Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Παπαδόπουλος: Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευθύνη το σύνθετο θέμα της ψήφου των αποδήμων

Το ΚΚΕ αντι­με­τω­πί­ζει το ζήτη­μα της ψήφου των απο­δή­μων «με ιδιαί­τε­ρη ευθύ­νη, για­τί είναι ένα σύν­θε­το θέμα» τόνι­σε ο Μάκης Παπα­δό­που­λος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε σήμε­ρα στον ρ/σ «ΣΚΑΪ».

Όπως ανέ­φε­ρε «από τη μια θέλου­με να διευ­κο­λυν­θούν οι Έλλη­νες πολί­τες, που ζουν στο εξω­τε­ρι­κό, να ψηφί­σουν. Από την άλλη, θέλου­με να δημιουρ­γη­θούν εκεί­νες οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις και οι εγγυ­ή­σεις που θα δια­σφα­λί­ζουν ότι θα ψηφί­ζουν αυτοί που θα έχουν συνέ­πειες από την πολι­τι­κή που θα εφαρ­μο­στεί στη χώρα μας».

Ο Μάκης Παπα­δό­που­λος επα­νέ­λα­βε την δια­φω­νία του ΚΚΕ με την επι­στο­λι­κή ψήφο. Τα άλλα δύο κρι­τή­ρια που θέτει το ΚΚΕ για την ψήφο των ομο­γε­νών είναι να απου­σιά­ζουν έως 30 χρό­νια από την Ελλά­δα και να είναι φορο­λο­γού­με­νοι, όχι μόνο με ΑΦΜ, αλλά με κάποιο φορο­λο­γη­τέο εισό­δη­μα ή κατοι­κία, αυτός ή η οικο­γε­νειά του, προ­κει­μέ­νου να υφί­στα­νται τις συνέ­πειες της ψήφου τους.

Όπως ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά «η Γερ­μα­νία έχει θέσει ως χρο­νι­κό περιο­ρι­σμό τα 25 χρό­νια και ζητά και τρί­μη­νη παρου­σία, όχι απλά επί­σκε­ψη, η Βρε­τα­νία έχει χρο­νι­κούς περιο­ρι­σμούς ενώ στις ΗΠΑ, μιας και μιλά­με για ομο­γε­νείς, είναι ετή­σια η εγγρα­φή στους εκλο­γι­κούς καταλόγους».

Σχε­τι­κά με τη στά­ση που θα κρα­τή­σει το ΚΚΕ, υπο­γράμ­μι­σε πως θα περι­μέ­νει να δει την πρό­τα­ση που θα κατα­θέ­σει η κυβέρ­νη­ση στη Βου­λή. «Ταυ­τό­χρο­να, έχου­με πει ότι θα συνε­κτι­μή­σου­με και τις δεσμεύ­σεις σχε­τι­κά με τον εκλο­γι­κό νόμο» πρόσθεσε.

Ερω­τη­θείς με αφορ­μή την εκδή­λω­ση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Γυά­ρο και τα απο­κα­λυ­πτή­ρια του μνη­μεί­ου αν «θα ήταν καλό το μνη­μείο να ήταν για όλους τους πολί­τες που εξο­ρί­στη­καν εκει και όχι για ένα κόμ­μα» απά­ντη­σε ότι «η εκδή­λω­ση δεν είχε την έννοια να δια­κρί­νου­με τους αγω­νι­στές του Κόμ­μα­τος, αλλά δεν ήταν ένα μνη­μείο που ανα­φε­ρό­ταν γενι­κά μόνο στο θέμα της Γυάρου».

«Το μνη­μείο έχει ένα συμ­βο­λι­κό χαρα­κτή­ρα, γι’ αυτό έχει και τον τίτλο “Ρωγ­μή” και ένα διπλό μήνυ­μα: Αφε­νός μεν να υπο­γραμ­μί­σει την ιστο­ρι­κή παρα­κα­τα­θή­κη που μας άφη­σαν αυτοί οι αγω­νι­στές στην αντο­χή του αγώ­να μας για την κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση, για τον σοσια­λι­σμό, για­τί αυτή η αντο­χή προ­ήλ­θε από την πεποί­θη­σή τους ότι δεν είναι μονό­δρο­μος το σημε­ρι­νό σύστη­μα. Αφε­τέ­ρου, ένα δεύ­τε­ρο μήνυ­μα, μιας καλά σχε­δια­σμέ­νης, επι­στη­μο­νι­κά σχε­δια­σμέ­νης συλ­λο­γι­κής δου­λειάς που έφε­ρε το απο­τέ­λε­σμα. Αυτά είναι ενταγ­μέ­να στην προ­σπά­θεια αντε­πί­θε­σης που γίνε­ται όλη αυτή την περί­ο­δο από την πλευ­ρά του Κόμ­μα­τος για να πεί­σου­με ότι ιστο­ρι­κά δεν υπάρ­χουν μονό­δρο­μοι. Από εκεί και πέρα τιμού­με όλους τους αγω­νι­στές που έδω­σαν τη μάχη κατά της δικτα­το­ρί­ας, αλλά και σε αυτή τη μάχη υπήρ­χαν δια­φο­ρε­τι­κές σημαί­ες» πρόσθεσε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις δυσκο­λί­ες που είχε η τοπο­θέ­τη­ση του μνη­μεί­ου, και η οργά­νω­ση της εκδή­λω­σης επι­σή­μα­νε πως «αυτές οι προ­σπά­θειες υπο­γραμ­μί­ζουν τη δύνα­μη του συλ­λο­γι­κού αγώνα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο