Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπρόκολο: Στην κατηγορία των πιο υγιεινών λαχανικών, το μπρόκολο έρχεται αναμφισβήτητα πρώτο

Με κατα­γω­γή από την Ιτα­λία, το μπρό­κο­λο ανή­κει στην οικο­γέ­νεια των σταυ­ραν­θών λαχα­νι­κών (στην οποία ανή­κει και το λάχα­νο, το κου­νου­πί­δι και τα λαχα­νά­κια Βρυξελλών).

Το μπρό­κο­λο κατα­τάσ­σε­ται στις 20 κορυ­φαί­ες τρο­φές με βάση τον δεί­κτη ANDI (Δεί­κτης πυκνό­τη­τας θρε­πτι­κών συστα­τι­κών), ο οποί­ος μετρά­ει την περιε­κτι­κό­τη­τα σε βιτα­μί­νες, μεταλ­λι­κά στοι­χεία και φυτο­θρε­πτι­κά συστα­τι­κά μιας τρο­φής σε σχέ­ση με το θερ­μι­δι­κό της περιεχόμενο.

Μία κού­πα ψιλο­κομ­μέ­νο, ωμό μπρό­κο­λο (περί­που 91 γραμ­μά­ρια) περιέχει:

  • 31 θερ­μί­δες
  • 0 γραμ­μά­ρια λίπους
  • 6 γραμ­μά­ρια υδα­ταν­θρά­κων (μετα­ξύ των οποί­ων 2 γρ. ζάχα­ρης και 2 γρ. ινών) και
  • 3 γραμ­μά­ρια πρωτεΐνης

Μόλις μία κού­πα μπρό­κο­λο παρέ­χει πάνω από το 100% της καθη­με­ρι­νής σας ανά­γκης για βιτα­μί­νη C και βιτα­μί­νη Κ και είναι επί­σης μια καλή πηγή βιτα­μί­νης Α, φυλ­λι­κού οξέ­ος και καλίου.

Γιατί το προτείνουν οι ειδικοί

Οι ειδι­κοί μάς συστή­νουν να κατα­να­λώ­νου­με 3–4 μερί­δες σταυ­ραν­θών λαχα­νι­κών την εβδο­μά­δα για να επω­φε­λη­θού­με από τις ευερ­γε­τι­κές τους ιδιότητες.

Τι μας προ­σφέ­ρει: Θα μπο­ρού­σα­με να πού­με ότι κανέ­να θρε­πτι­κό συστα­τι­κό δεν λεί­πει από το μπρό­κο­λο. Είναι πλού­σιο σε βιτα­μί­νες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλ­λι­κό οξύ, καθώς και σε χρώ­μιο, σίδη­ρο, φώσφο­ρο, κάλιο και μαγ­γά­νιο. Αυξη­μέ­νη είναι επί­σης η περιε­κτι­κό­τη­τά του σε φυτι­κές ίνες. Επί­σης, περιέ­χει σχε­δόν όλα τα υπό­λοι­πα ιχνο­στοι­χεία και βιτα­μί­νες σε μικρό­τε­ρη ποσό­τη­τα. Όσο μάλι­στα πιο έντο­νο το πρά­σι­νο χρώ­μα του, τόσο μεγα­λύ­τε­ρη η εγγύ­η­ση ότι περιέ­χει όλα αυτά τα πολύ­τι­μα συστατικά.

Φρο­ντί­ζει την καρ­διά: Τα κραμ­βοει­δή λαχα­νι­κά, όπως το μπρό­κο­λο και το κου­νου­πί­δι, φαί­νε­ται ότι δρουν ευερ­γε­τι­κά στο καρ­διαγ­γεια­κό σύστη­μα, χάρη στην πλού­σια αντιο­ξει­δω­τι­κή τους σύν­θε­ση. Μάλι­στα, μια ουσία του μπρό­κο­λου, η ινδό­λη-3-καρ­βι­νό­λη (I3C), μπο­ρεί να μειώ­σει στο μισό την απο-λιπο­πρω­τε­ΐ­νη Β, τον «μετα­φο­ρέα» της χολη­στε­ρί­νης στους ιστούς, σύμ­φω­να με έρευ­να που δημο­σιεύ­τη­κε στην επι­θε­ώ­ρη­ση «Journal of Nutrition».

Επί­σης, τα κραμ­βοει­δή είναι από τα κυριό­τε­ρα λαχα­νι­κά που μειώ­νουν τον κίν­δυ­νο εμφά­νι­σης εγκε­φα­λι­κού, σύμ­φω­να με μακρο­χρό­νια επι­δη­μιο­λο­γι­κή έρευ­να του Πανε­πι­στη­μί­ου του Harvard.

Προ­φυ­λάσ­σει από τον καρ­κί­νο: Χάρη σε μια σει­ρά επι­δη­μιο­λο­γι­κών μελε­τών, μπο­ρού­με να τοπο­θε­τή­σου­με το μπρό­κο­λο κοντά στην κορυ­φή της κλί­μα­κας των τρο­φί­μων με αντι­καρ­κι­νι­κή δρά­ση. Η ιδιό­τη­τα έχει απο­δο­θεί στην υψη­λή περιε­κτι­κό­τη­τά του σε ουσί­ες όπως η σουλ­φο­ρα­φά­νη, οι ινδό­λες και τα καρο­τε­νοει­δή. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, έχει συσχε­τι­στεί με την πρό­λη­ψη συγκε­κρι­μέ­νων μορ­φών καρ­κί­νου, όπως του προ­στά­τη, των ωοθη­κών και της χολη­δό­χου κύστης.

Είναι φιλι­κό για το στο­μά­χι: Η σουλ­φο­ρα­φά­νη που περιέ­χει συν­δέ­ε­ται με την κατα­πο­λέ­μη­ση του ελι­κο­βα­κτη­ρι­δί­ου του πυλω­ρού, που ενο­χο­ποιεί­ται για την πρό­κλη­ση της γαστρί­τι­δας και του πεπτι­κού έλκους. Φαί­νε­ται επί­σης ότι έχει ισχυ­ρή δρά­ση κατά των ανθε­κτι­κών στα αντι­βιο­τι­κά μικρο­ορ­γα­νι­σμών. Ωφε­λεί τα μάτια: Το μπρό­κο­λο, μαζί με το σπα­νά­κι, έχει συσχε­τι­στεί με τον μειω­μέ­νο κίν­δυ­νο εμφά­νι­σης καταρ­ρά­κτη, σύμ­φω­να με τα συμπε­ρά­σμα­τα των ερευ­νη­τών της Σχο­λής Δημό­σιας Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου του Harvard. Επι­πλέ­ον, η δια­τρο­φι­κή πρό­σλη­ψη λου­τε­ΐ­νης και ουσιών που περιέ­χο­νται στο μπρό­κο­λο σχε­τί­ζε­ται με περιο­ρι­σμέ­νο κίν­δυ­νο άλλων προ­βλη­μά­των της όρα­σης, όπως είναι η εκφύ­λι­ση της ωχράς κηλίδας.

Ενι­σχύ­ει την άμυ­να του οργα­νι­σμού: Το μπρό­κο­λο είναι πλού­σιο σε αντιο­ξει­δω­τι­κά που ενι­σχύ­ουν την άμυ­να του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τος. Είναι και αντι­γη­ρα­ντι­κό: Θεω­ρεί­ται μια υπερ­τρο­φή με αντι­γη­ρα­ντι­κές ιδιό­τη­τες που είναι γεμά­τη με τη βιτα­μί­νη που χρειά­ζε­ται το σώμα μας για να παρά­γει κολ­λα­γό­νο, καθώς και με αντιο­ξει­δω­τι­κά. Προ­κει­μέ­νου το σώμα μας να παρά­γει κολ­λα­γό­νο (αυτή την πρω­τε­ΐ­νη που μας δια­τη­ρεί νέους και για την οποία ακού­με συνέ­χεια), το οποίο κάνει το δέρ­μα, τα μαλ­λιά και τα νύχια μας να δεί­χνουν υπέ­ρο­χα, χρειά­ζε­ται βιτα­μί­νη C. Το μπρό­κο­λο είναι γεμά­το βιτα­μί­νη C.

Πότε μπορεί να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο για την υγεία

Εάν παίρ­νε­τε αραιω­τι­κά (αντι­πη­κτι­κά) αίμα­τος, όπως η βαρ­φα­ρί­νη (warfarin), είναι σημα­ντι­κό να μην αρχί­σε­τε ξαφ­νι­κά να τρώ­τε περισ­σό­τε­ρες, ή λιγό­τε­ρες τρο­φές, που περιέ­χουν βιτα­μί­νη Κ, η οποία παί­ζει σημα­ντι­κό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Είναι η συνο­λι­κή δια­τρο­φή που είναι σημα­ντι­κό­τε­ρη για την πρό­λη­ψη των ασθε­νειών και την επί­τευ­ξη καλής υγεί­ας. Το κλει­δί για μια υγιει­νή δια­τρο­φή είναι να τρώ­τε μια ποι­κι­λία από τρο­φές, αντί να επι­κε­ντρω­θεί­τε σε μεμο­νω­μέ­νες δια­τρο­φι­κές ομάδες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο