Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπρα ντε φερ Γερμανίας — ΗΠΑ για την αποκλειστικότητα εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού

Ενα μπρα ντε φερ εξε­λίσ­σε­ται ανά­με­σα στην Γερ­μα­νία και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες για την δια­σφά­λι­ση της απο­κλει­στι­κό­τη­τας ενός εμβο­λί­ου κατά του νέου κορο­νοϊ­ού που ανα­πτύσ­σε­ται σε γερ­μα­νι­κό εργα­στή­ριο, απο­κα­λύ­πτει σήμε­ρα η Die Welt.

Σύμ­φω­να με την γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα, ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ προ­σπα­θεί να προ­σελ­κύ­σει με την βοή­θεια μεγά­λων χρη­μα­τι­κών πόρων γερ­μα­νούς επι­στή­μο­νες που εργά­ζο­νται για την παρα­σκευή εμβο­λί­ου κατά του νέου ιού, εξα­σφα­λί­ζο­ντας έτσι την απο­κλει­στι­κό­τη­τα για τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Στην περί­πτω­ση αυτή, το εμβό­λιο «θα ήταν απο­κλει­στι­κά για τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες», δήλω­σε πηγή της γερ­μα­νι­κής κυβέρνησης.

Από την πλευ­ρά του το Βερο­λί­νο προ­σπα­θεί να δια­τη­ρή­σει τον έλεγ­χο επί της εται­ρεί­ας αυτής, προ­τεί­νο­ντας με την σει­ρά του προ­νο­μια­κούς οικο­νο­μι­κούς όρους.

Ο αντα­γω­νι­σμός αυτός αφο­ρά την εται­ρεία βιο­τε­χνο­λο­γί­ας CureVac, με έδρα το Τού­μπιν­γκεν στην Βάδη-Βιρ­τεμ­βέρ­γη. Δια­θέ­τει επί­σης παραρ­τή­μα­τα στην Φραν­κφούρ­τη και στην Βοστώνη.

Η εται­ρεία ιδρύ­θη­κε το 2000 και εμφα­νί­ζε­ται ως επι­χεί­ρη­ση που ειδι­κεύ­ε­ται στην «ανά­πτυ­ξη θερα­πειών κατά του καρ­κί­νου, θερα­πειών με βάση τα αντι­σώ­μα­τα, αγω­γών για σπά­νιες νόσους και εμβολίων».

Το εργα­στή­ριο αυτό εργά­ζε­ται σήμε­ρα σε σύμπρα­ξη με το Institut Paul-Ehrlich, που ειδι­κεύ­ε­ται στην έρευ­να για τα εμβό­λια και ανα­φέ­ρε­ται στο γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας, για την παρα­σκευή εμβο­λί­ου κατά του Covid-19.

«Η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ενδια­φέ­ρε­ται πολύ η ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ων και ενερ­γών φαρ­μα­κευ­τι­κών συστα­τι­κών κατά του νέου κορο­νοϊ­ού να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Γερ­μα­νία και την Ευρώ­πη», επι­βε­βαί­ω­σε εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Γερ­μα­νί­ας στην die Welt. Ως προς αυτό, «η κυβέρ­νη­ση βρί­σκε­ται σε εντα­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις με την CureVac», πρό­σθε­σε η ίδια πηγή.

Ο επι­κε­φα­λής της CureVac Daniel Menichella προ­σε­κλή­θη στις 2 Μαρ­τί­ου στον Λευ­κό Οίκο για να συνα­ντη­θεί με τον Ντό­ναλντ Τραμπ, τον αντι­πρό­ε­δρο Μάικ Πενς και εκπρο­σώ­πους φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών που ασχο­λού­νται με την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας Covid-19, ανα­κοί­νω­σε στην ιστο­σε­λί­δα της η εται­ρεία, χωρίς να απο­κα­λύ­ψει τις οικο­νο­μι­κές προ­σφο­ρές που της έγιναν.

«Είμα­στε πολύ σίγου­ροι για την ικα­νό­τη­τά μας να ανα­πτύ­ξου­με ένα ισχυ­ρό εμβό­λιο σε διά­στη­μα λίγων μηνών», είχε δηλώ­σει τότε ο Daniel Menichella σε ανα­κοί­νω­ση Τύπου που εκδό­θη­κε από την εται­ρεία του.

Στην ανα­κοί­νω­ση ανα­φε­ρό­ταν ότι η CureVac προ­σβλέ­πει στην εκκί­νη­ση των κλι­νι­κών δοκι­μών «στις αρχές του καλο­και­ριού 2020».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο