Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα και Άγκυρα συζητούν συνεργασία στη δημιουργία του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς

Ρωσία και Τουρ­κία διε­ξά­γουν συνο­μι­λί­ες για ενδε­χό­με­νη «παρο­χή ρωσι­κής βοή­θειας» στη δημιουρ­γία του τουρ­κι­κού πολε­μι­κού αερο­σκά­φους πέμ­πτης γενιάς. «Η Ρωσία έχει επα­νει­λημ­μέ­νως εκφρά­σει την ετοι­μό­τη­τά της να παρά­σχει συν­δρο­μή στην Τουρ­κι­κή Δημο­κρα­τία (σ.σ. για την κατα­σκευή του μαχη­τι­κού), προς το παρόν βρι­σκό­μα­στε στο στά­διο των συνο­μι­λιών για το πρό­γραμ­μα αυτό», δήλω­σε στο ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ΡΙΑ-Νόβο­στι ο Ντμί­τρι Σου­γκά­εφ, διευ­θυ­ντής της Ομο­σπον­δια­κής Υπη­ρε­σί­ας Στρα­τιω­τι­κής-Τεχνι­κής Συνερ­γα­σί­ας της Ρωσί­ας, ο οποί­ος συμ­με­τέ­χει στην αερο­πο­ρι­κή έκθε­ση του Ντου­μπάι, που διε­ξά­γε­ται αυτές τις ημέρες.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη ρωσο­τουρ­κι­κή στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία ο γενι­κός διευ­θυ­ντής της κρα­τι­κής ρωσι­κής εται­ρεί­ας εξο­πλι­σμών «Rosoboronexport» Aλε­ξά­ντρ Μιχέ­εφ δήλω­σε την πρώ­τη ημέ­ρα του Dubai Airshow 2021 στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα ότι ναι μεν δεν υπε­γρά­φη μέχρι στιγ­μής το δεύ­τε­ρο συμ­βό­λαιο για την αγο­ρά από την Τουρ­κία και νέων συστοι­χιών του αντια­ε­ρο­πο­ρι­κού συστή­μα­τος S‑400, όμως η στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία των δύο πλευ­ρών ανα­πτύσ­σε­ται και μάλι­στα γίνο­νται συζη­τή­σεις με την τουρ­κι­κή πλευ­ρά για ενδε­χό­με­νες συμπα­ρα­γω­γές σε επί­πε­δο αμυ­ντι­κών βιο­μη­χα­νιών. «Είμα­στε έτοι­μοι να υλο­ποι­ή­σου­με ένα ευρύ φάσμα σχέ­σε­ων, τόσο προς το συμ­φέ­ρον των αντια­ε­ρο­πο­ρι­κών συστη­μά­των της χώρας, όσο και άλλων κλά­δων των ενό­πλων δυνά­με­ων», σημεί­ω­σε ο Ρώσος αξιω­μα­τού­χος, τονί­ζο­ντας ότι η εται­ρεία του εκπλή­ρω­σε τις υπο­χρε­ώ­σεις ένα­ντι του πρώ­του συμ­βο­λαί­ου για τα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας S‑400 Triumph, «χωρίς ενστά­σεις από τουρ­κι­κής πλευ­ράς και με πρό­ω­ρη υλο­ποί­η­ση των προ­θε­σμιών του συμ­βο­λαί­ου», όπως μετα­δί­δει το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Το πρα­κτο­ρείο υπεν­θυ­μί­ζει ότι Ρωσία και Τουρ­κία υπέ­γρα­ψαν το συμ­βό­λαιο για τους S‑400 αξί­ας 2,5 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων το 2017 και η παρά­δο­σή τους έγι­νε το καλο­καί­ρι-φθι­νό­πω­ρο του 2019. Στα τέλη Αυγού­στου 2021 ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν είχε δηλώ­σει ότι δεν είχε αμφι­βο­λία για την αγο­ρά και νέων συστοι­χιών S‑400, ενώ ο A. Μιχέ­εφ είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι η υπο­γρα­φή του νέου συμ­βο­λαί­ου θα γίνει εντός του 2021.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο