Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Κομνηνάκα: Εκπαιδευτικός αναγκάζεται να διδάσκει αγκαλιά με το μωρό της — Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφικών σταθμών (ΒΙΝΤΕΟ)

Να μη μεί­νει κανέ­να παι­δί εκτός βρε­φι­κών και παι­δι­κών σταθ­μών στη Σαντο­ρί­νη ζήτη­σε η βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μαρία Κομνη­νά­κα κατά τη συζή­τη­ση σχε­τι­κής Επί­και­ρης Ερώ­τη­σής της στη Βουλή.

Αν και, όπως είπε, το θέμα θα μπο­ρού­σε να αφο­ρά στο σύνο­λο της Επι­κρά­τειας, αφορ­μή στά­θη­κε ένα περι­στα­τι­κό που ανα­στά­τω­σε τη Σαντο­ρί­νη και συγκε­κρι­μέ­να η εικό­να, εδώ και ένα μήνα σχε­δόν, μητέ­ρας εκπαι­δευ­τι­κού που υπη­ρε­τεί στο Ημε­ρή­σιο ΕΠΑΛ Θήρας, η οποία ανα­γκά­ζε­ται να παίρ­νει στο σχο­λείο το 20 μηνών αγο­ρά­κι της.

Αιτία το γεγο­νός ότι παρό­τι δικαιού­χος voucher, το παι­δί της βρί­σκε­ται στη λίστα ανα­μο­νής μαζί με άλλα 48 παι­διά, καθώς έχουν συμπλη­ρω­θεί οι θέσεις στους βρε­φι­κούς σταθ­μούς του νησιού και δεδο­μέ­νου ότι κατά­γε­ται από άλλη περιο­χή της χώρας, είναι μόνη της στο νησί χωρίς καμιά βοή­θεια. Έτσι, ακό­μα και την ώρα που παρα­δί­δει μάθη­μα στα παι­διά του ΕΠΑΛ έχει στην αγκα­λιά της και δίπλα της το παι­δί της.

Όπως ξεκα­θά­ρι­σε η Μ. Κομνη­νά­κα, η εικό­να της εκπαι­δευ­τι­κού, με το παι­δί μέσα στις αίθου­σες διδα­σκα­λί­ας, αλλά και όλες οι οικο­γέ­νειες, που ανα­μέ­νουν να τα εγγρά­ψουν στους παι­δι­κούς σταθ­μούς, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για την οικο­νο­μι­κή και επαγ­γελ­μα­τι­κή δυσπρα­γία τους, είναι κατα­δι­κα­στέα και ως εκ τού­του απορριπτέα.

Και πρό­σθε­σε ότι η φοί­τη­ση των μικρών παι­διών προ­σχο­λι­κής ηλι­κί­ας στους παι­δι­κούς σταθ­μούς είναι σημα­ντι­κή και ανα­ντι­κα­τά­στα­τη καθώς συμ­βάλ­λει στην ολό­πλευ­ρη ανά­πτυ­ξη και κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σή τους, απο­τε­λώ­ντας ανα­φαί­ρε­το δικαί­ω­μά τους που πρέ­πει να τους εξα­σφα­λί­ζε­ται, κατα­δι­κά­ζο­ντας την οποια­δή­πο­τε λίστα ανα­μο­νής που τα αφή­νει εκτός οργα­νω­μέ­νου παι­δα­γω­γι­κού πλαισίου.

Συνε­πώς, κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση και τον δήμο να προ­χω­ρή­σουν σε όλα τα ανα­γκαία μέτρα, όπως πρό­σλη­ψη επι­πλέ­ον προ­σω­πι­κού και εξεύ­ρε­ση κατάλ­λη­λου χώρου ώστε να καλυ­φτούν όλες οι αιτή­σεις και ώστε όλα τα παι­διά να φοι­τή­σουν στους παι­δι­κούς σταθ­μούς του νησιού.

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Στ. Πέτσας, απα­ντώ­ντας, έκα­νε λόγο για «πολύ ευαί­σθη­το ζήτη­μα», προ­σπα­θώ­ντας όμως να πεί­σει ότι πρό­κει­ται για εξαί­ρε­ση, καθώς, όπως είπε, έχουν αυξη­θεί οι θέσεις τα τελευ­ταία χρόνια.

Όσον αφο­ρά στο ζήτη­μα της εκπαι­δευ­τι­κού, είπε ότι το επό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα πρέ­πει να βρε­θεί λύση με νομι­κή διέ­ξο­δο, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι «είναι λίγες και ειδι­κές οι περι­πτώ­σεις αυτές» και δεν πρέ­πει να «αμαυ­ρώ­νουν» τη συνο­λι­κή εικό­να. Βέβαια ως λύση, πρό­τει­νε να γίνει δεκτό το παι­δί σε υπε­ρά­ριθ­μο τμήμα.

Στη δευ­τε­ρο­λο­γία της η Μ. Κομνη­νά­κα εξή­γη­σε ότι ακό­μα και αυτή η ιδιαί­τε­ρη περί­πτω­ση, δεν απο­τε­λεί εξαί­ρε­ση, καθώς οι αιτή­σεις για τους σταθ­μούς γίνο­νται κάθε χρό­νο μέχρι 31 Μάη, ενώ οι χιλιά­δες ανα­πλη­ρω­τές που είναι σε περι­πλά­νη­ση, ανά­με­σά τους και μητέ­ρες, διο­ρί­ζο­νται τον Σεπτέμ­βρη και αδυ­να­τούν να κάνουν αιτήσεις.

Ξανα­παίρ­νο­ντας τον λόγο ο Στ. Πέτσας είπε το …αμί­μη­το, ότι το σύν­θη­μα της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής είναι «κανέ­να παι­δί να μη μένει εκτός βρε­φο­νη­πια­κού σταθ­μού», την ώρα που το 40% των παι­διών απο­κλεί­στη­καν από το πρό­γραμ­μα επι­δό­τη­σης των τρο­φεί­ων (voucher), ενώ χιλιά­δες οικο­γέ­νειες που πήραν το πολυ­πό­θη­το voucher δεν κατά­φε­ραν να βρουν μια θέση σε παι­δι­κό σταθμό.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο