Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Αποκαλυπτήρια αγάλματος αφιερωμένου στον Φιντέλ Κάστρο

Τα απο­κα­λυ­πτή­ρια αγάλ­μα­τος αφιε­ρω­μέ­νου στον κομ­μου­νι­στή ηγέ­τη της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης Φιντέλ Κάστρο ανα­μέ­νε­ται να γίνουν αύριο, Τρί­τη 22 Νοέμ­βρη στη Μόσχα.

Ο μπρού­τζι­νος ανδριά­ντας που φιλο­τέ­χνη­σε ο γλύ­πτης Αλε­ξέι Τσα­μπα­νέν­κο απει­κο­νί­ζει τον Κομα­ντά­ντε Κάστρο φορώ­ντας την παρα­δο­σια­κή στρα­τιω­τι­κή στο­λή του να στέ­κε­ται πάνω σε ένα βρά­χο που φέρει την επι­γρα­φή «ΚΟΥΒΑ».

Το άγαλ­μα θα τοπο­θε­τη­θεί στην ομώ­νυ­μη πλα­τεία («Φιντέλ Κάστρο») στη βορειο­δυ­τι­κή Μόσχα, ενώ την εκδή­λω­ση ανα­μέ­νε­ται να παρα­κο­λου­θή­σει ο πρό­ε­δρος της Κού­βας Μιγκέλ Ντιάς-Κανέλ ο οποί­ος πραγ­μα­το­ποιεί επί­ση­μη επί­σκε­ψη στη χώρα.

Σημειώ­νε­ται ότι το εν λόγω μνη­μείο είναι από τα ελά­χι­στα που, κατ΄εξαίρεση, έχουν αφιε­ρω­θεί στον Φιντέλ Κάστρο, καθώς μια από τις τελευ­ταί­ες επι­θυ­μί­ες του ίδιου ήταν να μην δοθεί το όνο­μα του σε κανέ­να μέρος, δρό­μο ή πλα­τεία και να μην στη­θούν αγάλ­μα­τα προς τιμήν του. Το Δεκέμ­βρη του 2016, η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Κού­βας πέρα­σε σχε­τι­κό νόμο με τον οποίο δια­σφα­λί­ζο­νταν πως η επι­θυ­μία του αλη­σμό­νη­του επα­να­στά­τη θα γίνει σεβαστή.

Πηγή: idcommunism.com

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο