Με καταγωγή από την Ιταλία, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (στην οποία ανήκει και το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών).
Το μπρόκολο κατατάσσεται στις 20 κορυφαίες τροφές με βάση τον δείκτη ANDI (Δείκτης πυκνότητας θρεπτικών συστατικών), ο οποίος μετράει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά μιας τροφής σε σχέση με το θερμιδικό της περιεχόμενο.
Μία κούπα ψιλοκομμένο, ωμό μπρόκολο (περίπου 91 γραμμάρια) περιέχει:
- 31 θερμίδες
- 0 γραμμάρια λίπους
- 6 γραμμάρια υδατανθράκων (μεταξύ των οποίων 2 γρ. ζάχαρης και 2 γρ. ινών) και
- 3 γραμμάρια πρωτεΐνης
Μόλις μία κούπα μπρόκολο παρέχει πάνω από το 100% της καθημερινής σας ανάγκης για βιταμίνη C και βιταμίνη Κ και είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και καλίου.
Γιατί το προτείνουν οι ειδικοί
Οι ειδικοί μάς συστήνουν να καταναλώνουμε 3–4 μερίδες σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Τι μας προσφέρει: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Αυξημένη είναι επίσης η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες σε μικρότερη ποσότητα. Όσο μάλιστα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση ότι περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.
Φροντίζει την καρδιά: Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, τον «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition».
Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.
Προφυλάσσει από τον καρκίνο: Χάρη σε μια σειρά επιδημιολογικών μελετών, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπρόκολο κοντά στην κορυφή της κλίμακας των τροφίμων με αντικαρκινική δράση. Η ιδιότητα έχει αποδοθεί στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, οι ινδόλες και τα καροτενοειδή. Πιο συγκεκριμένα, έχει συσχετιστεί με την πρόληψη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης.
Είναι φιλικό για το στομάχι: Η σουλφοραφάνη που περιέχει συνδέεται με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση της γαστρίτιδας και του πεπτικού έλκους. Φαίνεται επίσης ότι έχει ισχυρή δράση κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών. Ωφελεί τα μάτια: Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχει συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard. Επιπλέον, η διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης και ουσιών που περιέχονται στο μπρόκολο σχετίζεται με περιορισμένο κίνδυνο άλλων προβλημάτων της όρασης, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού: Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι και αντιγηραντικό: Θεωρείται μια υπερτροφή με αντιγηραντικές ιδιότητες που είναι γεμάτη με τη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει κολλαγόνο, καθώς και με αντιοξειδωτικά. Προκειμένου το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο (αυτή την πρωτεΐνη που μας διατηρεί νέους και για την οποία ακούμε συνέχεια), το οποίο κάνει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας να δείχνουν υπέροχα, χρειάζεται βιταμίνη C. Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνη C.
Πότε μπορεί να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο για την υγεία
Εάν παίρνετε αραιωτικά (αντιπηκτικά) αίματος, όπως η βαρφαρίνη (warfarin), είναι σημαντικό να μην αρχίσετε ξαφνικά να τρώτε περισσότερες, ή λιγότερες τροφές, που περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
Είναι η συνολική διατροφή που είναι σημαντικότερη για την πρόληψη των ασθενειών και την επίτευξη καλής υγείας. Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή είναι να τρώτε μια ποικιλία από τροφές, αντί να επικεντρωθείτε σε μεμονωμένες διατροφικές ομάδες.