Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μυστήριο με το θάνατο 275 ελεφάντων στη Μποτσουάνα

Ο κορυ­φαί­ος κτη­νί­α­τρος για άγρια ζώα της Μπο­τσουά­να απέρ­ρι­ψε την Παρα­σκευή τις κατη­γο­ρί­ες που δια­τύ­πω­σαν οικο­λό­γοι ότι η κυβέρ­νη­ση δεν κινή­θη­κε αρκε­τά γρή­γο­ρα για να ερευ­νή­σει τους ανε­ξή­γη­τους θανά­τους του­λά­χι­στον 275 ελεφάντων.

Οι Αρχές δήλω­σαν χθες ότι προ­σπα­θούν να μάθουν τι ακρι­βώς σκό­τω­σε τους ελέ­φα­ντες κατά τους τελευ­ταί­ους 2 μήνες, αφού τα πρώ­τα κου­φά­ρια εντο­πί­στη­καν στην περιο­χή Οκα­βάν­γκο Πανχάντλε.

Οι φωτο­γρα­φί­ες που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας με τα κου­φά­ρια των ζώων προ­κά­λε­σαν τη διε­θνή κατα­κραυ­γή και περι­βαλ­λο­ντι­κές οργα­νώ­σεις διε­ρω­τή­θη­καν για­τί δεν έχουν ακό­μη βγει τα απο­τε­λέ­σμα­τα από τις εργα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις που διεξήχθησαν.

«Μια κυβερ­νη­τι­κή ερευ­νη­τι­κή ομά­δα βρί­σκε­ται στο σημείο από τότε που έγι­ναν γνω­στά τα πρώ­τα περι­στα­τι­κά», δια­βε­βαιώ­νει στο Reuters ο Μάντι Ρέου­μπεν, ο κορυ­φαί­ος κτη­νί­α­τρος στο υπουρ­γείο Άγριας Ζωής και Εθνι­κών Πάρκων.

«Η Μπο­τσουά­να αντα­πο­κρί­θη­κε ταχέ­ως», υπογράμμισε.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, ομά­δες διε­ξή­γα­γαν εξε­τά­σεις και απέ­κλει­σαν τον άνθρα­κα ως αιτία θανά­του. «Κατό­πιν στεί­λα­με δείγ­μα­τα στη Ζιμπά­μπουε και τη Νότια Αφρι­κή για να διε­νερ­γή­σουν εξε­τά­σεις για άλλες γνω­στές παθο­γέ­νειες ή κάποια νέα παθο­γέ­νεια», εξήγησε.

Η κρί­ση του νέου κορω­νοϊ­ού καθυ­στέ­ρη­σε την απο­στο­λή ορι­σμέ­νων δειγ­μά­των, συμπλήρωσε.

Η λαθρο­θη­ρία έχει απο­κλει­στεί, καθώς τα κου­φά­ρια βρέ­θη­καν άθικτα.

Στην Μπο­τσουά­να ζουν περί­που 130.000 ελέ­φα­ντες, το ένα τρί­το του συνό­λου στην Αφρική.

«Οι ελέ­φα­ντες άρχι­σαν να πεθαί­νουν μαζι­κά στις αρχές Μαΐ­ου και η κυβέρ­νη­ση θα παρέ­βαι­νε κανο­νι­κά σε διά­στη­μα ημε­ρών σε ένα γεγο­νός αυτής της κλί­μα­κας», είπε την Πέμ­πτη ο Μαρκ Χίλεϊ, συνι­δρυ­τής της οργά­νω­σης National Park Rescue.

«Κι όμως, μήνες μετά, δεν έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι εξε­τά­σεις και δεν δια­θέ­του­με περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες σε σχέ­ση με την αρχή».

elefantew1 elefantew2 elefantew3

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο