Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόνο με «πράσινο πάσο» στα ιταλικά ΜΜΜ

Xωρίς ελα­στι­κό­τη­τα τα μέτρα της ιτα­λι­κής κυβέρ­νη­σης για την εφαρ­μο­γή του «πρά­σι­νου πάσου» με στό­χο την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Οι Ιτα­λοί προ­σπα­θούν να σώσουν τα Χριστούγεννα.

Η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση δεν αλλά­ζει γραμ­μή: τα νέα μέτρα για την εφαρ­μο­γή του σού­περ πρά­σι­νου πάσου δεν προ­βλέ­πουν ελα­στι­κό­τη­τα και εξαι­ρέ­σεις. «Όποιος θεω­ρεί ότι δεν θα είμα­στε αυστη­ροί με στό­χο την τήρη­ση του νόμου, έχει κάνει λάθος εκτί­μη­ση» δήλω­σε η Ιτα­λί­δα υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Λου­τσιά­να Λαμορτζέζε.

Τις πρώ­τες δυο ημέ­ρες εφαρ­μο­γής του «σού­περ πάσου» (που επι­τρέ­πει την είσο­δο στους ανεμ­βο­λί­α­στους πολί­τες με τεστ μόνον σε μέσα μετα­φο­ράς και χώρους εργα­σί­ας) έγι­ναν πάνω από 200.000 έλεγ­χοι και επι­βλή­θη­καν σχε­δόν δυο χιλιά­δες πρό­στι­μα, τα οποία, σύμ­φω­να με τις νέες απο­φά­σεις, κυμαί­νο­νται από 400 μέχρι 1000 ευρώ.

Αγορά εισιτηρίου με κωδικό QR

Η κυβέρ­νη­ση Ντρά­γκι, όμως, ετοι­μά­ζει και κάποιες αλλα­γές: είναι δύσκο­λο να γίνο­νται συνε­χείς, δειγ­μα­το­λη­πτι­κοί έλεγ­χοι έξω από τις στά­σεις των μετρό και λεω­φο­ρεί­ων. Για τον λόγο αυτό, το ιτα­λι­κό υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών έκα­νε γνω­στό ότι πολύ σύντο­μα θα αλλά­ξει το σύστη­μα έκδο­σης των εισι­τη­ρί­ων. Θα μπο­ρεί να τα αγο­ρά­ζει κανείς, μέσω εφαρ­μο­γής, μόνον αν δια­θέ­τει QR εμβο­λια­σμέ­νου ή δια­γνω­στι­κό τεστ.

Το σημείο ανα­φο­ράς είναι οι πίστες σκι στις ιτα­λι­κές Άλπεις, στις οποί­ες μπο­ρείς να εισέρ­χε­σαι πλέ­ον με «ski pass» ‑μόνον αν δια­θέ­τεις κωδι­κό εμβολιασμού.

Από τη νέα γραμ­μή δεν εξαι­ρού­νται ούτε οι μαθη­τές. Η χρή­ση «σού­περ πρά­σι­νου πάσου» για τα μέσα αστι­κής μετα­φο­ράς επε­κτά­θη­κε και στα παι­διά και εφή­βους άνω των 12 ετών. Χωρίς αναβολές.

Οι Ιταλοί προσπαθούν να σώσουν το… Πανετόνε

Όπως υπο­γραμ­μί­ζουν μέσα ενη­μέ­ρω­σης αυτή η αυστη­ρό­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας κρί­θη­κε ανα­γκαία λόγω και της ανη­συ­χη­τι­κής αύξη­σης των κρου­σμά­των στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ιτα­λία, κυρί­ως στο Βένε­το και στην Άνω Αδί­γη στα σύνο­ρα με την Αυστρία.

Οι Ιτα­λοί ουσια­στι­κά προ­σπα­θούν να σώσουν τα Χρι­στού­γεν­να και να μπο­ρέ­σουν να επα­νέλ­θουν σε πιο γνώ­ρι­μους ρυθ­μούς. Με ασφα­λείς συν­θή­κες και «green pass» φυσι­κά και στις υπαί­θριες αγο­ρές των γιορ­τών, ώστε φέτος να μπο­ρέ­σουν να φάνε όλοι, με μεγα­λύ­τε­ρη ασφά­λεια, το παρα­δο­σια­κό και πασί­γνω­στο γλυ­κό του Μιλά­νου και ολό­κλη­ρης της Ιτα­λί­ας, το Πανετόνε.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο