Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια

Το ό,τι η γρί­πη δεν μας επι­σκέ­φθη­κε πέρυ­σι δεν σημαί­νει ότι δεν θα μας επι­σκε­φθεί φέτος, επι­σή­μα­νε κατά την απο­ψι­νή ενη­μέ­ρω­ση η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών Μ.Θεοδωρίδου, τονί­ζο­ντας πως ο ιός της γρί­πης είναι ένας ιός που δεν πρέ­πει να του έχου­με εμπιστοσύνη.

Το κύριο μήνυ­μά της ήταν να εμβο­λια­στούν για τη γρί­πη όσοι πρέ­πει να το κάνουν, και να μην θεω­ρούν κάποιοι ότι κάνο­ντας το εμβό­λιο της γρί­πης προ­στα­τεύ­ο­νται από τον κορο­νο­ϊό ή το αντίστροφο.

Η κυρία Θεο­δω­ρί­δου είπε ότι ευτυ­χώς πέρυ­σι είχα­με ιδιαί­τε­ρα χαμη­λή επί­πτω­ση της γρί­πης και εξή­γη­σε ότι υπάρ­χουν λίγα στοι­χεία για την αλλη­λε­πί­δρα­ση της με τον κορο­νο­ϊό. «Μέχρι σήμε­ρα δεν γνω­ρί­ζου­με πως μπο­ρεί η μια λοί­μω­ξη να επη­ρε­ά­σει την άλλη», τόνι­σε χαρα­χτη­ρι­στι­κά, προ­σθέ­το­ντας ότι φέτος θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν τετρά­δυ­να­μα εμβό­λια μιας δόση κατά της γρί­πης. Επί­σης είπε ότι το εμβό­λιο της γρί­πης μπο­ρεί να γίνει ακό­μα και την ίδια ημέ­ρα με άλλα εμβό­λια, καθώς δεν υπάρ­χει χρο­νι­κός περιο­ρι­σμός του αντι­γρι­πι­κού εμβο­λια­σμού με τον εμβο­λια­σμό με άλλα εμβόλια.

Έκα­νε ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά για τους χρο­νι­κούς περιο­ρι­σμούς της λοί­μω­ξης covid και του αντι­γρι­πι­κού εμβο­λια­σμού. Ασυμ­πτω­μα­τι­κοί ασθε­νείς με θετι­κό εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο COVID-19 πρέ­πει να κάνουν το αντι­γρι­πι­κό εμβό­λιο μόλις ολο­κλη­ρώ­σουν την απο­μό­νω­σή τους. Ασυμ­πτω­μα­τι­κά άτο­μα που ήρθαν σε επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα COVID ‑19 και έχουν αρνη­τι­κό εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο μπο­ρούν να εμβο­λια­στούν κανονικά.

Συμ­πτω­μα­τι­κοί ασθε­νείς με λοί­μω­ξη COVID-19 πρέ­πει να ανα­βάλ­λουν τον εμβο­λια­σμό τους μέχρι να ολο­κλη­ρω­θεί η απο­μό­νω­σή τους και να υφε­θεί η συμ­πτω­μα­το­λο­γία της νόσου.

Ανοσοποίηση από τον Νοέμβριο

Σημεί­ω­σε ότι η γρί­πη κορυ­φώ­νε­ται τους μήνες Ιανουά­ριο, Φεβρουά­ριο, Μάρ­τιο και άρα τα άτο­μα που πρέ­πει να εμβο­λια­στούν για την γρί­πη θα πρέ­πει να είναι ήδη ανο­σο­ποι­η­μέ­να από τον Νοέμβριο.

Φέτος τα εμβό­λια είναι τετρα­δύ­να­μα και η δόση είναι μία. Τόνι­σε ότι μέσω της συντα­γο­γρά­φη­σης του αντι­γρι­πι­κού εμβο­λί­ου, που ξεκί­νη­σε 1η Οκτω­βρί­ου, δημιουρ­γεί­ται ένα ηλε­κτρο­νι­κό μητρώο, το οποίο είναι πολύ­τι­μο εργα­λείο για την πλη­ρο­φό­ρη­ση σχε­τι­κά με την εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη του πλη­θυ­σμού με το εμβό­λιο της γρί­πης. Πέρυ­σι η κινη­τι­κό­τη­τα του ιού της γρί­πης στην Ελλά­δα ήταν εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λή γεγο­νός που απο­δί­δε­ται στην τήρη­ση των μέτρων προστασίας.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης

Υπεν­θύ­μι­σε επί­σης τις ευά­λω­τες ομά­δες που πρέ­πει να εμβο­λια­στούν με το εμβό­λιο της γρίπης.

1. Άτο­μα ηλι­κί­ας 60 ετών και άνω.

2. Παι­διά (6 μηνών και άνω) και ενή­λι­κες με έναν ή περισ­σό­τε­ρους από τους παρα­κά­τω επι­βα­ρυ­ντι­κούς παρά­γο­ντες ή χρό­νια νοσή­μα­τα: Χρό­νια νοσή­μα­τα ανα­πνευ­στι­κού, όπως άσθμα, χρό­νια απο­φρα­κτι­κή πνευ­μο­νο­πά­θεια. Καρ­δια­κή νόσο με σοβα­ρή αιμο­δυ­να­μι­κή δια­τα­ρα­χή. Ανο­σο­κα­τα­στο­λή (κλη­ρο­νο­μι­κή ή επί­κτη­τη). Μετα­μό­σχευ­ση οργά­νων και μετα­μό­σχευ­ση μυε­λού των οστών. Δρε­πα­νο­κυτ­τα­ρι­κή αναι­μία (και άλλες αιμο­σφαι­ρι­νο­πά­θειες). Σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη ή άλλο χρό­νιο μετα­βο­λι­κό νόση­μα. Χρό­νια νεφρο­πά­θεια. Χρό­νιες παθή­σεις ήπα­τος. Νευ­ρο­λο­γι­κά-νευ­ρο­μυ­ϊ­κά νοσή­μα­τα. Σύν­δρο­μο Down.

3. Έγκυ­ες γυναί­κες ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας κύη­σης, λεχω­ΐ­δες και θηλάζουσες.

4. ‘Ατο­μα με νοσο­γό­νο παχυ­σαρ­κία (Δεί­κτη Μάζας Σώμα­τος >40Kg/m2) και παι­διά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παι­διά που παίρ­νουν ασπι­ρί­νη μακρο­χρό­νια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευ­μα­τοει­δή αρθρί­τι­δα και άλλα).

6. ‘Ατο­μα που βρί­σκο­νται σε στε­νή επα­φή με παι­διά μικρό­τε­ρα των 6 μηνών ή φρο­ντί­ζουν ή δια­βιούν με άτο­μα με υπο­κεί­με­νο νόση­μα, που αυξά­νει τον κίν­δυ­νο επι­πλο­κών της γρίπης.

7. Κλει­στοί πλη­θυ­σμοί, όπως προ­σω­πι­κό και εσω­τε­ρι­κοί σπου­δα­στές (σχο­λεί­ων, στρα­τιω­τι­κών και αστυ­νο­μι­κών σχο­λών, ειδι­κών σχο­λεί­ων κλπ.), νεο­σύλ­λε­κτοι, ιδρύ­μα­τα χρο­νί­ως πασχό­ντων και μονά­δες φιλο­ξε­νί­ας ηλι­κιω­μέ­νων, κατα­στή­μα­τα κράτησης.

8. Εργα­ζό­με­νοι σε χώρους παρο­χής υπη­ρε­σιών υγεί­ας (ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, λοι­ποί εργα­ζό­με­νοι, φοι­τη­τές επαγ­γελ­μά­των υγεί­ας σε κλι­νι­κή άσκη­ση) και σε κέντρα δια­μο­νής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστε­γοι.

10. Κτη­νί­α­τροι, πτη­νο­τρό­φοι, χοι­ρο­τρό­φοι, εκτρο­φείς, σφα­γείς και γενι­κά άτο­μα που έρχο­νται σε συστη­μα­τι­κή επα­φή με πτη­νά ή χοίρους.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο