Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπορεί αυτός που προκαλεί το πρόβλημα να το λύσει; (3ο)

Στο αφιέ­ρω­μά μας για το περι­βάλ­λον, δε μπο­ρού­σε να λεί­πει ‑σαν επί­λο­γος, το κεφά­λαιο «σκου­πί­δια» και ειδι­κά σ’ αυτό που έχει να κάνει με τη δια­χεί­ρι­σή τους. Το προ­τάσ­σου­με, μετά τη μαχη­τι­κή κινη­το­ποί­η­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν έξω από τα γρα­φεία του ΕΔΣΝΑ (Ειδι­κού Δια­βαθ­μι­δι­κού Συν­δέ­σμου Νομού Αττι­κής) συν­δι­κά­τα και φορείς της Δυτι­κής Αττι­κής, του δήμου Φυλής και ο δήμος Πετρού­πο­λης, πετυ­χαί­νο­ντας την ανα­βο­λή της προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νης συνε­δρί­α­σης του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ με θέμα την επέ­κτα­ση της λει­τουρ­γί­ας του ΧΥΤΑ Φυλής.

«Μιλάτε για ανάπτυξη μιλάμε για ζωή να κλείσει τώρα η χωματερή»

Στην κινη­το­ποί­η­ση ακού­στη­καν συν­θή­μα­τα όπως «Μιλά­τε για ανά­πτυ­ξη, μιλά­με για ζωή. Να κλεί­σει τώρα η χωμα­τε­ρή», «Έξω τα σκου­πί­δια από τη Φυλή. Να κλεί­σει τώρα η χωμα­τε­ρή» και «Η πολι­τι­κή σας τσα­κί­ζει το λαό. Φτώ­χεια, ανερ­γία και σκου­πι­δα­ριό».

Στη συγκέ­ντρω­ση παρευ­ρέ­θη­καν και μίλη­σαν ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Αττι­κής με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», και ο Βαγ­γέ­λης Σίμος, δήμαρ­χος Πετρούπολης.

pdfΕΔΣΝΑ Πρω­τού­λης συν­δι­κά­τα & φορείς 31-Ιού­λη 2019 Μπρο­στά οι δικές μας ανάγκες!

Στην καρδιά του προβλήματος

Η δια­χεί­ρι­ση απο­βλή­των (γενι­κά και των αστι­κών ειδι­κά), πέρα από ζήτη­μα ‑μέσα από ψευ­δε­πί­γρα­φα «κοι­νω­νι­κά» οφέ­λη προ­στα­σί­ας του περι­βάλ­λο­ντος κλπ, τα τελευ­ταία (20 του­λά­χι­στον) χρό­νια, έχει μετα­τρα­πεί σ’  όλη την ΕΕ, σε πηγή πλου­τι­σμού των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο χώρο επι­βάλ­λο­ντας τα συμ­φέ­ρο­ντά τους με τη βού­λα του νόμου

Στη χώρα μας ‑από τις πλέ­ον καθυ­στε­ρη­μέ­νες τεχνο­λο­γι­κά στο συγκε­κρι­μέ­νο τομέα και με εκρη­κτι­κό το πρό­βλη­μα τόσο στην Αττι­κή (ΧΥΤΑ)  – που αυτή τη στιγ­μή είναι η μόνη εγκα­τά­στα­ση δια­χεί­ρι­σης απο­βλή­των στο Λεκα­νο­πέ­διο, όσο και στην επαρ­χία με τις χιλιά­δες «παρά­νο­μες» μικρές και μεγά­λες χωμα­τε­ρές απο­τε­λεί ευθεία απει­λή για την της  δημό­σια υγεία και για την ποιό­τη­τα της ζωής εκα­τομ­μυ­ρί­ων πολιτών.

Υπάρ­χει και το έγκλη­μα σε βάρος και του περι­βάλ­λο­ντος Γραμ­μα­τι­κό  (ΧΥΤΑ-ΧΥΤ”Υ”) — με μηδα­μι­νή συμ­βο­λή στη δια­χεί­ρι­ση του τερά­στιου όγκου απο­βλή­των της Αττι­κής όταν λει­τουρ­γή­σει, που αξί­ζει να στα­θού­με για λίγο: Ο χώρος επι­λέ­χτη­κε μετά από μαρα­θώ­νιες δικα­στι­κές και επί τόπου μάχες (η δια­δι­κα­σία ξεκί­νη­σε το 2003, δηλ πριν από 16 χρό­νια, με αμφι­λε­γό­με­νες και δια­βλη­τές περι­βαλ­λο­ντι­κές μελέ­τες) σύμ­φω­να με το σχέ­διο δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των (ΠΕΣΔΑ) της Αττι­κής, ο χώρος του Γραμ­μα­τι­κού έχει χαρα­κτη­ρι­στεί [ΟΕΔΑ] «Ολο­κλη­ρω­μέ­νη Εγκα­τά­στα­ση Δια­χεί­ρι­σης Απορ­ριμ­μά­των» Βορειο­α­να­το­λι­κής Αττι­κής και ο ΧΥΤΥ θα συμπλη­ρω­θεί με την κατα­σκευή δύο μονά­δων επε­ξερ­γα­σί­ας απορ­ριμ­μά­των και βιο­α­πο­δο­μή­σι­μων (ΜΕΑ και ΜΕΒΑ). Η ΜΕΑ με δυνα­μι­κό­τη­τα 60.000 τόνων/έτος και η ΜΕΒΑ με 20.000 τόνους (το έργο είναι αδειο­δο­τη­μέ­νο για μεγα­λύ­τε­ρη ποσό­τη­τα και συγκε­κρι­μέ­να 127.500 και 40.000 τόνους αντί­στοι­χα). Βρί­σκε­ται στην περιο­χή «Μαύ­ρο Βου­νό» και η λει­τουρ­γία της, γίνε­ται από ιδιώ­τη-εργο­λά­βο (εται­ρεία Μεσό­γειος). Οπως απο­φα­σί­στη­κε, ο ΧΥΤΥ, θα ξεκι­νή­σει να δέχε­ται το υπό­λειμ­μα της επε­ξερ­γα­σί­ας απορ­ριμ­μά­των από το ΚΔΑΥ Κορω­πί­ου (επί­σης ιδιω­τι­κό ‑εται­ρεία WATT) που είναι ένα από τα τέσ­σε­ρα της Αττι­κής που είναι συμ­βε­βλη­μέ­να με την Ελλη­νι­κή Εται­ρεία Αξιο­ποί­η­σης Ανα­κύ­κλω­σης -«Γιάν­νης κερ­νά­ει, Γιάν­νης πίνει». Όσο για τα οικο­νο­μι­κά στοι­χεία υλο­ποί­η­σης του έργου, απο­κα­λύ­πτουν τον διπλά “αμαρ­τω­λό”, αντι­λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα του. Πρό­κει­ται για ένα ΧΥΤ“Υ” πραγ­μα­τι­κού κόστους 35 εκατ. ευρώ, που θα δέχε­ται κατά μέγι­στο 23.255 τον/έτος “υπο­λειμ­μά­των”. Για το σύνο­λο των ΧΥΤΥ (μαζί και του Γραμ­μα­τι­κού) το ΠΕΣΔΑ προ­βλέ­πει δαπά­νη 50 εκατ. ευρώ για ποσό­τη­τα υπο­λειμ­μά­των 414.090 τον/έτος. Δηλα­δή για τον ΧΥΤ“Υ” Γραμ­μα­τι­κού, που θα δέχε­ται μόνο το 5,6% της συνο­λι­κής ποσό­τη­τας των υπο­λειμ­μά­των, ξοδεύ­ε­ται (μαζί με την τελι­κή απο­πλη­ρω­μή του έργου) το 70% της συνο­λι­κής δαπά­νης για όλους μαζί τους ΧΥΤ”Υ”(!!) ‑κλεί­νει η παρένθεση.

Στο μετα­ξύ υπάρ­χουν όλο και νέες εξε­λί­ξεις στην ΕΕ: Οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι απο­φά­σι­σαν πως δεν τους βολεύ­ουν τα μεγά­λα εργο­στά­σια ΣΔΙΤ μηχα­νι­κής και βιο­λο­γι­κής επε­ξερ­γα­σί­ας (MBT) και έτσι δεν θα υπο­στη­ρί­ζο­νται πια από την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή και δεν θα χρη­μα­το­δο­τού­νται στη νέα προ­γραμ­μα­τι­κή περί­ο­δο, αντί­θε­τα προ­ω­θού­νται τα λεγό­με­να «τέσ­σε­ρα ρεύ­μα­τα» — στο πλαί­σιο των τοπι­κών σχε­δί­ων δια­χεί­ρι­σης των δήμων, με δια­χεί­ρι­ση των ανα­κυ­κλώ­σι­μων υλι­κών στην πηγή. Αυτό θα γίνει υπο­χρε­ω­τι­κά  με τη διά­θε­ση «καθα­ρών υλικών/προϊόντων» που θα δια­θέ­τουν σε ιδιώ­τες, που θα εγκα­τα­στή­σουν σφρα­γι­σμέ­νους κάδους δια­φο­ρε­τι­κών χρω­μά­των ή σπι­τά­κια ανα­κύ­κλω­σης με οικονομικό/ανταποδοτικό εργα­λείο (κου­πό­νι) και θα ανα­λά­βουν την απο­κο­μι­δή των ανα­κυ­κλώ­σι­μων, δηλα­δή καθα­ρών υλι­κών. Το υπό­λοι­πο 50% που θα είναι στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του «το υγρό κλά­σμα», δηλα­δή τα από­βλη­τα τρο­φί­μων (απο­φά­για), που αν βρε­θούν στον ίδιο κάδο με τα ανα­κυ­κλώ­σι­μα τα κατα­στρέ­φουν ή μειώ­νουν δρα­στι­κά την αξία τους λόγω μη καθα­ρό­τη­τας ή αυξά­νουν το κόστος δια­λο­γής όταν περ­νούν από ΚΔΑΥ ή εργο­στά­σιο μηχα­νι­κής και βιο­λο­γι­κής επε­ξερ­γα­σί­ας παρα­μέ­νει έωλο. Ήδη σήμε­ρα, με τα στα­τι­στι­κά οι (μπλε) κάδοι ανα­κύ­κλω­σης είναι σύμ­μει­κτοι, με σκου­πί­δια πάνω από 50% (του δήμου Αθή­νας ξεπερ­νά­ει το 70%!). Και μετά θα έχου­με το «πέμ­πτο ρεύ­μα», καφέ κάδος ή press containers σε ξενο­δο­χεία, νοσο­κο­μεία, εστια­τό­ρια, στρα­τό­πε­δα κλπ., που θα εγκα­τα­στή­σουν και πάλι ιδιώ­τες οι οποί­οι θα ανα­λά­βουν την απο­κο­μι­δή των βιο­α­πο­βλή­των, που θα πλη­ρώ­σει και πάλι η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια για­τί «θα πρέ­πει να δοθούν κίνη­τρα από τους δήμους, όπως λ.χ. μεί­ω­ση τελών σε αυτούς που θα τα εγκα­τα­στή­σουν». Από το «πέμ­πτο ρεύ­μα» μπο­ρεί να παρα­χθεί ‑λένε, εξαι­ρε­τι­κό compost, βιο­α­έ­ριο (με feed in tariff) και βιο­καύ­σι­μα, για τα οποία υπάρ­χει «δεσμευ­τι­κός εθνι­κός στό­χος» (που επι­βάλ­λει η Ε.Ε.) Επι­πλέ­ον, στις νέες χωρο­θε­τή­σεις του ΠΕΣΔΑ μπο­ρούν να προ­βλε­φθούν μονά­δες ανα­ε­ρό­βιας χώνε­ψης που παρά­γουν βιο­α­έ­ριο και κομπόστ και θα δια­χει­ρί­ζο­νται τα βιο­α­πό­βλη­τα, ιδί­ως τρο­φί­μων και ληγ­μέ­νων προ­ϊ­ό­ντων των super market. Μπο­ρεί, επί­σης, να εγκα­τα­στα­θεί μονά­δα αερό­βιας χώνε­ψης των βιο­α­πο­βλή­των –πρά­σι­να, κλα­δέ­μα­τα κλπ.– αλλά και της λυμα­το­λά­σπης, που θα παρά­ξει καλής ποιό­τη­τας compost και ενερ­γεια­κά θα υπο­στη­ρί­ζε­ται από Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας (ΑΠΕ), ιδί­ως φωτοβολταϊκά.

.png

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Εκδή­λω­ση με θέμα την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για τη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των προς όφε­λος του λαού

Το ζήτη­μα της δια­χεί­ρι­σης των απορ­ριμ­μά­των δεν είναι τεχνο­κρα­τι­κό,  είναι βαθύ­τα­τα πολι­τι­κό – ταξι­κό ζήτημα.

Γ. Πρω­τού­λης: «Το κόστος για να κατα­στούν τα σκου­πί­δια φτη­νή πρώ­τη ύλη για το κεφά­λαιο, φορ­τώ­νε­ται στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων»


Οι πρά­σι­νοι «μαϊ­ντα­νοί»

Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» Naturefriends Greece

Το Ελλη­νι­κό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»/Naturefriends Greece με Δελ­τίο Τύπου επι­ση­μαί­νει ότι αν ο ΕΔΣΝΑ απο­φα­σί­σει τη συνέ­χι­ση της λει­τουρ­γί­ας του ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι σε βάρος του περι­βάλ­λο­ντος και της ποιό­τη­τας ζωής των κατοί­κων της Δυτι­κής Αττι­κής και της Δυτι­κής Αθή­νας
✔️ ΟΧΙ στη διαιώ­νι­ση της λει­τουρ­γί­ας του ΧΥΤΑ Φυλής
✔️ ΟΧΙ στον περι­βαλ­λο­ντι­κό ρατσισμό
✔️ ΝΑΙ στη χωρο­θέ­τη­ση νέων ΧΥΤΥ και την εφαρ­μο­γή του ΠΕΣΔΑ Αττικής
✔️ Να εφαρ­μο­στεί ο Περι­φε­ρεια­κός Σχε­δια­σμός Δια­χεί­ρι­σης Απορριμμάτων/ ΠΕΣΔΑ Αττι­κής με τη χωρο­θέ­τη­ση νέων ΧΥΤΥ και ότι άλλο προ­βλέ­πε­ται σε όλους τους διοι­κη­τι­κούς και γεω­γρα­φι­κούς τομείς της Περιφέρειας.
✔️ Ο αγώ­νας για τη μεί­ω­ση, την οικο­λο­γι­κή, απο­κε­ντρω­μέ­νη και κοι­νω­νι­κά δίκαιη δια­χεί­ρι­ση των αστι­κών απο­βλή­των συνε­χί­ζε­ται.

.png

Η θέση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων

(Φεβ 2014 — Δια­τμη­μα­τι­κή Επι­τρο­πή Περι­φε­ρεια­κής και Τοπι­κής Διοί­κη­σης της ΚΕ του ΚΚΕ — επι­στο­λή στον Περι­φε­ρειάρ­χη Αττι­κής Γ. Σγουρό)

  1. Το ΚΚΕ δίνει ιδιαί­τε­ρο βάρος στον τομέα της δια­χεί­ρι­σης των αστι­κών στε­ρε­ών απο­βλή­των (ΑΣΑ) στην Αττι­κή και γενι­κό­τε­ρα σε όλη τη χώρα, καθώς είναι στε­νά δεμέ­νος με τους όρους δια­βί­ω­σης της εργα­τι­κής τάξης, των λαϊ­κών στρω­μά­των. Το αντι­κεί­με­νο ειδι­κό­τε­ρα της μετα­φόρ­τω­σης, της επε­ξερ­γα­σί­ας και της υγειο­νο­μι­κής ταφής, που υπά­γε­ται στις απο­κλει­στι­κές αρμο­διό­τη­τες του ΕΔΣΝΑ, με τον τρό­πο που υλο­ποιεί­ται έχει σημα­ντι­κές επι­πτώ­σεις στη δημό­σια υγεία, στο περι­βάλ­λον, στο σύνο­λο των συν­θη­κών εργα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων του υπό­ψη τομέα και στο πενι­χρό εισό­δη­μα, όσο από­μει­νε, της λαϊ­κής οικογένειας.
  2. Παίρ­νου­με επί­σης υπό­ψη, ότι το ευρω­ε­νω­σια­κό κεφά­λαιο και το πολι­τι­κό του προ­σω­πι­κό δίνουν ιδιαί­τε­ρο βάρος, σε περί­ο­δο όξυν­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και έντα­σης του ενδο­μο­νο­πω­λια­κού αντα­γω­νι­σμού, στη δια­χεί­ρι­ση των απο­βλή­των ως “πόρων” που προ­σφέ­ρο­νται για την απο­δο­τι­κή, για το κεφά­λαιο, επέν­δυ­ση μέρους των συσ­σω­ρευ­μέ­νων κερ­δών. Τα πρό­σφα­τα κοι­νο­τι­κά έγγρα­φα: “Χάρ­της Πορεί­ας για μια απο­δο­τι­κή, από πλευ­ράς πόρων, Ευρώ­πη”, “Πρά­σι­νη Βίβλος για τα πλα­στι­κά από­βλη­τα”, Πρό­τα­ση της Επι­τρο­πής για το 7ο Πρό­γραμ­μα Δρά­σης για το Περι­βάλ­λον, προς αυτή την κατεύ­θυν­ση προ­σα­να­το­λί­ζουν τη δια­χεί­ρι­ση των απο­βλή­των. Είναι η ίδια κατεύ­θυν­ση προς την οποία συμπί­πτουν Κυβέρ­νη­ση και Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, υπη­ρε­τώ­ντας από κοι­νού τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων του κλάδου.
  3. Στο πλαί­σιο αυτό οι κομ­μου­νι­στές που εκλέ­γο­νται σε όλες τις βαθ­μί­δες του κρα­τι­κών οργά­νων (Βου­λή, Περι­φέ­ρειες, Δήμοι), μαζί και στην Ευρω­βου­λή, καθώς και οι κομ­μα­τι­κές μας οργα­νώ­σεις, παρα­κο­λου­θούν από κοντά όλες τις εξε­λί­ξεις, δια­τυ­πώ­νουν την κρι­τι­κή και τις θέσεις τους, παρεμ­βαί­νουν με συγκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις για την από­κρου­ση των αντι­λαϊ­κών περι­φε­ρεια­κών σχε­δί­ων δια­χεί­ρι­σης των ΑΣΑ, που ως βασι­κούς άξο­νες έχουν: Την καθο­λι­κή, μέσω των ΣΔΙΤ, ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της επε­ξερ­γα­σί­ας και της υγειο­νο­μι­κής ταφής των ΑΣΑ, την επι­λο­γή επι­κίν­δυ­νων για το περι­βάλ­λον και την υγεία μεθό­δων με άξο­να τη μεγι­στο­ποί­η­ση των σύμ­μει­κτων απορ­ριμ­μά­των και προ­ο­πτι­κή την καύ­ση τους, τη μετα­τό­πι­ση του αυξη­μέ­νου κόστους επε­ξερ­γα­σί­ας (χάρη και στα υπερ­κέρ­δη που θα απο­κο­μί­σουν οι 4 — 5 επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι που μετέ­χουν στο μοί­ρα­σμα της πίτας) στις πλά­τες της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, μαζί με το “χαρά­τσι ταφής”, που με βάση το νόμο ισχύ­ει από 1.1.14 ανε­ξάρ­τη­τα από το πότε θα αρχί­σει να εισπράττεται.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

  1. Υπεν­θυ­μί­ζου­με, ότι στον αντί­πο­δα των κατευ­θύν­σε­ων αυτών το ΚΚΕ έχει επε­ξερ­γα­στεί και δημο­σιο­ποι­ή­σει τις θέσεις του για την ορθο­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση των ΑΣΑ στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, στη Βου­λή, στα Περι­φε­ρεια­κά Συμ­βού­λια — μαζί και της Αττι­κής — στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, στα όργα­να της πρω­το­βάθ­μιας Τοπι­κής Διοί­κη­σης. Ο πυρή­νας των θέσε­ων αυτών συνο­ψί­ζε­ται ως εξής:

α. Να δια­μορ­φω­θεί χωρίς άλλες καθυ­στε­ρή­σεις νέος εθνι­κός (κεντρι­κός) σχε­δια­σμός και με βάση αυτόν, να καταρ­τι­στούν τα ανα­θε­ω­ρη­μέ­να ΠΕΣΔΑ, που θα υλο­ποι­η­θούν με κεντρι­κούς δημό­σιους πόρους και με προ­τε­ραιό­τη­τες όπως:

  • Τον απο­κλει­σμό της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης. Την από­λυ­τη δια­σφά­λι­ση όλων των εργα­ζό­με­νων χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, με πλή­ρη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα. Τη μεί­ω­ση των παρα­γό­με­νων απορ­ριμ­μά­των, την προ­ώ­θη­ση της ανα­κύ­κλω­σης με δια­λο­γή στην πηγή, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της κομπο­στο­ποί­η­σης του οργα­νι­κού κλά­σμα­τος, σε συν­δυα­σμό με το δρα­στι­κό περιο­ρι­σμό του ρεύ­μα­τος των σύμ­μει­κτων ΑΣΑ.Την ορθο­λο­γι­κή μετα­φο­ρά μέσω σταθ­μών μετα­φόρ­τω­σης, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της θαλάσ­σιας μετα­φο­ράς των απορριμμάτων.
  • Την πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση των εκα­το­ντά­δων μεγά­λων ανε­ξέ­λεγ­κτων χωμα­τε­ρών και όχι την απλή επι­χω­μά­τω­σή τους, όπως έχει γίνει στις περισ­σό­τε­ρες περιπτώσεις.
  • Τη δίκαιη και τεκ­μη­ριω­μέ­νη χωρο­θέ­τη­ση των σχε­τι­κών υπο­δο­μών με γνω­στά από πριν κρι­τή­ρια, που θα παίρ­νουν υπό­ψη την ισόρ­ρο­πη ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών αναγκών.

β. Ειδι­κό­τε­ρα για την Αττι­κή:

  • Να στα­μα­τή­σει κάθε δια­δι­κα­σία για την ανά­θε­ση της κατα­σκευ­ής και λει­τουρ­γί­ας των 4 μονά­δων επε­ξερ­γα­σί­ας σύμ­μει­κτων απορ­ριμ­μά­των (ΜΕΑ), που στη­ρί­ζε­ται στον ισχύ­ο­ντα Περι­φε­ρεια­κό Σχε­δια­σμό Δια­χεί­ρι­σης Απο­βλή­των (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.
  • Να κλεί­σει άμε­σα και ορι­στι­κά ο “ΧΥΤΑ Φυλής”, να μετε­γκα­τα­στα­θεί σε κατάλ­λη­λη και εκτός Θρια­σί­ου θέση ο απο­τε­φρω­τή­ρας των μολυ­σμα­τι­κών, να αρχί­σει άμε­σα η απορ­ρύ­παν­ση και περι­βαλ­λο­ντι­κή απο­κα­τά­στα­ση της ευρύ­τε­ρης περιο­χής. Παράλ­λη­λα, να εκπο­νη­θεί πλή­ρης επι­δη­μιο­λο­γι­κή μελέ­τη που θα περι­λαμ­βά­νει τους κατοί­κους και τους μόνι­μους εργα­ζό­με­νους στη ζώνη επιρ­ρο­ής της ΟΕΔΑ Φυλής — Ανω Λιο­σί­ων, σε συν­δυα­σμό (εξαι­τί­ας του φαι­νο­μέ­νου της συνέρ­γειας των ρύπων) και με τη λει­τουρ­γία των άλλων, υψη­λής όχλη­σης, εγκα­τα­στά­σε­ων που συνω­στί­ζο­νται στο βεβα­ρη­μέ­νο Θριάσιο.
  • Να απα­γο­ρευ­θεί κάθε νέα δρα­στη­ριό­τη­τα δια­χεί­ρι­σης των απο­βλή­των στην περιο­χή αυτή και οι νέες χωρο­θε­τή­σεις (παίρ­νο­ντας υπό­ψη την ομο­λο­γη­μέ­νη πλέ­ον ακα­ταλ­λη­λό­τη­τα της θέσης στο “Οβριό­κα­στρο” Κερα­τέ­ας και την προ­φα­νή ακα­ταλ­λη­λό­τη­τα στη θέση “Μαύ­ρο Βου­νό” Γραμ­μα­τι­κού), να ανα­ζη­τη­θούν εκτός του Θρια­σί­ου, χωρίς τον απο­κλει­σμό και εκτός Αττι­κής περιο­χών, στο πλαί­σιο μιας δίκαι­ης δια­πε­ρι­φε­ρεια­κής συνεργασίας.
  • Να δημο­σιο­ποι­η­θούν τώρα, ενό­ψει και του επι­κεί­με­νου υπερ­κο­ρε­σμού του “ΧΥΤΑ Φυλής”, τα σχέ­δια της Κυβέρ­νη­σης και της Διοί­κη­σης του ΕΔΣΝΑ σε σχέ­ση με τη χωρο­θέ­τη­ση του μελ­λο­ντι­κού ΧΥΤΑ, που μέχρι σήμε­ρα κρα­τού­νται επτα­σφρά­γι­στο μυστικό.
  • Στο μετα­ξύ να προ­ω­θη­θούν άμε­σα δρά­σεις ήπιας ανα­κύ­κλω­σης με δια­λο­γή στην πηγή (περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των οργα­νι­κών) στην Αττι­κή και γενικότερα.

Είναι πολιτικό ζήτημα

Με βάση τις παρα­πά­νω θέσεις μας μελε­τή­σα­με την επι­στο­λή σας και σας γνω­ρί­ζου­με τις παρα­κά­τω από­ψεις μας για τα ζητή­μα­τα που μας θέτε­τε υπόψη:

  1. Εκτι­μού­με ότι τα σημα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα του ΕΔΣΝΑ ήταν ήδη γνω­στά στη Διοί­κη­σή σας αμέ­σως μόλις αυτή συγκρο­τή­θη­κε ως 7μελής Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή (ΕΕ), δεδο­μέ­νου ότι σε αυτή συμ­με­τεί­χαν (και συμ­με­τέ­χουν) οι δύο αμέ­σως προη­γού­με­νοι πρό­ε­δροι του ΕΔΣΝΑ και μέλη της προη­γού­με­νης ΕΕ, καθώς και ένα ακό­μη μέλος της. Αλλω­στε η συμ­φω­νη­θεί­σα επα­νε­κλο­γή των πιο πάνω στε­λε­χών στη νέα ΕΕ δε συνά­δει με την εκτί­μη­σή σας, ότι είχαν την ευθύ­νη της διοί­κη­σης ενός “οργα­νι­σμού λει­τουρ­γι­κά διαλυμένου”.
  2. Το πρό­βλη­μα με τον Περι­φε­ρεια­κό Σχε­δια­σμό Δια­χεί­ρι­σης των Απο­βλή­των (ΠΕΣΔΑ) Αττι­κής του 2006 δεν είναι ότι “καρ­κι­νο­βα­τού­σε για χρό­νια” ή ότι ήταν “βαλ­τω­μέ­νος” αλλά ότι έχει δια­μορ­φω­θεί με κρι­τή­ριο το ποσο­στό κέρ­δους του κεφα­λαί­ου και όχι την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και της υγεί­ας, όπως συμ­βαί­νει τώρα με τις εγκα­τα­στά­σεις επε­ξερ­γα­σί­ας σύμ­μει­κτων απο­βλή­των. Σημειώ­νου­με σχε­τι­κά ότι με το σχε­δια­σμό αυτό, πέραν των όσων έχου­με ήδη ανα­φέ­ρει, διαιω­νί­ζε­ται η διο­χέ­τευ­ση του 85%-90% των απορ­ριμ­μά­των της Αττι­κής για άλλα 30, από σήμε­ρα, χρό­νια στο βεβα­ρη­μέ­νο Θριά­σιο Πεδίο, αφού εκεί θα γίνουν οι δύο μεγα­λύ­τε­ρες μονά­δες επε­ξερ­γα­σί­ας. Η πραγ­μα­τι­κή ανα­κύ­κλω­ση ρίχνε­ται στην πυρά, καθώς επι­λέ­γε­ται ένα μείγ­μα πανά­κρι­βων τεχνο­λο­γιών, μαζί και ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κών, με κορ­μό τη μεγι­στο­ποί­η­ση των σύμ­μει­κτων απορ­ριμ­μά­των, συνο­λι­κά 1.355.000 τόνοι το χρό­νο (1.300.000 το χρό­νο σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου) σε συν­δυα­σμό με την επι­κίν­δυ­νη, με τα σημε­ρι­νά δεδο­μέ­να, για το περι­βάλ­λον και την υγεία καύ­ση, την οποία είναι ελεύ­θε­ροι να επι­λέ­ξουν οι ενδια­φε­ρό­με­νοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, προ­κει­μέ­νου να απο­κο­μί­ζουν περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη. Ταυ­τό­χρο­να ανοί­γει ένας ακό­μη δρό­μος για την πλή­ρη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής Ενέρ­γειας, η οποία στην υπό­ψη περί­πτω­ση θα παρά­γε­ται από την καύ­ση των απο­βλή­των που θα επε­ξερ­γά­ζο­νται οι τέσ­σε­ρις πιο πάνω ΜΕΑ. Παράλ­λη­λα, με την επι­χει­ρού­με­νη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του συνό­λου της επε­ξερ­γα­σί­ας των απορ­ριμ­μά­των της Αττι­κής, μπαί­νουν στο δρό­μο της από­λυ­σης εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι στον ΕΔΣΝΑ, χιλιά­δες αργό­τε­ρα σε όλη τη χώρα.

Συνε­πώς, όλες οι δρά­σεις της σημε­ρι­νής Διοί­κη­σης του ΕΔΣΝΑ, όσο και της προ­κα­τό­χου της, για την ενερ­γο­ποί­η­ση και παρα­πέ­ρα προ­ώ­θη­ση του υπό­ψη σχε­δια­σμού, σε αγα­στή συνερ­γα­σία με τις εκά­στο­τε κυβερ­νή­σεις και πάντα υπό τις ευλο­γί­ες της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, συνι­στούν σύμ­φω­να με όλα τα παρα­πά­νω ενέρ­γειες αντί­θε­τες προς τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαϊ­κών στρωμάτων.

Ο ισχυ­ρι­σμός για “δια­σφά­λι­ση της απρό­σκο­πτης και δημό­σιας δια­χεί­ρι­σης των απορ­ριμ­μά­των” της Αττι­κής και η επί­κλη­ση κάποιων “υπο­στη­ρι­κτι­κών εργα­σιών” από ιδιώ­τες δια­ψεύ­δε­ται από τα αμεί­λι­κτα στοι­χεία του ίδιου του ΕΔΣΝΑ. Η λει­τουρ­γία όλων των βασι­κών υπο­δο­μών της ΟΕΔΑ Φυλής — Ανω Λιο­σί­ων, έχουν εκχω­ρη­θεί από προη­γού­με­νες Διοι­κή­σεις, το ίδιο και από τη σημε­ρι­νή, ένα­ντι παχυ­λών αμοι­βών σε γνω­στούς επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Πρό­κει­ται για το εργο­στά­σιο μηχα­νι­κής ανακύκλωσης/κομποστοποίησης, ο απο­τε­φρω­τή­ρας των νοσο­κο­μεια­κών απο­βλή­των, η μονά­δα επε­ξερ­γα­σί­ας των στραγ­γι­σμά­των, η εκμε­τάλ­λευ­ση του βιο­α­ε­ρί­ου, ακό­μη και το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της διά­θε­σης των απο­βλή­των στο “ΧΥΤΑ Φυλής”. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό το γεγο­νός, ότι το 2012 από το σύνο­λο των τιμο­λο­γη­θέ­ντων εξό­δων του ΕΔΣΝΑ, χωρίς τα αντι­σταθ­μι­στι­κά, ύψους 77,8 εκ. ευρώ (περι­λαμ­βά­νε­ται και η μισθο­δο­σία των 372 εργα­ζο­μέ­νων του ΕΔΣΝΑ), τα 46,5 εκ. ευρώ (το 60%) πλη­ρώ­θη­καν στις τρεις πιο πάνω εργο­λα­βί­ες, ενώ η ενερ­γεια­κή εκμε­τάλ­λευ­ση του βιο­α­ε­ρί­ου (παρά­γε­ται ΗΕ) απο­φέ­ρει σημα­ντι­κά κέρ­δη στον ιδιώ­τη στον οποίο εκχω­ρή­θη­κε με μηδα­μι­νό έσο­δο για τον ΕΔΣΝΑ.

  • Μας είναι γνω­στή η τρα­γι­κή οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση του ΕΔΣΝΑ, απο­τέ­λε­σμα κατά κύριο λόγο: (α) Της γενι­κό­τε­ρης κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής για την άγρια δια­χρο­νι­κή περι­κο­πή των πόρων προς την Τοπι­κή Διοί­κη­ση, (β) της πιο πάνω ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης βασι­κών λει­τουρ­γιών του και (γ) των υψη­λών χρη­μα­τι­κών αντι­σταθ­μι­στι­κών τελών, κύρια υπέρ του δήμου Φυλής, που επι­βα­ρύ­νουν τον ΕΔΣΝΑ. Για το τελευ­ταίο αυτό ζήτη­μα επα­να­λαμ­βά­νου­με, ότι είμα­στε κατη­γο­ρη­μα­τι­κά αντί­θε­τοι με τη δια­χρο­νι­κή πολι­τι­κή όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, των διοι­κή­σε­ων του ΕΔΣΝΑ (τότε ΕΣΔΚΝΑ) και των οικεί­ων δημο­τι­κών Αρχών να αντι­με­τω­πί­ζο­νται ως όμη­ροι οι εργα­ζό­με­νοι στο δήμο Φυλής (περι­λαμ­βά­νε­ται και ο πρώ­ην δήμος Ανω Λιο­σί­ων) για τη διαιώ­νι­ση της παρα­μο­νής της ΟΕΔΑ Δυτι­κής Αττι­κής σε από­στα­ση ανά­σας από τις πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές του Θριά­σιου και της Δυτι­κής Αθή­νας. Είναι υπο­χρέ­ω­ση του κρά­τους να δια­σφα­λί­σει τη μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά των εργα­ζό­με­νων αυτών με πλή­ρη εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα και την απρό­σκο­πτη και έγκαι­ρη πλη­ρω­μή τους, σε συν­δυα­σμό με αντι­σταθ­μι­στι­κές παρεμ­βά­σεις περι­βαλ­λο­ντι­κού και κοι­νω­νι­κού χαρα­κτή­ρα σ’ αυτή την περιο­χή, οι κάτοι­κοι της οποί­ας για πάνω από μισό αιώ­να υφί­στα­νται τις κατα­στρο­φι­κές για την υγεία τους, για την ίδια την ζωή τους και των οικο­γε­νειών τους, συνέ­πειες της ταξι­κής πολι­τι­κής της άρχου­σας τάξης.
  • Τέλος, αν και δε γίνε­ται λόγος στην επι­στο­λή, δεν μπο­ρού­με παρά να επι­ση­μά­νου­με τη συνει­δη­τή απα­ξί­ω­ση του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του ΕΔΣΝΑ, καθώς η Διοί­κη­ση, εκμε­ταλ­λευό­με­νη στο έπα­κρο τις δυνα­τό­τη­τες που της πρό­σφε­ρε η συγκυ­βέρ­νη­ση με σχε­τι­κή νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση του Ν. 4071/12, το κατα­δί­κα­σε σε ουσια­στι­κή απρα­ξία. Απο­φεύ­γει με τον τρό­πο αυτόν τον έλεγ­χο των πρά­ξε­ών της, του­λά­χι­στον από όσα μέλη του ΔΣ επι­θυ­μούν να το κάνουν και, σε κάθε περί­πτω­ση, από τους κομ­μου­νι­στές συμ­βού­λους της Λαϊ­κής Συσπείρωσης.
  • Επι­ση­μαί­νου­με ύστε­ρα από αυτά ότι η επί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος της ορθο­λο­γι­κής δια­χεί­ρι­σης των ΑΣΑ, με κρι­τή­ριο την ισόρ­ρο­πη ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών, δεν είναι θέμα τεχνι­κό αλλά βαθιά πολι­τι­κό. Πρέ­πει να γίνει υπό­θε­ση του οργα­νω­μέ­νου, μαζι­κού, ταξι­κού κινήματος».

.png

Βλ και 18/06/18 — ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ — ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ  — ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ — ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Το θέμα είναι τερά­στιο και πολύ­πλευ­ρο. Περισ­σό­τε­ρα ξεφεύ­γουν από τα όρια αυτού του (σχε­τι­κά) σύντο­μου 🤓🧐 σημειώ­μα­τος🤣, όπου ‑θέλου­με να πιστεύ­ου­με, ανα­δεί­ξα­με τις κύριες πλευ­ρές και ειδι­κά “τι παί­ζει” σήμερα.


Τα προη­γού­με­να για το περι­βάλ­λον εδώ |> [ 1 ] <| & |> [ 2 ] <| — Αύριο το 4ο (τελευ­ταίο) μέρος


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο