Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόρια: 12.000 (επίσημος πληθυσμός) στοιβαγμένοι σε ένα χώρο για 3.000

Στις 12000 ανέρ­χε­ται σήμε­ρα, επί­ση­μα, ο πλη­θυ­σμός του καταυ­λι­σμού του Κέντρου Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης στη Μόρια της Λέσβου σε μια δομή που μόλις και μετά βίας χωρά­ει 3.000. Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περί­κλει­στο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπό­λοι­ποι ζουν σε κτή­μα­τα γύρω από τον καταυ­λι­σμό. Όσον αφο­ρά τις συν­θή­κες δια­βί­ω­σης είναι απάν­θρω­πες, με απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες υγιει­νής όπου δια­βιούν εκα­το­ντά­δες μικρά παιδιά.

moria2

Γύρω από το χώρο, μέσα στα ελαιο­κτή­μα­τα, ανε­ξέ­λεγ­κτα έχουν εγκα­τα­στή­σει διά­φο­ρες ΜΚΟ μικρά αντί­σκη­να μέσα στα οποία στοι­βά­ζο­νται χιλιά­δες ανθρώ­πι­νες ψυχές. Η ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης στο κέντρο τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες, χωρίς τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη αυτών των ανθρώ­πων από κυβέρ­νη­ση δημιουρ­γεί το έδα­φος για να διευ­ρύ­νουν συστη­μα­τι­κά τη δρα­στη­ριό­τη­τα τους οι ΜΚΟ απο­τε­λώ­ντας στην ουσία «κρά­τος εν κρά­τη» στο «hot spot». Μέσα στη δομή υπάρ­χει ειδι­κός χώρος όπου στοι­βά­ζο­νται 840 ανή­λι­κα παι­διά από 6 χρό­νων μέχρι 18. Οι δε εργα­ζό­με­νοι (25 μόνι­μοι και άλλοι 300 περί­που με διά­φο­ρες συμ­βά­σεις) είναι αυτοί που με την αυτα­πάρ­νη­σή τους προ­σπα­θούν και παρέ­χο­νται κάποιες υπο­τυ­πώ­δεις υπη­ρε­σί­ες για αυτές τις χιλιά­δες ψυχές. Την ώρα δε της περιο­δεί­ας μέσα στο χώρο υπήρ­ξε νέα άφι­ξη 51 προσφύγων.

moria3

Στο μετα­ξύ, σήμε­ρα από το πρωί, δεδο­μέ­νης της πτώ­σης της έντα­σης των ανέ­μων υπάρ­χουν ξανά αυξη­μέ­νες ροές.

Από τα μεσά­νυ­χτα σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα, και μέχρι τις 5 το από­γευ­μα, στη Λέσβο πέρα­σαν 109 άτο­μα, στη Χίο 77 και στη Σάμο 114. Συνο­λι­κά δηλα­δή, σύμ­φω­να με τη Γενι­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση βορεί­ου Αιγαί­ου, στα νησιά του βορεί­ου Αιγαί­ου σήμε­ρα πέρα­σαν 300 νέοι πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

moria4

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο