Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μυκήνες: Ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο από την πυρκαγιά (ΦΩΤΟ)

Στον αρχαιο­λο­γι­κό χώρο πέρα­σε η φωτιά που καί­ει από το μεση­μέ­ρι στις Μυκή­νες. Η πυρ­κα­γιά ξεκί­νη­σε έξω από τον αρχαιο­λο­γι­κό χώρο, αλλά τελι­κά έφτα­σε μέχρι την Ακρό­πο­λη του μυθι­κού βασι­λεί­ου του Αγα­μέ­μνο­να. Οι επι­σκέ­πτες και οι εργα­ζό­με­νοι είχαν απο­μα­κρυν­θεί νωρίτερα.

«H πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στην περιο­χή των Μυκη­νών σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι δεν προ­ξέ­νη­σε ζημιές στις αρχαιό­τη­τες, όσον αυτό είναι δυνα­τό να δια­γνω­σθεί από την μέχρι στιγ­μής δυνα­τό­τη­τα πρό­σβα­σης στα πλη­γέ­ντα τμή­μα­τα του αρχαιο­λο­γι­κού χώρου», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Πολιτισμού.

Συγκε­κρι­μέ­να ‑και σύμ­φω­να πάντα με το υπουρ­γείο- από την πυρ­κα­γιά δεν επλή­γη­σαν το Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο Μυκη­νών, η κεντρι­κή είσο­δος στον αρχαιο­λο­γι­κό χώρο (εκδο­τή­ρια), η κεντρι­κή είσο­δος στην Ακρό­πο­λη των Μυκη­νών (Πύλη Λεό­ντων), ο Ταφι­κός Κύκλος Α, τα μνη­μεία στη βόρεια κλι­τύ της Ακρό­πο­λης, καθώς και τα κυκλώ­πεια τείχη.

Ωστό­σο οι περιο­χές που επλή­γη­σαν εντός του αρχαιο­λο­γι­κού χώρου είναι: Η Ανα­το­λι­κή Πτέ­ρυ­γα του Ανα­κτό­ρου, οι Βόρειες Απο­θή­κες, η περιο­χή του αρχαϊ­κού ναού στην κορυ­φή του λόφου, η άνω δυτι­κή κλι­τύς της Ακρό­πο­λης, η ΝΔ Συνοι­κία και η περιο­χή του Θρη­σκευ­τι­κού Κέντρου των Μυκηνών.

«Όταν ολο­κλη­ρω­θεί η επι­χεί­ρη­ση της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας και κατα­σβη­στεί το μέτω­πο που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη στην περιο­χή των όμο­ρων λόφων Προ­φή­τη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας, κλι­μά­κιο της Εφο­ρεί­ας Αρχαιο­τή­των θα προ­βεί σε ακρι­βή εκτί­μη­ση των συνε­πειών της σημε­ρι­νής πυρ­κα­γιάς», τονί­ζε­ται στην ανακοίνωση.

Οι δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής ενι­σχύ­θη­καν. Στο σημείο επι­χει­ρού­σαν μέχρι τη δύση του ηλί­ου 56 πυρο­σβέ­στες με δύο πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, 17 οχή­μα­τα, 4 αερο­σκά­φη και 2 ελικόπτερα.

fotia mukines11 fotia mukines12 fotia mukines13 fotia mukines14 fotia mukines15 fotia mukines16 fotia mukines17 fotia mukines18 fotia mukines20

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο