Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπριγάδα Henry Reeve: αλήθειες και ψέματα

Οι Κουβανοί γιατροί σώζουν ζωές παγκοσμίως- “Άγγελοι” ή “διάβολοι”;

Είναι μέλη του σώμα­τος Henry Reeve, που δημιουρ­γή­θη­κε το 2005 από τον Fidel Castro για να αντι­με­τω­πί­σει κατα­στά­σεις σοβα­ρών επι­δη­μιών και φυσι­κών καταστροφών.
«Η ζωή ενός ανθρώ­πι­νου πλά­σμα­τος αξί­ζει ένα εκα­τομ­μύ­ριο φορές περισ­σό­τε­ρο απ’ την περιου­σία του πλου­σιό­τε­ρου ανθρώ­που στη Γη» έλε­γε ο επα­να­στά­της —  σύμ­βο­λο, για­τρός Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, ως υπουρ­γός Βιο­μη­χα­νί­ας της κου­βα­νέ­ζι­κης επα­να­στα­τι­κής κυβέρνησης.
Μήνες τώρα με αφορ­μή την κορύ­φω­ση της κρί­σης του κορο­νοϊ­ού παγκο­σμί­ως πολύς λόγος γίνε­ται για τους Κου­βα­νούς «σωτή­ρες με τις λευ­κές μπλού­ζες» που περιο­δεύ­ουν ανά τον πλα­νή­τη παρέ­χο­ντας τις υπη­ρε­σί­ες τους.

Ειρήνης για την Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve 2021 1

Επί πληρωμή; όπως υποστηρίζουν κάποιοι;

Καταρ­χάς αυτό που είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­το είναι πως το «γαλα­τι­κό χωριό» που αντι­στέ­κε­ται εδώ και 70 χρό­νια στην αμε­ρι­κα­νι­κή αυτο­κρα­το­ρία, η Κού­βα, βοη­θά τον κόσμο να κατα­πο­λε­μή­σει το COVID-19, παρά τις προ­σπά­θειες των ΗΠΑ για αντίποινα.
Ενώ οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες προ­σπα­θούν να απο­κλεί­σουν τη διε­θνή ιατρι­κή συνερ­γα­σία της Κού­βας, η λίστα των ομά­δων που έστει­λε το νησί για την κατα­πο­λέ­μη­ση του COVID-19 σε δια­φο­ρε­τι­κά γεω­γρα­φι­κά μήκη και πλά­τη του πλα­νή­τη μεγαλώνει.
Είναι μέλη του σώμα­τος Henry Reeve, που δημιουρ­γή­θη­κε το 2005 από τον Fidel Castro για να αντι­με­τω­πί­σει κατα­στά­σεις σοβα­ρών επι­δη­μιών και φυσι­κών καταστροφών.
Είναι μια κλη­ρο­νο­μιά της παρα­δο­σια­κής πρα­κτι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης στην κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση, η οποία ποτέ δεν δίστα­σε να βοη­θή­σει άλλους λαούς που επλή­γη­σαν από σει­σμούς, πλημ­μύ­ρες και άλλες κατα­στρο­φές, όπως οι πρό­σφα­τες μάχες κατά του δάγκειου πυρε­τού και του Έμπο­λα σε τρεις Δυτι­κο­α­φρι­κα­νι­κές χώρες.

Με μια τέτοια ιστο­ρία και με πλού­το εμπει­ρί­ας, η Αβά­να έλα­βε και συνε­χί­ζει να λαμ­βά­νει αιτή­μα­τα από διά­φο­ρα μέρη του κόσμου για εμπει­ρο­γνώ­μο­νες στον τομέα της υγεί­ας για να βοη­θή­σει στην κατα­πο­λέ­μη­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, παρό­λο που οι ειδι­κοί της ήταν ήδη παρό­ντες σε 59 χώρες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τους τελευ­ταί­ους τρεις μήνες η Κού­βα έστει­λε 38 ομά­δες υγεί­ας σε 31 χώρες και εδά­φη, μια ανά­πτυ­ξη που σημα­το­δο­τεί ένα νέο ορό­ση­μο σε αυτήν την πρα­κτι­κή της βοή­θειας. Για την αντι­με­τώ­πι­ση της εξά­πλω­σης του νέου κορο­νοϊ­ού, 3.440 εργα­ζό­με­νοι στον τομέα της υγεί­ας κινη­το­ποι­ή­θη­καν από την Κού­βα, εκ των οποί­ων το 65% είναι γυναίκες.
Υπάρ­χουν επί­σης 1.944 από­φοι­τοι νοση­λευ­τι­κής που εργά­ζο­νται σε αυτά τα σώματα.

Ταξιαρχία Henry Reeve

Οι Κου­βα­νοί με τις «λευ­κές μπλού­ζες» βρί­σκο­νται στη Βενε­ζου­έ­λα, στον Άγιο Βικέ­ντιο και στις Γρε­να­δί­νες νήσους, στη Δομι­νί­κα και το Σου­ρι­νάμ, μετα­ξύ άλλων χωρών της περιο­χής. Εργά­ζο­νται επί­σης στην Αγκό­λα, το Τόγκο, τη Γουι­νέα-Μπι­σά­ου, τη Νότια Αφρι­κή, το Πρά­σι­νο Ακρω­τή­ριο και τη Δημο­κρα­τία της Γουινέας.
Η παρου­σία Κου­βα­νών εμπει­ρο­γνω­μό­νων στον τομέα της υγεί­ας αυξά­νε­ται και σε χώρες του Περ­σι­κού Κόλ­που. Mετα­ξύ άλλων, στο Ομάν, το Κου­βέιτ, τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα και το Κατάρ. Ήταν έτοι­μοι να σώσουν ζωές στην Ιτα­λία και την Ανδό­ρα, αλλά και στα νησιά Τερκς και Κάι­κος (υπερ­πό­ντια εδά­φη του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου) και στη Μαρ­τι­νί­κα, υπό γαλ­λι­κή κυριαρχία.
Στο δια­δί­κτυο βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη μια πρω­το­βου­λία ούτως ώστε οι ομά­δες του Henry Reeve να είναι υπο­ψή­φιες για το Βρα­βείο Νόμπελ Ειρήνης

Ταξιαρχία Henry Reeve Πίνακας Covid 19

Το θέμα με τα προ­α­να­φερ­θέ­ντα ιατρι­κά ταξί­δια των Κου­βα­νών για­τρών είναι πως πρό­κει­ται για χώρες των οποί­ων οι κυβερ­νή­σεις είναι ιστο­ρι­κοί σύμ­μα­χοι των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, αλλά που δεν ασχο­λού­νται με την σταυ­ρο­φο­ρία της Ουά­σιγ­κτον ενά­ντια στη διε­θνή υγειο­νο­μι­κή εκστρα­τεία της Κούβας.
Ενώ ο Ντό­ναλντ Τραμπ ‑όπως και γενι­κά οι επι­κρι­τές της απο­στο­λής των Κου­βα­νών για­τρών- κατη­γο­ρεί την Αβά­να ότι υπο­βάλ­λει τους για­τρούς της στην εμπο­ρία ανθρώ­πων και ακό­μη και σε μορ­φές δου­λεί­ας, (sic!) η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι υπάρ­χει όλο και μεγα­λύ­τε­ρο ενδια­φέ­ρον στον κόσμο να καρ­πω­θεί τη βοή­θεια της Κού­βας για την κατα­πο­λέ­μη­ση της παν­δη­μί­ας και ακό­μη και στην περί­ο­δο μετά το COVID-19. Ενώ συμ­βαί­νει αυτό, η Ουά­σινγ­κτον απει­λεί να αντι­δρά­σει ενα­ντί­ον εκεί­νων που ανα­ζη­τούν και χρη­σι­μο­ποιούν την ιατρι­κή συνερ­γα­σία αυτής της μικρής, απο­κλει­σμέ­νης χώρας, παρά το χάος που προ­κα­λεί η παν­δη­μία στον κόσμο.
Η Κού­βα έχει τονί­σει ότι οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες στον τομέα της υγεί­ας δεν βγαί­νουν για ανα­ζή­τη­ση εργα­σί­ας. Ταξι­δεύ­ουν εθε­λο­ντι­κά σύμ­φω­να με μια συμ­φω­νία με την οποία η δου­λειά τους στην Κού­βα τους περι­μέ­νει όταν επι­στρέ­ψουν και λαμ­βά­νουν έναν πλή­ρη μηνιαίο μισθό, κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, και επί­σης λαμ­βά­νουν ένα επίδομα.
Οι επι­κρι­τές από την άλλη δια­τεί­νο­νται πως τον πρώ­το και τον τελευ­ταίο λόγο τον έχει η κου­βα­νι­κή­κυ­βέρ­νη­ση η οποία «εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται» τους γιατρούς.

ℹ️   Η κου­βα­νι­κή ιατρι­κή συνερ­γα­σία με ξένες χώρες έχει διά­φο­ρους τρόπους.
Σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, η Κού­βα πλη­ρώ­νει το επί­δο­μα και η δικαιού­χος χώρα πλη­ρώ­νει για την τοπι­κή επι­χεί­ρη­ση, τα ιατρι­κά εφό­δια κλπ.
Σε άλλες πάλι περι­πτώ­σεις η συνερ­γα­σία προ­έρ­χε­ται μέσω ιατρι­κών υπη­ρε­σιών και τεχνι­κής βοή­θειας, εξα­γω­γής υπη­ρε­σιών με υψη­λό ανθρω­πι­στι­κό περιε­χό­με­νο και για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας και της ζωής.
Τα πενι­χρά έσο­δα από αυτές τις υπη­ρε­σί­ες συμ­βάλ­λουν στη δια­τή­ρη­ση του κου­βα­νι­κού συστή­μα­τος υγεί­ας, το οποίο είναι καθο­λι­κό και δωρε­άν για ολό­κλη­ρο τον πληθυσμό.
Χρη­σι­μο­ποιεί­ται επί­σης για την αγο­ρά τεχνο­λο­γί­ας και εισ­ρο­ών που απαι­τού­νται από αυτόν τον τομέα. Το υγειο­νο­μι­κό σύστη­μα στην Κού­βα είναι εδώ και πάρα πολ­λά χρό­νια γνωστό.
Ποιος μπο­ρεί άλλω­στε να ξεχά­σει το παρά­δειγ­μα με το δηλη­τή­ριο του μπλε σκορ­πιού κατά του καρκίνου;

Ένα «παρά­δο­ξο» αυτών των και­ρών είναι ότι ενώ οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θέλουν να δια­κό­ψουν την κου­βα­νι­κή ιατρι­κή συνερ­γα­σία, την στιγ­μή που πολ­λοί νέοι από τις ΗΠΑ σπου­δά­ζουν και απο­φοι­τούν δωρε­άν με ιατρι­κά πτυ­χία στην Κούβα.
Αυτό συμ­βαί­νει στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κα­νι­κή Ιατρι­κή Σχο­λή, η οποία από το 1999 έχει εκπαι­δεύ­σει σχε­δόν 30.000 για­τρούς από 100 χώρες.


Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το FaceBook

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο