Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπανγκλαντές: Δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων

Του­λά­χι­στον 25 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στη γιγα­ντιαία πυρ­κα­γιά που συνε­χί­ζει να μην έχει τεθεί υπό πλή­ρη έλεγ­χο σε εγκα­τά­στα­ση απο­θή­κευ­σης εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων στη Σιτα­κού­ντα, στο νοτιο­α­να­το­λι­κό Μπαν­γκλα­ντές, κατά νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό των θυμά­των που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα υγειο­νο­μι­κός αξιωματούχος.

«Είκο­σι πέντε άνθρω­ποι είναι νεκροί εξαι­τί­ας της πυρ­κα­γιάς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πέντε πυρο­σβε­στών. Ο απο­λο­γι­σμός είναι πιθα­νό να γίνει ακό­μη βαρύ­τε­ρος», καθώς πολ­λοί από τους τραυ­μα­τί­ες βρί­σκο­νται σε σοβα­ρή κατά­στα­ση, ενώ «η πυρ­κα­γιά δεν έχει τεθεί ακό­μη υπό πλή­ρη έλεγ­χο», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο αξιω­μα­τού­χος αυτός, ο Χασάν Σαχριάρ.

Η φωτιά εκδη­λώ­θη­κε χθες Σάβ­βα­το στις 21:30 (τοπι­κή ώρα· στις 18:30 ώρα Ελλά­δας) σε ιδιω­τι­κή εγκα­τά­στα­ση απο­θή­κευ­σης εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων, περί­που 40 χιλιό­με­τρα από το μεγά­λο λιμά­νι της Τσιταγκόνγκ.

Σύμ­φω­να με το πυρο­σβε­στι­κό σώμα, ενώ εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι κατέ­βα­λαν προ­σπά­θειες να σβή­σουν τη φωτιά, περί­που μία ώρα μετά την εκδή­λω­σή της, αρκε­τά εμπο­ρευ­μα­το­κι­βώ­τια που περιεί­χαν χημι­κά προ­ϊ­ό­ντα εξερ­ρά­γη­σαν, προ­κα­λώ­ντας δεκά­δες θύμα­τα μετα­ξύ των δυνά­με­ων επέμβασης.

Η ισχύς των εκρή­ξε­ων ήταν τέτοια που ταρα­κου­νή­θη­καν κτί­ρια σε από­στα­ση χιλιομέτρων.

Η κατα­στρο­φή προ­κά­λε­σε επί­σης του­λά­χι­στον 170 τραυ­μα­τι­σμούς και ανά­με­σα στα θύμα­τα είναι 40 πυρο­σβέ­στες και 10 αστυ­νο­μι­κοί, σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας στην περι­φέ­ρεια της Τσι­τα­γκόνγκ, τον Ανουάρ Χοσάιν.

Μέσα ενη­μέ­ρω­σης του Μπαν­γκλα­ντές μετέ­δω­σαν νωρί­τε­ρα ότι οι τραυ­μα­τί­ες ενδέ­χε­ται να φθά­νουν ως ακό­μη και τους 300.

Πολ­λά από τα εμπο­ρευ­μα­το­κι­βώ­τια περιεί­χαν ρού­χα, αξί­ας αρκε­τών εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων, τα οποία επρό­κει­το να εξα­χθούν σε αλυ­σί­δες λια­νι­κής σε δυτι­κές χώρες, σημεί­ω­σε εξάλ­λου ο Μομι­νούρ Ραχ­μάν, ο περι­φε­ρειάρ­χης της Τσιταγκόνγκ.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο