Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόρια: Διαμαρτυρία των προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες και τον εγκλωβισμό (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μια νέα ανθρώ­πι­νη τρα­γω­δία εξε­λίσ­σε­ται τα τελευ­ταία 24ωρα στα απο­κα­ΐ­δια της Μόριας, αυτής της άθλιας απο­θή­κης ψυχών η οποία συμ­βο­λί­ζει εύγλωτ­τα τον απάν­θρω­πο χαρα­κτή­ρα της ευρω­ε­νω­σια­κής πολι­τι­κής που εφαρ­μό­ζουν όλες οι κυβερ­νή­σεις των τελευ­ταί­ων χρόνων.

Τις εικό­νες ντρο­πής από τις απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης που επι­κρα­τού­σαν στον καταυ­λι­σμό, δια­δέ­χθη­καν νέες εικό­νες ντρο­πές, καθώς μετά τη φωτιά οι οικο­γέ­νειες των προ­σφύ­γων βρέ­θη­καν στο δρό­μο, χωρίς καμία βοή­θεια, στέ­γη, φαγη­τό και νερό.

Πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, οικο­γέ­νειες με μικρά παι­διά, ηλι­κιω­μέ­νοι και ανή­μπο­ροι, ανα­ζη­τώ­ντας κατα­φύ­γιο έχουν «στρώ­σει» στους δρό­μους, στα πεζο­δρό­μια, σε χωρά­φια. Σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας, το νησί έχει μετα­τρα­πεί σε μια υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα για αυτούς τους ανή­μπο­ρους ανθρώ­πους και για τους νησιώτες.

Οι απάν­θρω­πες συν­θή­κες και ο εγκλω­βι­σμός που συνε­χί­ζε­ται, είναι που οδή­γη­σαν σήμε­ρα χιλιά­δες πρό­σφυ­γες να δια­δη­λώ­νουν μπρο­στά στις κλού­βες των ΜΑΤ, που είχαν παρα­τα­χθεί από τη νύχτα της πυρ­κα­γιάς στον εθνι­κό δρό­μο στο ύψος της περιο­χής «Καρά Τεπέ» προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψουν τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες να φτά­σουν μέσα στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.

Οι απελ­πι­σμέ­νοι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες φώνα­ζαν το σύν­θη­μα «Θέλου­με να φύγου­με. Αφή­στε μας ελεύ­θε­ρους» και αρκε­τοί ύψω­ναν με τα χέρια τους αυτο­σχέ­δια πλα­κάτ με αυτή τη φράση.

Αντί για απε­γκλω­βι­σμό, η κυβέρ­νη­ση έχει γεμί­σει το νησί ΜΑΤ και δηλώ­νει απο­φα­σι­σμέ­νη να επι­τα­χύ­νει τις δια­δι­κα­σί­ες για τα κλει­στά κέντρα κρά­τη­σης, δηλα­δή για στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης και φυλα­κές που θα εντεί­νουν τα αδιέ­ξο­δα και τον εγκλω­βι­σμό. Ήδη, έχουν ξεκι­νή­σει εργα­σί­ες για να στη­θούν σκη­νές στο Καρά Τεπέ, προ­κα­λώ­ντας τις αντι­δρά­σεις τόσο των προ­σφύ­γων όσο και των νησιών που φοβού­νται ότι θα δημιουρ­γη­θεί εκεί μια νέα Μόρια.

moria prosfuges moria prosfuges1 moria prosfuges2

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο