Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπροστά στην Πρωτομαγιά: «Οι νεκροί μας — τα κέρδη τους, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!»

Συνα­γερ­μό απερ­για­κού ξεση­κω­μού σημαί­νουν σωμα­τεία και συν­δι­κά­τα της Αθή­νας, με την πλα­τιά συν­δι­κα­λι­στι­κή σύσκε­ψη που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την Παρα­σκευή, με θέμα την οργά­νω­ση του ταξι­κού εορ­τα­σμού της φετι­νής Πρω­το­μα­γιάς και της πάλης ενά­ντια στο νέο νομο­σχέ­διο της 10ωρης δου­λειάς και της ποι­νι­κο­ποί­η­σης της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει η κυβέρνηση.

Συν­δι­κα­λι­στές από όλους τους κλά­δους μετέ­φε­ραν στη σύσκε­ψη την οργή των εργα­ζο­μέ­νων για την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που ζουν στους χώρους δου­λειάς, αλλά και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων να μετα­τρέ­ψουν τις επό­με­νες βδο­μά­δες σε μέρες σκλη­ρής ανα­μέ­τρη­σης με την κυβέρ­νη­ση και την εργοδοσία.

12 Απρίλη ενάντια στη μετατροπή του «Θριάσιου» Νοσοκομείου σε νοσοκομείο Covid

Από αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο κλι­μα­κώ­νε­ται η δρα­στη­ριό­τη­τα για την οργά­νω­ση της πάλης: Συσκέ­ψεις, εκδη­λώ­σεις των σωμα­τεί­ων, εξορ­μή­σεις, παρα­στά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας και άλλες αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες είναι στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη, με τους συν­δι­κα­λι­στές να δια­μη­νύ­ουν: «Δεν θα τους αφή­σου­με σε χλω­ρό κλα­ρί. Οι ανα­τρο­πές του αιώ­να, η 10ωρη δου­λειά 135 χρό­νια μετά την κατά­κτη­ση του 8ωρου από την εργα­τι­κή τάξη δεν θα περάσουν».

«Οι νεκροί μας — τα κέρ­δη τους, βαδί­ζου­με στο δρό­μο της ανα­τρο­πής»: Με το σύν­θη­μα αυτό θα δοθεί η μάχη της φετι­νής Πρω­το­μα­γιάς, με τη σύσκε­ψη να προ­τεί­νει την Πέμ­πτη 6 Μάη ως μέρα απερ­γί­ας (επει­δή η 1η Μάη φέτος συμπί­πτει με το Μ. Σάβ­βα­το). Το σύν­θη­μα αυτό συμπυ­κνώ­νει τη βαρ­βα­ρό­τη­τα που ζουν εδώ κι ένα χρό­νο η εργα­τι­κή τάξη, οι λαοί όλου του κόσμου, πλη­ρώ­νο­ντας το βαρύ τίμη­μα της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Υγεί­ας και μετρώ­ντας χιλιά­δες θύμα­τα — απο­τέ­λε­σμα των «πρω­το­κόλ­λων» της εργο­δο­σί­ας που μετα­τρέ­πει τους χώρους δου­λειάς σε εστί­ες της πανδημίας.

Από τις ομι­λί­ες των συν­δι­κα­λι­στών στη σύσκε­ψη ανα­δεί­χθη­κε η στό­χευ­ση της νέας αντερ­γα­τι­κής επί­θε­σης, μετα­φέρ­θη­κε πεί­ρα από την οργά­νω­ση της πάλης στους χώρους δου­λειάς, από την αντι­πα­ρά­θε­ση με την εργοδοσία.
Παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα εκτε­νή απο­σπά­σμα­τα από την ειση­γη­τι­κή ομι­λία και τις παρεμ­βά­σεις για βασι­κά σημεία του κατά­πτυ­στου νομο­σχε­δί­ου, όπως και για την οργά­νω­ση της πάλης στους χώρους δουλειάς.

Σύσκε­ψη έγι­νε το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής και στον Πει­ραιά, μετά από κάλε­σμα των ναυ­τερ­γα­τι­κών σωμα­τεί­ων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Αττι­κής (Παράρ­τη­μα Πει­ραιά), του Σωμα­τεί­ου Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων και Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Πει­ραιά, του Συν­δι­κά­του Εργα­ζο­μέ­νων στον Του­ρι­σμό — Επι­σι­τι­σμό (Παράρ­τη­μα Πειραιά).

Επί­σης, καλούν σε συσκέ­ψεις: Το Εργα­τι­κό Κέντρο Λαυ­ρί­ου — Ανα­το­λι­κής Αττι­κής, το Σάβ­βα­το 10/4, στις 6 μ.μ., στην αίθου­σα συνε­δριά­σε­ών του στο Λαύ­ριο. Το Εργα­τι­κό Κέντρο Ιωαν­νί­νων την Κυρια­κή 11/4, στις 6.30 μ.μ., στο θεα­τρά­κι (Σκά­λα). Η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή για την Υγεία στη Θήβα, την Κυρια­κή 11/4 στις 11 π.μ. στο ανοι­χτό θέα­τρο Μοσχο­πο­δί­ου. Το Εργα­τι­κό Κέντρο Σάμου την Κυρια­κή 11/4, στις 11 π.μ., στα γρα­φεία του στο Βαθύ. Το Εργα­τι­κό Κέντρο Πάτρας τη Δευ­τέ­ρα 12/4, στις 6 μ.μ., έξω από τα γρα­φεία του. Το Εργα­τι­κό Κέντρο Αγρι­νί­ου, τη Δευ­τέ­ρα 12/4, στις 7 μ.μ., στα γρα­φεία του. Το Εργα­τι­κό Κέντρο Λάρι­σας, την Τρί­τη 13/4, στις 6.30 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκεί­ου. Το Συν­δι­κά­το Υπαλ­λή­λων στον ιδιω­τι­κό τομέα νομού Μεσ­ση­νί­ας, την Τετάρ­τη 14/4, στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περι­φέ­ρειας (πρώ­ην Νομαρχία).

Πρωτομαγιά 2020 ΠΑΜΕ Αθήνα

Σημαίνουμε συναγερμό σε όλα τα σωματεία ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα!

Απο­σπά­σμα­τα από την εισή­γη­ση που παρου­σί­α­σε ο Νίκος Μαυ­ρο­κέ­φα­λος, μέλος του ΔΣ του Εργα­τι­κού Κέντρου Αθήνας:

Βρι­σκό­μα­στε εδώ για να οργα­νώ­σου­με την πάλη των συν­δι­κά­των της Αθή­νας ενά­ντια στην αντερ­γα­τι­κή λαί­λα­πα που σχε­διά­ζει η κυβέρ­νη­ση, επι­διώ­κο­ντας να επι­βά­λει αντερ­γα­τι­κές ρυθ­μί­σεις — τομές που ανα­τρέ­πουν στην κυριο­λε­ξία ό,τι γνω­ρί­ζου­με γύρω από εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και κατα­κτή­σεις. Να οργα­νώ­σου­με τον απερ­για­κό εορ­τα­σμό της Πρω­το­μα­γιάς με το περιε­χό­με­νο και τα συν­θή­μα­τα που αντι­κα­το­πτρί­ζουν τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στην καπι­τα­λι­στι­κή βαρβαρότητα.

135 χρό­νια μετά την αιμα­το­βαμ­μέ­νη Πρω­το­μα­γιά του Σικά­γο για το 8ωρο και 101 χρό­νια μετά την καθιέ­ρω­ση με νόμο του 8ωρου στην Ελλά­δα, μια κατά­κτη­ση που για να κατο­χυ­ρω­θεί χρειά­στη­καν ποτά­μια αίμα­τος και σκλη­ροί αγώ­νες της τάξης μας, η κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζε­ται να το καταρ­γή­σει. Να φέρει νόμο για την επι­βο­λή της 10ωρης εργα­σί­ας και την κατάρ­γη­ση αμοι­βής των υπε­ρω­ριών, ρυθ­μί­σεις για τη διεύ­ρυν­ση της «ευε­λι­ξί­ας». Η κατάρ­γη­ση του 8ωρου, των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας, της Κυρια­κής αργί­ας για περισ­σό­τε­ρους κλά­δους καθώς και βασι­κών συν­δι­κα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των απο­τε­λεί κορυ­φαίο χτύ­πη­μα στα δικαιώ­μα­τά μας και στον ίδιο το σκο­πό της ύπαρ­ξης και της δρά­σης των συνδικάτων. (…)

Πρέ­πει να σημά­νει συνα­γερ­μός σε όλα τα σωμα­τεία, σε όλη την εργα­τι­κή τάξη. Η κατά­θε­ση αυτού του νομο­σχε­δί­ου είναι αιτία πολέμου.

Η σύγχρονη σκλαβιά προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κυνι­σμός της κυβέρ­νη­σης, επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και εργα­το­πα­τέ­ρων βέβαια έρχε­ται με τη μάσκα του «προ­ο­δευ­τι­κού» και του «σύγ­χρο­νου». Η απο­γεί­ω­ση της «ευε­λι­ξί­ας» και το χτύ­πη­μα του στα­θε­ρού ημε­ρή­σιου χρό­νου δου­λειάς εμφα­νί­ζε­ται ως απο­τέ­λε­σμα της ανά­πτυ­ξης της επι­στή­μης και της 4ης βιο­μη­χα­νι­κής επα­νά­στα­σης και όχι ως στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου, που γίνε­ται για να μεγι­στο­ποι­η­θούν η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Για­τί στα χέρια των καπι­τα­λι­στών, αντί η ανά­πτυ­ξη της γνώ­σης και της επι­στή­μης να γίνο­νται εργα­λεία απε­λευ­θέ­ρω­σης των εργα­ζο­μέ­νων και μεί­ω­σης του στα­θε­ρού ημε­ρή­σιου χρό­νου εργα­σί­ας, γίνο­νται οι αλυ­σί­δες για τη διεύ­ρυν­ση της σύγ­χρο­νης σκλα­βιάς, για την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, την κοι­νω­νι­κή απομόνωση.Γι’ αυτό η κυβέρ­νη­ση συν­δέ­ει οργα­νι­κά το νέο αντερ­γα­τι­κό τερα­τούρ­γη­μα με την εκτα­μί­ευ­ση δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, που προ­ο­ρί­ζο­νται για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Ομο­λο­γεί κυνι­κά ότι απο­τε­λεί προ­α­παι­τού­με­νο η ισο­πέ­δω­ση κορυ­φαί­ων εργα­τι­κών κατα­κτή­σε­ων για να δώσει νέο πακτω­λό χρη­μά­των στα μονοπώλια (…).

Εκεί θα κατευ­θυν­θούν οι πόροι από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, για το οποίο πανη­γυ­ρί­ζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, και όχι στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, για να προ­σλη­φθούν υγειο­νο­μι­κοί και να μην πεθαί­νει ο κόσμος δια­σω­λη­νω­μέ­νους εκτός ΜΕΘ. Οχι για να προ­σλη­φθούν χιλιά­δες εκπαι­δευ­τι­κοί που λεί­πουν στα σχο­λεία, για να καλυ­φθούν οι ανά­γκες των πανε­πι­στη­μί­ων, για τα απο­λύ­τως ανα­γκαία έργα υπο­δο­μών που δια­σφα­λί­ζουν τη ζωή και την περιου­σία του λαού.

Πρωτομαγιά 2020 με social distancing

Καρφί στο μάτι κυβέρνησης και εργοδοσίας η δράση των συνδικάτων

Ολα τα παρα­πά­νω εξε­λίσ­σο­νται σε συν­θή­κες όπου η παν­δη­μία θερί­ζει κυριο­λε­κτι­κά το λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου. Δεκα­τρείς μήνες μετά την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας μετρά­με χιλιά­δες νεκρούς και δεκά­δες χιλιά­δες ασθε­νείς από τον κορο­νο­ϊό. Η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται να πάρει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και συνο­λι­κά του λαού. Την ώρα που πεθαί­νουν δεκά­δες καθη­με­ρι­νά εκτός ΜΕΘ και η κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα νοσο­κο­μεία είναι εκρη­κτι­κή, αρνεί­ται την πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας, ενώ οι προ­σλή­ψεις είναι δρα­μα­τι­κά ελά­χι­στες σε σχέ­ση με τις πραγ­μα­τι­κές ανάγκες. (…)

Εχουν μεγά­λη αξία οι πρω­το­βου­λί­ες και οι αγω­νι­στι­κές δρά­σεις που πήραν συν­δι­κά­τα και μαζι­κοί φορείς για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας του λαού, όπως με τις δεκά­δες κινη­το­ποι­ή­σεις που έγι­ναν σε νοσο­κο­μεία και Κέντρα Υγεί­ας στις 7 Απρί­λη, τα συλ­λα­λη­τή­ρια των σωμα­τεί­ων και των μαζι­κών φορέ­ων σε Πει­ραιά και Δυτι­κή Αττι­κή, τις κινη­το­ποι­ή­σεις έξω από μεγά­λους ομί­λους της ιδιω­τι­κής Υγεί­ας μέσα στον Μάρτη.

Αυτή η δρά­ση των συν­δι­κά­των και η κατεύ­θυν­ση της πάλης ενο­χλούν και την κυβέρ­νη­ση και τα αφε­ντι­κά. Γι’ αυτό μόλις προ­χτές είχα­με την από­λυ­ση ενός πρω­το­πό­ρου εργά­τη, μέλους της διοί­κη­σης σε συν­δι­κά­το της Αττι­κής, από τη βιο­μη­χα­νία όπου δού­λευε, για­τί απαί­τη­σε να γίνουν μαζι­κά τεστ σε όλους τους εργα­ζό­με­νους αφού είχαν δια­πι­στω­θεί αρκε­τά κρού­σμα­τα. Είναι γελα­σμέ­νοι όμως αν νομί­ζουν ότι θα κάνου­με πίσω. Τα ταξι­κό κίνη­μα, τα στε­λέ­χη του ΠΑΜΕ και άλλοι πρω­το­πό­ροι αγω­νι­στές δεν τρο­μο­κρα­τού­νται. Θα συνε­χί­σου­με ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά, ακό­μα περισσότεροι.

Ξεχω­ρί­ζει η οργα­νω­μέ­νη δρά­ση των σωμα­τεί­ων στον χώρο της Υγεί­ας, που απο­τέ­λε­σε καρ­φί στο μάτι της κυβέρ­νη­σης για­τί απο­κά­λυ­πτε τα τερά­στια ψέμα­τά της, όπως ανε­ρυ­θρί­α­στα ισχυ­ρί­στη­κε για παρά­δειγ­μα ο πρω­θυ­πουρ­γός χτες (σ.σ. 7/4), ότι δεν υπάρ­χουν δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ. Ετσι οι «ήρω­ες» υγειο­νο­μι­κοί μπή­καν στο στό­χα­στρο, διώ­κο­νται, όπως οι πρό­ε­δροι της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, ακό­μα και απο­λύ­ο­νται, όπως ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου του «Αγί­ου Σάββα».

Προετοιμάζουμε τη μαζική αντίδραση και διεκδίκηση των εργαζομένων

Μπρο­στά σε αυτήν την κατά­στα­ση, είναι ανα­γκαίο τα σωμα­τεία της Αθή­νας να συζη­τή­σου­με και να σχε­διά­σου­με την κλι­μά­κω­ση της δρά­σης ενά­ντια στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να επι­βά­λει έναν νέο εργα­σια­κό μεσαί­ω­να. Να οργα­νώ­σου­με την πάλη για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των μας, για τον απερ­για­κό και αγω­νι­στι­κό εορ­τα­σμό της Πρωτομαγιάς.

Απαι­τεί­ται να οργα­νω­θεί και να προ­ε­τοι­μα­στεί η μαζι­κή αντί­δρα­ση των εργα­ζο­μέ­νων, η μαζι­κή διεκ­δί­κη­ση των κρί­σι­μων αιτη­μά­των που βάζουν τα συν­δι­κά­τα. Μπο­ρούν και πρέ­πει να οργα­νω­θούν άμε­σα οι συνε­δριά­σεις των ΔΣ, να οργα­νω­θούν συσκέ­ψεις και συγκε­ντρώ­σεις σε χώρους δου­λειάς, όλες οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις να ετοι­μά­σουν τις ανα­κοι­νώ­σεις τους. Μαζι­κή αντί­δρα­ση σημαί­νει και μαζι­κή προ­πα­γάν­δα, άνοιγ­μα σε δεκά­δες νέους χώρους, στή­σι­μο δεκά­δων επι­τρο­πών αγώ­να και σωμα­τεια­κών επι­τρο­πών με επί­κε­ντρο τον χώρο δουλειάς.

Είναι θετι­κό ότι τα Εργα­τι­κά Κέντρα της Αττι­κής και μεγά­λες Ομο­σπον­δί­ες εργα­ζο­μέ­νων έχουν επι­βε­βαιώ­σει την από­φα­σή τους για να ξεση­κω­θεί απερ­για­κός αγώ­νας απέ­να­ντι στο νέο αντερ­γα­τι­κό τερα­τούρ­γη­μα. Αλλω­στε, μέρα με τη μέρα σπά­νε και ορι­σμέ­νες αυτα­πά­τες ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει κλά­δος που θα εξαι­ρε­θεί από τις συνέ­πειες της εφαρ­μο­γής των μέτρων. Είναι στο χέρι μας λοι­πόν να δου­λέ­ψου­με δρα­στή­ρια για να συζη­τή­σουν όλα τα συν­δι­κά­τα της Αττι­κής και να απο­φα­σί­σουν την απερ­για­κή απά­ντη­σή τους, να μπουν πολ­λές και νέες δυνά­μεις στη μάχη.

Η απερ­γία στις 26 Νοέμ­βρη και η σύσκε­ψη των συν­δι­κά­των στις 4 Φλε­βά­ρη επι­βε­βαί­ω­σε τις δυνα­τό­τη­τες που υπάρ­χουν να δια­μορ­φω­θεί ένα ισχυ­ρό μέτω­πο εργα­τι­κών συν­δι­κά­των που όχι μόνο θα αντι­στα­θούν στην αντερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή αλλά θα διεκδικήσουν:

  • Σύγ­χρο­νους όρους δου­λειάς και ζωής με δικαιώ­μα­τα. Στα­θε­ρό ημε­ρή­σιο χρό­νο δου­λειάς και μεί­ω­ση του εργά­σι­μου χρόνου.
  • Ελεύ­θε­ρες συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις χωρίς καμία εμπλο­κή του κρά­τους, Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας με σημα­ντι­κές αυξή­σεις στους μισθούς και κατο­χύ­ρω­ση σημα­ντι­κών δικαιωμάτων.
  • Προ­στα­σία της υγεί­ας όλου του λαού. Προ­στα­σία της υγεί­ας και της ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων, με ευθύ­νη του κρά­τους και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.
  • Μέτρα για την απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία όλων των βαθ­μί­δων της Εκπαί­δευ­σης, με μέτρα προ­στα­σί­ας για την υγεία μαθη­τών, φοι­τη­τών, εκπαι­δευ­τι­κών, και κατάρ­γη­ση της «τρά­πε­ζας θεμάτων».
  • Την κατο­χύ­ρω­ση της ελεύ­θε­ρης και ανε­μπό­δι­στης δρά­σης των συν­δι­κά­των και των συν­δι­κα­λι­στών, κόντρα συνο­λι­κά στην κλι­μά­κω­ση της κατα­στο­λής και του αυταρ­χι­σμού. Το κρά­τος και οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι δεν έχουν καμία δου­λειά να παρεμ­βαί­νουν στα συνδικάτα.

ΠΑΜΕ AFISA PROTOMAGIA 2020Με παρακαταθήκη την περσινή Πρωτομαγιά της «οργανωμένης απειθαρχίας»

Ολα τα παρα­πά­νω επι­βε­βαιώ­νουν ότι μέσα στα συν­δι­κά­τα και την εργα­τι­κή τάξη πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί η συζή­τη­ση για­τί όλα αυτά τα δίκαια αιτή­μα­τα δεν ικα­νο­ποιού­νται και πώς μπο­ρούν να ικανοποιηθούν.

Ο βρα­χνάς της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης κάνει την εμφά­νι­σή του σε κάθε περί­πτω­ση. Η ιδιο­κτη­σία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, η δίψα για όλο και μεγα­λύ­τε­ρα κέρ­δη οδη­γούν στην έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης και της κατα­στο­λής. Θυσιά­ζουν υγεία και δικαιώ­μα­τα για να συγκε­ντρώ­νουν νέα κεφά­λαια οι όμι­λοι, να κατα­κτούν νέες αγο­ρές. Μπλέ­κουν τους λαούς στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και αντα­γω­νι­σμούς για να κερ­δί­σουν μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο στις πηγές, στις υπο­δο­μές, στις αγορές.

Το σύν­θη­μα της περ­σι­νής Πρω­το­μα­γιάς, «Ο πραγ­μα­τι­κός ιός είναι ο καπι­τα­λι­σμός», φανε­ρώ­νει ακρι­βώς την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, βάζει στο στό­χα­στρο τον βασι­κό εχθρό που πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σουν οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ και τα συν­δι­κά­τα που συσπει­ρω­νό­μα­στε σε αυτό νιώ­θου­με μεγά­λη περη­φά­νια αλλά και ευθύ­νη, για­τί η περ­σι­νή Πρω­το­μα­γιά κατα­γρά­φη­κε ήδη στο βιβλίο των μεγά­λων ταξι­κών αγώ­νων του λαού μας.

Ήταν μια μεγά­λη παρα­κα­τα­θή­κη, αφού η «οργα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία» των συν­δι­κά­των όχι μόνο ακύ­ρω­σε την προ­σπά­θεια κατα­στο­λής της κινη­το­ποί­η­σης, αλλά κυρί­ως έδω­σε στα καλυμ­μέ­να στό­μα­τα τη δυνα­τό­τη­τα να φωνά­ξουν δυνα­τά, να αγω­νι­στούν και να διεκ­δι­κή­σουν. Εδω­σε πνοή και κατεύ­θυν­ση ώστε να σπά­σουν η μοι­ρο­λα­τρία και η απο­δο­χή της κυβερ­νη­τι­κής προ­πα­γάν­δας περί «ατο­μι­κής ευθύ­νης», να οργα­νω­θούν νέοι αγώ­νες σε κλά­δους, επι­χει­ρή­σεις και γειτονιές.

Κάθε κλάδος και χώρος δουλειάς στον αγώνα

Για τις προ­βλέ­ψεις του νομο­σχε­δί­ου — έκτρω­μα σχε­τι­κά με τη 10ωρη δου­λειά μίλη­σε ο Αλέ­κος Περ­ρά­κης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Τηλε­πι­κοι­νω­νιών — Πλη­ρο­φο­ρι­κής Νομού Αττι­κής, ανα­δει­κνύ­ο­ντας ότι ουσια­στι­κά πρό­κει­ται για την κατάρ­γη­ση του 8ωρου. Η «διευ­θέ­τη­ση», τόνι­σε, αφο­ρά το σύνο­λο του χρό­νου εργα­σί­ας, καθώς «ο εργο­δό­της θα απο­φα­σί­ζει τι ώρα θα πιά­νει δου­λειά ο εργα­ζό­με­νος, αν το ωρά­ριο του θα είναι σπα­στό ή ενιαίο, το σύνο­λο του χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος της επι­πλέ­ον από το 8ωρο απα­σχό­λη­σης, την αντι­κα­τά­στα­ση των υπε­ρω­ριών από ρεπό ή μειω­μέ­νο ωρά­ριο, το πότε θα παίρ­νο­νται τα ρεπό».

Αντι­δρα­στι­κή τομή σε σχέ­ση με ό,τι ισχύ­ει μέχρι σήμε­ρα απο­τε­λεί το ότι παρα­χω­ρεί­ται η δυνα­τό­τη­τα στους εργο­δό­τες να επι­βάλ­λουν τη «διευ­θέ­τη­ση», δηλα­δή τη 10ωρη δου­λειά χωρίς πρό­σθε­τη αμοι­βή, «με ατο­μι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση. Αυτό το τελευ­ταίο το ονο­μά­ζουν και “ελευ­θε­ρία”. Πρό­κει­ται για την ελευ­θε­ρία που θέλει να δώσει η κυβέρ­νη­ση στο κεφά­λαιο να κατα­σπα­ρά­ξει όλο το φάσμα της ζωής του εργα­ζό­με­νου», ανέ­δει­ξε ο Αλ. Περ­ρά­κης, συνε­χί­ζο­ντας: «Σε μια περί­ο­δο όπου η ανερ­γία τσα­κί­ζει κόκα­λα, μας σερ­βί­ρουν για παρα­μύ­θι ότι οι εργα­ζό­με­νοι θα είναι ελεύ­θε­ροι να δια­πραγ­μα­τευ­τούν ατο­μι­κά πώς θα επι­βιώ­σουν και αν δεν θέλουν να απο­δε­χτούν τους όρους της εργο­δο­σί­ας μπο­ρούν ελεύ­θε­ρα να επι­λέ­ξουν να πεθά­νουν της πεί­νας, οι ίδιοι και οι οικο­γέ­νειές τους».
Μετα­φέ­ρο­ντας την πεί­ρα από χώρους δου­λειάς όπου ήδη η εργο­δο­σία αξιο­ποιεί τα εργα­λεία που ανα­μέ­νε­ται να γενι­κευ­τούν με το νομο­σχέ­διο, σημεί­ω­σε πως «το 8ωρο είναι ήδη 10ωρο ή και 12ωρο με απλή­ρω­τες χιλιά­δες ώρες υπε­ρω­ριών, δου­λειά νύχτα με νύχτα, επο­χια­κοί εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν ατέ­λειω­τες ώρες και δεν μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν ούτε τα απα­ραί­τη­τα για την επι­βί­ω­σή τους. Εργα­σια­κή περι­πλά­νη­ση, ανερ­γία, χτύ­πη­μα του μέσου μισθού και αύξη­ση της ανερ­γί­ας». Επο­μέ­νως, «ένα νομο­σχέ­διο σαν αυτό που θέλει να φέρει η κυβέρ­νη­ση θα κάνει την κατά­στα­ση ακό­μα χει­ρό­τε­ρη, δημιουρ­γεί μαύ­ρο μέλ­λον για την εργα­τι­κή τάξη της χώρας μας με τον μαν­δύα της προόδου».

«Τους δηλώ­νου­με και σήμε­ρα από αυτήν τη σύσκε­ψη ότι δεν πρό­κει­ται να κάνου­με πίσω, δεν υπο­χω­ρού­με. Να μην τολ­μή­σουν να φέρουν αυτό το νομο­σχέ­διο, που για κάθε εργα­ζό­με­νο είναι αιτία πολέ­μου απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση και την εργο­δο­σία», σημεί­ω­σε ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΗΠ.

Δυνατά ακούστηκαν αιτήματα και συνθήματα υγειονομικών λαϊκού κινήματος έξω από το υπ. Υγείας Παγκόσμια Μέρα Υγείας

Δεν θα μας κλείσουν το στόμα με την καταστολή! Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

«Αν νομί­ζουν οι κυβερ­νώ­ντες πως θα μας βου­λώ­σουν το στό­μα, ενι­σχύ­ο­ντας τις δυνά­μεις κατα­στο­λής και τον αυταρ­χι­σμό, είναι βαθιά γελα­σμέ­νοι», σημεί­ω­σε ο Παύ­λος Αλε­ξαν­δρά­κης, ΓΓ του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Αθήνας.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο νέο συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο, που έρχε­ται μαζί με το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι θέλουν «τους εργα­ζό­με­νους ανορ­γά­νω­τους», «τα συν­δι­κά­τα τους αδύ­να­μα» ή, ακό­μα καλύ­τε­ρα για την εργο­δο­σία, κάτω από τον έλεγ­χό της. Στο φόντο αυτό ανα­φέρ­θη­κε στις δια­τά­ξεις που οδη­γούν σε περαι­τέ­ρω ποι­νι­κο­ποί­η­ση των αγώ­νων και προ­σθέ­τουν επι­πλέ­ον εμπό­δια στη λει­τουρ­γία των συν­δι­κά­των, στη συλ­λο­γι­κή οργά­νω­ση και δρά­ση. Μετα­ξύ άλλων, στά­θη­κε στη διευ­κό­λυν­ση των απο­λύ­σε­ων συν­δι­κα­λι­στών, στη μεί­ω­ση των συν­δι­κα­λι­στι­κών αδειών ώστε να εμπο­δί­ζε­ται η παρέμ­βα­ση αγω­νι­στών συν­δι­κα­λι­στών στους χώρους δου­λειάς, «για να αλω­νί­ζει ανε­νό­χλη­τη η εργο­δο­σία».
«Για να το πού­με πιο απλά, η κυβέρ­νη­ση σχε­διά­ζει και υλο­ποιεί με βάση τα “θέλω” των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, με μονα­δι­κό κρι­τή­ριο τα κέρ­δη όλων αυτών που ζουν από το δικό μας ιδρώ­τα. Προ­ϋ­πό­θε­ση για να ψηφι­στούν και να εφαρ­μο­στούν είναι να μη βρει ισχυ­ρή αντί­δρα­ση, να μην υπάρ­χουν “ενο­χλη­τι­κές” φωνές. Γι’ αυτό και εντεί­νει τον αυταρ­χι­σμό και την κατα­στο­λή», τόνι­σε.
«Τα παρα­δείγ­μα­τα είναι πολ­λά και δεν χωρά­νε σε μια κόλ­λα χαρ­τί», σχο­λί­α­σε, για την έντα­ση της κρα­τι­κής κατα­στο­λής και υπεν­θύ­μι­σε ότι και «επί δια­κυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, που σήμε­ρα κόπτε­ται για τις “αντι­δη­μο­κρα­τι­κές πρά­ξεις” της ΝΔ, χτυ­πή­θη­κε μεγά­λη αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή δια­δή­λω­ση, ενώ αστυ­νο­μι­κός έβγα­λε όπλο σε περι­φρού­ρη­ση απερ­γί­ας του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων».
«Δεν είμα­στε χρυ­σό­ψα­ρα. Και μνή­μη έχου­με και δίκιο, πάνω απ’ όλα. Γι’ αυτό και δεν θα επι­τρέ­ψου­με να μπουν νέα εμπό­δια στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση», κατέ­λη­ξε και απηύ­θυ­νε κάλε­σμα σε κάθε εργα­ζό­με­νο, κάθε τίμιο αγω­νι­στή, συν­δι­κα­λι­στή να συμ­βά­λει «από το δικό του μετε­ρί­ζι για να μην περά­σουν τα σχέ­δια κυβέρ­νη­σης — εργο­δο­σί­ας, για να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας ενά­ντια στο κλί­μα αυταρ­χι­σμού και αστυ­νο­μο­κρα­τί­ας».

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην τηλεργασία και τις συνέπειές της

Η Εφη Χαλιού, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού Συστή­μα­τος Αττι­κής, ανα­φέρ­θη­κε στο μέτρο της τηλερ­γα­σί­ας, που εφαρ­μό­ζε­ται από την αρχή της παν­δη­μί­ας και για την οποία θα περι­λαμ­βά­νει σχε­τι­κές ρυθ­μί­σεις το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας. Ανέ­δει­ξε ότι δεν ήταν ένα έκτα­κτο μέτρο αλλά ότι «ήρθε για να μείνει».

Είναι ανά­γκη, υπο­γράμ­μι­σε, «να δυνα­μώ­σει η πάλη των εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στην τηλερ­γα­σία και τις συνέ­πειές της». Μετέ­φε­ρε την υπερ­προ­σπά­θεια που κάνει το Σωμα­τείο για την οργά­νω­ση των εργα­ζο­μέ­νων σε συν­θή­κες τηλερ­γα­σί­ας και έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα την εται­ρεία «Mellon», όπου αυτήν την περί­ο­δο λήγει η επι­χει­ρη­σια­κή σύμ­βα­ση. Οπως είπε, «έχει αντι­κει­με­νι­κά υπερ­δι­πλα­σια­στεί η προ­σπά­θεια του Σωμα­τεί­ου να συζη­τή­σει με τους συνα­δέλ­φους και να οργα­νώ­σει την πάλη τους για νέες διεκ­δι­κή­σεις (…) Αντι­με­τω­πί­ζει με επι­μο­νή τη μεγα­λύ­τε­ρη δυσκο­λία να φεύ­γει ο εργα­ζό­με­νος από το σπί­τι του, μόνο και μόνο για να έρθει σε κάποιον χώρο να κάνει Γενι­κή Συνέ­λευ­ση, πόσο μάλ­λον αν είναι τηλερ­γα­ζό­με­νη μητέ­ρα. Ακό­μα δυσκο­λό­τε­ρη είναι η κατά­στα­ση όταν πρό­κει­ται για νέους εργα­ζό­με­νους (…) που δεν γνω­ρί­ζουν τι μπο­ρεί να κατα­κτή­σει ο εργα­ζό­με­νος συλ­λο­γι­κά μέσα από τη δρά­ση του σωμα­τεί­ου του».

Αντί­στοι­χα, μέσα από κοπια­στι­κή δου­λειά, το Σωμα­τείο της «First Data» «οργά­νω­σε 4 στά­σεις εργα­σί­ας και 2 απερ­γί­ες, με το 95% των εργα­ζο­μέ­νων σε τηλερ­γα­σία». Οργά­νω­σε «συσκέ­ψεις ανά γει­το­νιά, ήρθε σε επα­φή από κοντά, με το μητρώο, με λίγους λίγους κάθε φορά. Και στις συζη­τή­σεις που κάνα­με με τους τηλερ­γα­ζό­με­νους, έβγαι­νε έντο­να η δυσα­ρέ­σκεια των συνα­δέλ­φων για τις συνέ­πειες της τηλερ­γα­σί­ας».

Ανα­φέρ­θη­κε σε απο­λύ­σεις που έκα­νε αυτή η εται­ρεία πριν από λίγες μέρες «χωρίς καν οι εργα­ζό­με­νοι να βρί­σκο­νται στις εγκα­τα­στά­σεις της εται­ρεί­ας», λέγο­ντας ότι «δεί­χνει το εργα­σια­κό μέλ­λον που ονει­ρεύ­ο­νται μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες και κυβέρ­νη­ση. Εργα­ζό­με­νοι που δου­λεύ­ουν στην εται­ρεία για πάνω από μια 10ετία και που τον τελευ­ταίο χρό­νο βρί­σκο­νται σε τηλερ­γα­σία, δέχτη­καν τηλε­φώ­νη­μα για την από­λυ­σή τους! Η εργο­δο­σία δεν χρειά­στη­κε καν να μετα­φερ­θεί στα κτί­ρια της εται­ρεί­ας. Από την ασφά­λεια του σπι­τιού τους, με τηλε­συ­να­ντή­σεις και χωρίς να χρεια­στεί να αντι­με­τω­πί­σει τους οργι­σμέ­νους εργα­ζό­με­νους διά ζώσης, απο­λύ­ει χωρίς καμιά ντρο­πή και τσίπα».

Δυνατά ακούστηκαν αιτήματα και συνθήματα υγειονομικών λαϊκού κινήματος έξω από το υπ. Υγείας

Εντείνονται οι πρωτοβουλίες των σωματείων

«Η κυβέρ­νη­ση δεν πρέ­πει να τολ­μή­σει καν να φέρει αυτό το νομο­σχέ­διο στη Βου­λή», ανέ­φε­ρε ο Δημή­τρης Τζα­μου­ρά­νης, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Μισθω­τών Τεχνι­κών, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας την ανά­γκη για αγω­νι­στι­κή κινη­το­ποί­η­ση και πρω­το­βου­λί­ες πλα­τιάς ενη­μέ­ρω­σης των εργα­ζο­μέ­νων, στη­ρί­ζο­ντας την πρό­τα­ση για απερ­γία στις 6 Μάη.

Ανε­ξέ­λεγ­κτη χαρα­κτή­ρι­σε την κατά­στα­ση στον κλά­δο του Εμπο­ρί­ου ο Μιλ­τιά­δης Κρη­τι­κός, αντι­πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας, καταγ­γέλ­λο­ντας πως κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία εγκλη­μα­τούν σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων με αξιο­ποί­η­ση κάθε μορ­φής «ευε­λι­ξί­ας», χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία, με καθη­με­ρι­νά κρού­σμα­τα που υπο­νο­μεύ­ουν την υγεία τους και έχουν κοστί­σει ακό­μα και ζωές. «Οι εργα­ζό­με­νοι στο Εμπό­ριο λέμε ως εδώ», τόνι­σε, θυμί­ζο­ντας πως στις 22 Απρί­λη τα σωμα­τεία σχε­διά­ζουν κινητοποιήσεις.

Την υπέρ­με­τρη εντα­τι­κο­ποί­η­ση με την οποία δου­λεύ­ουν από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας οι εργα­ζό­με­νοι στις Ταχυ­με­τα­φο­ρές, ανέ­δει­ξε ο Αντώ­νης Παπα­κώ­στας, από το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στην ACS. Μπρο­στά στην Πρω­το­μα­γιά, κάλε­σε τα σωμα­τεία να θέσουν το αίτη­μα της μεί­ω­σης του εργά­σι­μου χρό­νου, στη βάση της αυξη­μέ­νης παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργασίας.

Την πεί­ρα από τη δρά­ση του νεο­σύ­στα­του Σωμα­τεί­ου Μισθω­τών Δικη­γό­ρων μετέ­φε­ρε ο Βασί­λης Διο­νυ­σό­που­λος, πρό­ε­δρός του, μαζί με την από­φα­ση που έχει ήδη πάρει για συμ­με­το­χή στην απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση της Πρω­το­μα­γιάς. Οσον αφο­ρά τη λει­τουρ­γία των δικα­στη­ρί­ων μέσα στην παν­δη­μία, υπεν­θύ­μι­σε ότι ενώ άλλες υπο­θέ­σεις βρί­σκο­νται στον πάγο, οι αγω­γές της εργο­δο­σί­ας ενά­ντια σε απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις ήταν αυτές που το κρά­τος φρό­ντι­σε να εκδικάζονται.

Στον πολ­λα­πλα­σια­σμό του όγκου δου­λειάς που έφε­ρε για τον κλά­δο η παν­δη­μία ανα­φέρ­θη­κε ο Κώστας Δρά­κος, πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Λογι­στών, καταγ­γέλ­λο­ντας το φαι­νό­με­νο εργα­ζό­με­νοι να μπαί­νουν σε ανα­στο­λή και την ίδια στιγ­μή να δου­λεύ­ουν χωρίς ανά­σα. Στο έδα­φος της πεί­ρας που έχουν απο­κτή­σει οι εργα­ζό­με­νοι, η Ομο­σπον­δία και το κλα­δι­κό σωμα­τείο, όπως εξή­γη­σε, εντεί­νουν τις επό­με­νες μέρες τις πρω­το­βου­λί­ες τους, με συνε­δριά­σεις Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λί­ων, εξορ­μή­σεις σε χώρους δου­λειάς, συσκέ­ψεις σε γειτονιές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο