Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Ραχόι: Διάλυση καταλανικού Κοινοβουλίου και προκήρυξη Εκλογών

Ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μαριά­νο Ραχόι είπε ότι θα δια­λύ­σει το κατα­λα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο και θα προ­κη­ρύ­ξει εκλο­γές στην ισπα­νι­κή επαρ­χία εντός έξι μηνών. Ο ηγέ­της της Κατα­λο­νί­ας Κάρ­λες Που­τζ­ντε­μόν θα κάνει δηλώ­σεις στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Σημειώ­νε­ται ότι από το πρωί συνε­δρί­α­ζε το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο της Ισπα­νί­ας για να απο­φα­σί­σει τα μέτρα που θα υιο­θε­τή­σει με στό­χο την ανά­κτη­ση του ελέγ­χου της περιο­χής της Κατα­λο­νί­ας και την άρση της αυτο­νο­μί­ας της, με τη Βαρ­κε­λώ­νη να απει­λεί να αποσχιστεί.

Η ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση είχε προει­δο­ποι­ή­σει ότι αυτό θα είναι το επό­με­νο βήμα εφό­σον η Κατα­λο­νία επι­μεί­νει στην ανε­ξαρ­τη­σία και μετά την ασα­φή απά­ντη­ση του Πού­τζ­ντε­μον για τον αν ανα­κή­ρυ­ξε την ανε­ξαρ­τη­σία της Κατα­λο­νί­ας, ήταν ανα­με­νό­με­νη η απόφαση.

Όπως είπε μετά το τέλος του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου ο Μ. Ραχόι, η κυβέρ­νη­ση δεν ήθε­λε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τη συνταγ­μα­τι­κή της εξου­σία (ενερ­γο­ποί­η­ση άρθρου 155) για να ανα­λά­βει η Μαδρί­τη απευ­θεί­ας τη διοί­κη­ση της Κατα­λο­νί­ας και ότι επι­θυ­μεί οι εκλο­γές να διε­ξα­χθούν στην ισπα­νι­κή επαρχία.

Η Μαδρί­τη έχει την πλή­ρη στή­ρι­ξη του βασι­λιά Φελί­πε και της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι η κυβέρ­νη­σή του έλα­βε αυτή την άνευ προη­γου­μέ­νου από­φα­ση για την απο­κα­τά­στα­ση της τάξης, για να δια­σφα­λί­σει την ουδε­τε­ρό­τη­τα των περι­φε­ρεια­κών θεσμών και να εξα­σφα­λί­σει τη λει­τουρ­γία των δημο­σί­ων υπη­ρε­σιών και την οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, αλλά και για να προ­φυ­λά­ξει τα πολι­τι­κά δικαιώ­μα­τα όλων των πολιτών.

Μετά την ενερ­γο­ποί­η­ση του άρθρου 155, το ισπα­νι­κό υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο προ­τεί­νει τη διά­λυ­ση της περι­φε­ρεια­κής κυβέρ­νη­σης της Κατα­λο­νί­ας και τη διε­νέρ­γεια τοπι­κών εκλο­γών τον Ιανουά­ριο καθώς και την ανά­λη­ψη του ελέγ­χου της 16.000 ανδρών αστυ­νο­μι­κής δύνα­μης της επαρχίας.

Έπει­τα από τη σημε­ρι­νή έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου τα επό­με­να βήμα­τα θα εξε­τα­στούν από επι­τρο­πή της Γερου­σί­ας πριν από την τελι­κή ψηφο­φο­ρία στις τις 27 Οκτω­βρί­ου. Το συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (PP) του Ραχόι έχει την πλειο­ψη­φία στη Γερου­σία, γεγο­νός που σημαί­νει ότι οι προ­τά­σεις θα υπερηψηφιστούν.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος

Το άρθρο 155 του ισπα­νι­κού συντάγ­μα­τος επι­τρέ­πει στην κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση να ανα­λά­βει απευ­θεί­ας τη διοί­κη­ση ισπα­νι­κών ημιαυ­τό­νο­μων περιο­χών σε περι­πτώ­σεις κρί­σε­ων. Μέχρι στιγ­μής δεν έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί στη χώρα, από τότε που απο­κα­τα­στά­θη­κε η δημοκρατία.

Όπως ανα­φέ­ρει, αν μια περι­φε­ρεια­κή κυβέρ­νη­ση “ενερ­γεί κατά τέτοιο τρό­πο ώστε να απει­λεί­ται σοβα­ρά το γενι­κό συμ­φέ­ρον της Ισπα­νί­ας”, η Μαδρί­τη “μπο­ρεί να ανα­λά­βει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να την υπο­χρε­ώ­σει να συμ­μορ­φω­θεί δια της βίας”.

Το άρθρο υπο­διαι­ρεί­ται σε δύο παρα­γρά­φους και έχει ως εξής:

1. “Εάν μία αυτό­νο­μη κοι­νό­τη­τα δεν εκπλη­ρώ­νει τις υπο­χρε­ώ­σεις που της επι­βάλ­λο­νται από το σύνταγ­μα ή άλλους νόμους ή πράτ­τει με τρό­πο ο οποί­ος ζημιώ­νει το γενι­κό συμ­φέ­ρον της Ισπα­νί­ας, η κυβέρ­νη­ση, αφού υπο­βά­λει επί­ση­μη δια­μαρ­τυ­ρία στον Πρό­ε­δρο της Αυτό­νο­μης Κοι­νό­τη­τας και στο βαθ­μό που δεν θα ικα­νο­ποι­η­θεί από την απά­ντη­σή του, μπο­ρεί, με την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία της Γερου­σί­ας, να υιο­θε­τή­σει μέσα τα οποία η ίδια κρί­νει απα­ραί­τη­τα ώστε να επι­βά­λει την εκπλή­ρω­ση αυτών των υπο­χρε­ώ­σε­ων και τον σεβα­σμό του προ­α­να­φερ­θέ­ντος γενι­κού συμφέροντος”.

2. “Σε ό,τι αφο­ρά την εφαρ­μο­γή των μέτρων που προ­βλέ­πο­νται στην προη­γού­με­νη παρά­γρα­φο, η κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να δίνει οδη­γί­ες προς όλες τις αρχές των Αυτό­νο­μων Κοινοτήτων.”

Η Ισπα­νία υπο­διαι­ρεί­ται σε 17 Αυτό­νο­μες Κοι­νό­τη­τες (Περι­φέ­ρειες), οι οποί­ες δια­θέ­τουν τοπι­κά κοι­νο­βού­λια και τοπι­κές κυβερ­νή­σεις — διοι­κή­σεις οι οποί­ες λογο­δο­τούν σε αυτά. Ορι­σμέ­νες από αυτές, όπως η Γαλι­κία, η Χώρα των Βάσκων και η Κατα­λο­νία, απο­λαμ­βά­νουν ευρύ­τε­ρα επί­πε­δα αυτο­νο­μί­ας, λόγω εθνι­κών — πολι­τι­στι­κών ιδιαιτεροτήτων.

Μολο­νό­τι το μοντέ­λο διάρ­θρω­σης του ισπα­νι­κού κρά­τους έχει έντο­νο το στοι­χείο της απο­κέ­ντρω­σης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομο­σπον­δια­κό κρά­τος και σε καμία εκ των επαρ­χιών δεν ανα­γνω­ρί­ζε­ται δικαί­ω­μα αυτο­διά­θε­σης — από­σχι­σης ή άσκη­σης εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής διά­φο­ρης από εκεί­νη της κεντρι­κής ισπα­νι­κής κυβέρνησης.

Η Κατα­λο­νία αυτή τη στιγ­μή απο­λαμ­βά­νει μεγά­λη αυτο­νο­μία περι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ελέγ­χου της αστυ­νο­μί­ας της, της παι­δεί­ας και της υγείας.

Δημο­ψή­φι­σμα στην Κατα­λο­νία: Ο λαός κάτω από ξένες σημαίες

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο