Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπρος πίσω η κυβέρνηση για βλασφημία — Σχόλιο Ιερώνυμου

Μπρος πίσω η κυβέρ­νη­ση στο ζήτη­μα της ποι­νι­κο­ποί­η­σης της βλα­σφη­μί­ας με την ανα­χρο­νι­στι­κή διά­τα­ξη που έφε­ρε χτες στον υπό συζή­τη­ση Ποι­νι­κό Κώδι­κα. Και ενώ ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Κώστας Τσά­ρας με δηλώ­σεις του το πρωί στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό ΣΚΑΙ είχε προ­α­ναγ­γεί­λει την από­συρ­ση της διά­τα­ξης, λίγο αργό­τε­ρα μιλώ­ντας στον ΘΕΜΑ 104,6 δια­φο­ρο­ποί­η­σε την τοπο­θέ­τη­σή του λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Προ­βλη­μα­τί­ζο­μαι πάρα πολύ. Δεν το κρύ­βω ότι μετά τον θόρυ­βο, που έχει προ­κλη­θεί, υπάρ­χει ένας μεγά­λος προ­βλη­μα­τι­σμός και βεβαί­ως είναι ένα ζήτη­μα που βλέ­πω με μεγά­λη προ­σο­χή. Θα δού­με από δω και πέρα πώς θα εξε­λι­χθεί».

Συμ­πτω­μα­τι­κά… την ίδια ώρα τη σχε­τι­κή διά­τα­ξη σχο­λί­α­σε ο Αρχιε­πί­σκο­πος Ιερώ­νυ­μος, ο οποί­ος τόνι­σε ότι η εν λόγω διά­τα­ξη απο­σκο­πεί στη δια­φύ­λα­ξη του θρη­σκευ­τι­κού συναι­σθή­μα­τος των πιστών.

Συγκε­κρι­μέ­να ο Αρχιε­πί­σκο­πος Ιερώ­νυ­μος δήλω­σε: «Η επα­να­φο­ρά στον Ποι­νι­κό Κώδι­κα των δια­τά­ξε­ων για τα αδι­κή­μα­τα της κακό­βου­λης βλα­σφη­μί­ας και της καθύ­βρι­σης θρη­σκευ­μά­των δεν απο­σκο­πεί προ­φα­νώς στην προ­στα­σία του Θεού, των θεί­ων, της Ορθό­δο­ξης Εκκλη­σί­ας, και κάθε άλλης θρη­σκεί­ας, καθώς δεν έχουν ανά­γκη ανθρώ­πι­νης προστασίας.

Απο­σκο­πεί όμως στη δια­φύ­λα­ξη του θρη­σκευ­τι­κού συναι­σθή­μα­τος των πιστών και του υπέρ­τε­ρου συμ­φέ­ρο­ντος, σε ιδιαί­τε­ρα ταραγ­μέ­νους και­ρούς, της κοι­νω­νι­κής ειρή­νης και της κοι­νω­νι­κής συνο­χής, αγα­θών που δεν μπο­ρούν να ποδο­πα­τώ­νται χάριν της «δικαιω­μα­τι­στι­κής» λογι­κής της ελευ­θε­ρί­ας του λόγου, που εμπε­ριέ­χει ύβρεις, μίσος και φανατισμό.

Πάνω απ’ όλα, όμως, το όλο ζήτη­μα είναι ζήτη­μα πολι­τι­σμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρω­πος μπο­ρεί εύκο­λα να αντι­λη­φθεί αρκεί να πετά­ξει από πάνω του το πέπλο των ιδε­ο­λη­πτι­κών εμμο­νών και των μηδε­νι­στι­κών αγκυλώσεων».

Σημειώ­νε­ται πως νωρί­τε­ρα, ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης, Κώστας Τσιά­ρας,  άφη­σε ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο επα­νε­ξέ­τα­σης της εν λόγω διά­τα­ξης, καθώς όπως δήλω­σε ο ίδιος χΜια δήλω­ση που δια­φο­ρο­ποιεί­ται από την προη­γού­με­νη δήλω­σή του στον ΣΚΑΙ όπου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο