Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπιν Λάντεν, τόσο χρήσιμος ακόμα και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί…

Στις 2 Μαΐ­ου 2011 σκο­τώ­νε­ται από τη CIA στο Πακι­στάν ο Οσά­μα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπιν Λάντεν, γόνος πλού­σιας οικο­γέ­νειας από τη Σαου­δι­κή Αρα­βία, με συναλ­λα­γές με τις ΗΠΑ, γεν­νή­θη­κε στις 10 Μάρ­τη του 1957 και στρα­το­λο­γή­θη­κε από τη CIA μόλις στα 22 του, για να ηγη­θεί των μου­τζα­χε­ντίν στην «Επι­χεί­ρη­ση Κυκλώ­νας», επι­χεί­ρη­ση που σχε­δί­α­σε ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας του τότε προ­έ­δρου Τζί­μι Κάρ­τερ και μετέ­πει­τα σύμ­βου­λος του προ­έ­δρου Ομπά­μα, Ζμπί­γκνιου Μπρεζίνσκι.

Είχε επα­φή με τον κωδι­κό «Τιμ Οσμάν» στον πακι­στα­νι­κό στρα­τό και την ISI και ξεκί­νη­σαν το βρώ­μι­κο πόλε­μο στη ΛΔ Αφγα­νι­στάν που είχε εγκα­θι­δρυ­θεί από την επα­νά­στα­ση του 1978. Τη λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση του Αφγα­νι­στάν συνέ­δρα­με από τη μεριά της η Σοβιε­τι­κή Ένωση.

«Σύμ­φω­να με την επί­ση­μη εκδο­χή της ιστο­ρί­ας, η βοή­θεια της CIA προς τους Μου­τζα­χε­ντίν ξεκί­νη­σε κάποια στιγ­μή το 1980, μετά τη σοβιε­τι­κή εισβο­λή στις 24 Δεκεμ­βρί­ου 1979. Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως, αν και έχει απο­κρυ­φτεί επι­με­λώς, είναι εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή. Για την ακρί­βεια, στις 3 Ιου­λί­ου 1979, ο πρό­ε­δρος Κάρ­τερ υπέ­γρα­ψε το πρώ­το διά­ταγ­μα για την απο­στο­λή μυστι­κής βοή­θειας στους αντι­πά­λους του φιλο­σο­βιε­τι­κού καθε­στώ­τος της Καμπούλ. Την ίδια μέρα συνέ­τα­ξα σημεί­ω­μα προς τον πρό­ε­δρο όπου του εξή­γη­σα, ότι κατά την άπο­ψή μου, αυτή η βοή­θεια θα προ­κα­λέ­σει τη σοβιε­τι­κή στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή» είχε δηλώ­σει ο Μπρε­ζίν­σκι σε συνέ­ντευ­ξη που είχε παρα­χω­ρή­σει στο γαλ­λι­κό περιο­δι­κό «Le Nouvel Observateur», το Γενά­ρη του 1998.

Μετά από τη νίκη του Αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, ο Μπιν Λάντεν στρά­φη­κε ενα­ντί­ον των πρώ­ην συμ­μά­χων του, συγκρο­τώ­ντας την «Αλ Κάι­ντα» και πραγ­μα­το­ποιώ­ντας χτυ­πή­μα­τα κατά Αμε­ρι­κα­νι­κών στό­χων ανά τον κόσμο.

Υπο­τί­θε­ται στρο­φή στην «καριέ­ρα» του Μπιν Λάντεν ήταν ο πόλε­μος του Κόλ­που το 1991, ο πρώ­τος πόλε­μος ενά­ντια στο Ιράκ υπό τον Τζορτζ Μπους τον πρε­σβύ­τε­ρο. Στην οργά­νω­σή του απο­δό­θη­καν οι επι­θέ­σεις στους Δίδυ­μους Πύρ­γους το 2001 στη Νέα Υόρ­κη των ΗΠΑ. Έκτο­τε και με πρό­σχη­μα την τρο­μο­κρα­τία, ξεκί­νη­σε μια άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα και τις ελευ­θε­ρί­ες των εργα­ζο­μέ­νων ανά την υφή­λιο, καθώς και μια σει­ρά στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις μικρής και μεγά­λης έκτα­σης (πόλε­μος σε Αφγα­νι­στάν, Ιράκ, κ.α.).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο