση της κρα­τι­κής ανε­πάρ­κειας στην ατο­μι­κή ευθύ­νη και την από­δο­ση της παν­δη­μί­ας απο­κλει­στι­κά σε ατο­μι­κές συμπε­ρι­φο­ρές, για να μεί­νουν στο απυ­ρό­βλη­το οι μεγά­λες κρα­τι­κές ελλεί­ψεις. Μελε­τά­με συστη­μα­τι­κά τα δεδο­μέ­να από τη διε­θνή πεί­ρα και την Ελλά­δα, απο­τι­μά­με υπό το πρί­σμα των επι­στη­μο­νι­κών μας αντι­κει­μέ­νων τα μέτρα για την πρό­λη­ψη και αντι­με­τώ­πι­ση της δια­σπο­ράς της και τα απο­τε­λέ­σμα­τά τους σε όλες της σφαί­ρες της κοι­νω­νι­κής ζωής. Μελε­τά­με το απο­τύ­πω­μά της στο κοι­νω­νι­κό σύνο­λο, τον τρό­πο ζωής του λαού μας, τόσο βρα­χυ­πρό­θε­σμα, όσο και μακρο­πρό­θε­σμα. Αντλού­με συμπε­ρά­σμα­τα από την ιστο­ρι­κή πεί­ρα προη­γού­με­νων επι­δη­μιών και τα συσχε­τί­ζου­με με τις σύγ­χρο­νες συν­θή­κες και δυνατότητες.
  • Μελε­τά­με τις συνέ­πειες της εκτε­τα­μέ­νης «κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης» που έχει επι­βλη­θεί ως μέτρο για την πρό­λη­ψη της περαι­τέ­ρω δια­σπο­ράς. Ανα­ζη­τού­με τις ψυχο­λο­γι­κές, ηθι­κές, κοι­νω­νι­κές επι­πτώ­σεις και προ­ε­κτά­σεις. Συμ­βάλ­λου­με με την επι­στη­μο­νι­κή μας εργα­σία ώστε να «σπά­σουν» τα τεί­χη της απο­μό­νω­σης, η φετι­χο­ποί­η­ση της ατο­μι­κό­τη­τας, να ανα­δει­χθούν με σύγ­χρο­νους όρους οι αξί­ες της συλ­λο­γι­κό­τη­τας, της κοι­νω­νι­κό­τη­τας και της αλλη­λεγ­γύ­ης. Μελε­τά­με τις νέες μορ­φές που φέρ­νουν σήμε­ρα στο προ­σκή­νιο οι ανά­γκες της κοι­νω­νι­κής ζωής.
  • Απα­ντά­με από την άπο­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του λαού μας στις δυνα­τό­τη­τες και τις προ­κλή­σεις της «ψηφια­κής επο­χής», τις νέες μορ­φές σε εργα­σία, εκπαί­δευ­ση, επι­κοι­νω­νία κ.λπ. που — με την αφορ­μή και της επι­δη­μί­ας — απο­δει­κνύ­ε­ται ότι έχουν έρθει για να μείνουν.
  • Αντι­πα­λεύ­ου­με την παρα­λυ­τι­κή επί­δρα­ση που έχει η δημιουρ­γία κλί­μα­τος έντο­νου και γενι­κευ­μέ­νου φόβου στη συνεί­δη­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Μελε­τά­με και ανα­δει­κνύ­ου­με όλες τις δια­στά­σεις των νέων, σύγ­χρο­νων μορ­φών κατα­στο­λής και επι­τή­ρη­σης που με αφορ­μή την επι­δη­μία γίνε­ται σήμε­ρα προ­σπά­θεια να δοκι­μα­στούν στην πρά­ξη και να εμπε­δω­θούν στην κοι­νω­νι­κή συνείδηση.

Απευθύνουμε σε όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, νέους επιστήμονες, κάλεσμα αλληλεγγύης, συστράτευσης κι αγώνα, για να βγει ο λαός μας πιο δυνατός!

Παίρ­νου­με την υπό­θε­ση στα χέρια μας! Καλού­με όλους τους συλ­λο­γι­κούς φορείς και τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις της ακα­δη­μαϊ­κής-ερευ­νη­τι­κής κοι­νό­τη­τας να μπουν μπρο­στά στην οργά­νω­ση της συλ­λο­γι­κής μέρι­μνας και διεκ­δί­κη­σης για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας, της ζωής και των δικαιω­μά­των του λαού!

Με όπλο μας την αλληλεγγύη,
Μένουμε δυνατοί κι όχι σιωπηλοί!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο