Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Ζαχάροβα: Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι εδαφικές πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην Ουκρανία

Tο Κίε­βο και άλλες χώρες θα πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σουν τις εδα­φι­κές πραγ­μα­τι­κό­τη­τες που έχουν δια­μορ­φω­θεί στην Ουκρα­νία είπε η επί­ση­μη εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχά­ρο­βα σε συνέ­ντευ­ξή της στην ισπα­νι­κή εφη­με­ρί­δα ABC, που δημο­σιεύ­θη­κε σήμερα.

Σύμ­φω­να με την Ζαχά­ρο­βα, το Κίε­βο και οι σύμ­μα­χοί του δεν έχουν ανα­γνω­ρί­σει ακό­μη την επι­στρο­φή της Κρι­μαί­ας στη Ρωσία, καθώς και την ανε­ξαρ­τη­σία της των «Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών» του Ντο­νέ­τσκ και του Λουγκάνσκ.

Κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης στην ισπα­νι­κή εφη­με­ρί­δα ABC, η Ζαχά­ρο­βα τόνι­σε ότι αυτές οι εδα­φι­κές πραγ­μα­τι­κό­τη­τες προ­έ­κυ­ψαν λόγω των πολι­τι­κών των ουκρα­νι­κών αρχών. 

«Αυτές είναι ήδη ισχύ­ου­σες εδα­φι­κές πραγ­μα­τι­κό­τη­τες που το Κίε­βο και άλλες χώρες πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σουν. Προ­έ­κυ­ψαν λόγω της πολι­τι­κής των ίδιων των αρχών του Κιέ­βου, οι οποί­οι ήρθαν στην εξου­σία μέσω ενός νεο­να­ζι­στι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος το 2014. Η Κρι­μαία επέ­στρε­ψε στη Ρωσία, ενώ οι “ΛΔ” του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ έγι­ναν ανε­ξάρ­τη­τα κρά­τη. Πρέ­πει να σεβα­στού­με τη νόμι­μη και συνει­δη­τή επι­λο­γή των λαών και το δικαί­ω­μα των εθνών στην αυτο­διά­θε­ση, που κατο­χυ­ρώ­νε­ται στον Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών», σημείωσε.

Στην ίδια ΄συνέ­ντευ­ξη η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών προει­δο­ποί­η­σε την Φιν­λαν­δία και τη Σου­η­δί­ας ότι η (ενδε­χό­με­νη) έντα­ξή τους στο ΝΑΤΟ, θα τις μετα­τρέ­ψει σε πεδίο αντι­πα­ρά­θε­σης μετα­ξύ της Συμ­μα­χί­ας και της Ρωσί­ας, «με όλες τις επα­κό­λου­θες συνέ­πειες και για τις δια­χρο­νι­κά δοκι­μα­σμέ­νες σχέ­σεις καλής γει­το­νί­ας μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Εάν η Φιν­λαν­δία και η Σου­η­δία προ­σχω­ρή­σουν στη συμ­μα­χία, θα μετα­τρα­πούν σε ένα χώρο αντι­πα­ρά­θε­σης μετα­ξύ του μπλοκ του Βορεί­ου Ατλα­ντι­κού και της Ρωσί­ας, με όλες τις επα­κό­λου­θες συνέ­πειες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δοκι­μα­σμέ­νων στο χρό­νο σχέ­σε­ων καλής γει­το­νί­ας μας. Αυτό είναι που θέλουν οι λαοί της Σου­η­δί­ας και της Φιν­λαν­δί­ας;» διερωτήθηκε.

Απα­ντώ­ντας εμμέ­σως πλην σαφώς σε αυτές τις ανα­φο­ρές, η υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Σου­η­δί­ας Αν Λίντε, δήλω­σε χθες βρά­δυ ότι η χώρα της έλα­βε δια­βε­βαιώ­σεις από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες πως θα έχει υπο­στή­ρι­ξη κατά την περί­ο­δο που θα μεσο­λα­βή­σει μέχρι την επι­κύ­ρω­ση της έντα­ξής της στο ΝΑΤΟ και εφό­σον βέβαια η Στοκ­χόλ­μη κατα­θέ­σει σχε­τι­κό αίτημα.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο