Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπανγκλαντές: Περισσότεροι από 50 νεκροί εργάτες από πυρκαγιά σε εργοστάσιο

Του­λά­χι­στον 52 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στο Μπαν­γκλα­ντές από πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε χθες, Πέμ­πτη, και εξα­κο­λου­θεί να μαί­νε­ται σε εργο­στά­σιο κοντά στην Ντά­κα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η αστυνομία.

Τα σωστι­κά συνερ­γεία εξα­κο­λου­θούν να ανα­σύ­ρουν πτώ­μα­τα από το κτίριο.

Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, του­λά­χι­στον 30 άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν επί­σης, μετα­ξύ των οποί­ων βρί­σκο­νται πολ­λοί που πήδη­σαν από ψηλούς ορό­φους για να γλι­τώ­σουν από τις φλόγες.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνω­στός ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που βρί­σκο­νταν μέσα στο κτί­ριο στο οποίο εκδη­λώ­θη­κε η πυρ­κα­γιά, και οικο­γέ­νειες που έχουν συγκε­ντρω­θεί έξω από αυτό εξα­κο­λου­θούν να περι­μέ­νουν να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους.

Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία και αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες, η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε χθες γύρω στις 17:00 τοπι­κή ώρα (14:00 ώρα Ελλά­δος) στο εργο­στά­σιο της Hashem Food and Beverage, η οποία δια­τη­ρεί το κτί­ριο αυτό έξι ορό­φων στο Ρουπ­γκά­νι, μια βιο­μη­χα­νι­κή πόλη κοντά στην Ντάκα.

Το εργο­στά­σιο αυτό παρα­σκευά­ζει κυρί­ως ζαχα­ρω­τά, νου­ντλς και χυμούς φρούτων.

Η πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία ανα­κοί­νω­σε ότι έχει δια­σώ­σει 25 ανθρώ­πους που είχαν κατα­φύ­γει στην ορο­φή του κτι­ρί­ου, αλλά δεν ήταν ούτε αυτή σε θέση να διευ­κρι­νί­σει πόσοι άνθρω­ποι βρι­σκό­ντου­σαν μέσα σε αυτό.

“Μόλις τεθεί υπό έλεγ­χο η πυρ­κα­γιά θα ξεκι­νή­σου­με επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας για επι­ζώ­ντες στο εσω­τε­ρι­κό του κτι­ρί­ου”, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της πυρο­σβε­στι­κής Ντε­μπα­σίς Μπαρντχάν.

Ο Μοχά­μαντ Σαΐ­φουλ, ένας εργα­ζό­με­νος που γλί­τω­σε από τη φωτιά, δήλω­σε ότι μέσα στο εργο­στά­σιο βρι­σκό­ντου­σαν δεκά­δες εργαζόμενοι.

“Στον τρί­το όρο­φο, οι πόρ­τες πρό­σβα­σης στο κλι­μα­κο­στά­σιο ήταν κλει­στές. Συνά­δελ­φοι λένε ότι μέσα βρί­σκο­νταν 48 άνθρω­ποι. Δεν ξέρω τι τους έχει συμ­βεί”, είπε.

Ο Μάμουν, ένας άλλος εργα­ζό­με­νος, διη­γή­θη­κε ότι μαζί με 13 άλλους έτρε­ξε στην ορο­φή του κτι­ρί­ου όταν ξέσπα­σε η φωτιά στο ισό­γειο και γέμι­σε με πυκνό μαύ­ρο καπνό όλο το κτίριο.

“Οι πυρο­σβέ­στες μας κατέ­βα­σαν με σκοι­νί”, πρόσθεσε.

Οι φωτιές και η κατάρ­ρευ­ση κτι­ρί­ων είναι συχνές στο Μπαν­γκλα­ντές, μια φτω­χή χώρα της νότιας Ασί­ας, κυρί­ως στην σημα­ντι­κή βιο­μη­χα­νία της κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας της, λόγω της έλλει­ψης σεβα­σμού συχνά στα μέτρα και τις προ­δια­γρα­φές ασφαλείας.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο