Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπλόκο από τη Δικαιοσύνη για ταφή του Μίκη στο Βραχάτι

Προ­σω­ρι­νή δια­τα­γή που απα­γο­ρεύ­ει οποια­δή­πο­τε ενέρ­γεια για τον εντα­φια­σμό του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, σε χώρο που δεν συνά­δει με την τελευ­ταία του επι­θυ­μία εξέ­δω­σε, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, το Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο Αθηνών.

Ο Μίκης είχε ανα­θέ­σει σε πρό­σω­πα της από­λυ­της εμπι­στο­σύ­νης του όλα τα δια­δι­κα­στι­κά γύρω από την εξό­διο ακο­λου­θία και την ταφή του. Μάλι­στα, στο σχε­τι­κό συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κό έγγρα­φο ο εκλι­πών είχε προ­βλέ­ψει αρκε­τές λεπτο­μέ­ρειες, μετα­ξύ των οποί­ων ακό­μα και το γρα­φείο τελε­τών που θα ανα­λάμ­βα­νε την κηδεία του, έχο­ντας συνά­ψει και το σχε­τι­κό ιδιω­τι­κό συμφωνητικό.

Στο πλαί­σιο αυτό και παρά την επι­δί­ω­ξη μέλους της οικο­γέ­νειας να μην ακο­λου­θή­σει την τελευ­ταία επι­θυ­μία του δημιουρ­γού, ανα­θέ­το­ντας την τελε­τή σε άλλο γρα­φείο και ανα­ζη­τώ­ντας άλλα κοι­μη­τή­ρια, το Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο Αθη­νών με σημε­ρι­νή του από­φα­ση εξέ­δω­σε προ­σω­ρι­νή δια­τα­γή που τους απα­γο­ρεύ­ει οποια­δή­πο­τε ενέρ­γεια για τον εντα­φια­σμό του εκλιπόντος.

Δικαί­ω­σε, έτσι, σε πρώ­το στά­διο τον συνερ­γά­τη του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη ο οποί­ος προ­σέ­φυ­γε με σχε­τι­κή αίτη­ση και προ­σκό­μι­σε πλή­θος εγγρά­φων που απο­δεί­κνυαν με τρό­πο αδιαμ­φι­σβή­τη­το την τελευ­ταία επι­θυ­μία του εκλι­πό­ντα. Όπως ορί­ζει η δικο­νο­μία, μετά την προ­σω­ρι­νή δια­τα­γή ακο­λου­θούν τα ασφα­λι­στι­κά μέτρα, η συζή­τη­ση των οποί­ων ορί­στη­κε για τη Δευ­τέ­ρα λόγω της κατε­πεί­γου­σας κατάστασης.

Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι σύμ­φω­να με άρθρο 15 του νόμου 4368/2016 μπο­ρεί κάποιος να ορί­σει όλες τις λεπτο­μέ­ρειες της κηδεί­ας του (τόπο, τύπο κλπ), αρκεί να υπο­γρά­ψει σχε­τι­κή συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κή πρά­ξη, κάτι που σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες είχε κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο